Setari Cookie-uri

Sfinții Împărați Constantin și Elena - istorie, semnificații și tradiții străvechi

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena, cei care, datorită contribuției lor în răspândirea creștinismului, au fost considerați 'întocmai cu apostolii'?

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

- În tradiția populară, ziua de 21 mai este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz sau mei căci după această data acestea se usucă.

- Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena trebuie respectată cum se cuvine de podgoreni și agricultori în general. Nu se muncește în vie în această zi și nici nu se lucrează pământul ori altfel graurii se vor năpusti asupra recoltelor de struguri, iar păsările cerului vor strica roadele pământului.

- Pentru sănătate și voie bună pe tot parcursul anului, se spune că este bine ca în această zi să avem pe masă trei fire de bujori imbobociti sau înfloriți.

bujori Foto: By Ketrin_Ti /Shutterstock

- Ziua Sfinților Constantin și Elena mai este cunoscută în popor și drept Constantinul Puilor sau Constantin Graur. Se crede că această zi este una cu totul și cu totul specială și pentru păsările pădurilor, acestea învățându-și puii să își înalte aripile și să zboare.

Citește și:

- De asemenea, sub nicio formă să nu strici ciobul păsărilor cu pui chiar dacă sunt zgomotoase căci nu este pe placul lui Dumnezeu. Stai deoparte și de certuri în această zi. Se spune că dacă te cerți astăzi, te cerți toată vara. Și nimeni nu își dorește asta, nu?

- Ziua Sfinților Constantin și Elena are o semnificație aparte și în cultura pastorală, pentru mulți păstori fiindcă ziua în care se numește baciul stânei, se stabilește locul în care vor fi amplasate stânele, dar și cine le va fi paznic cât timp durează pășunatul. Apoi, pe un răboj se va însemna laptele provenit de la turmele fiecărui cioban în parte.

- Pentru a ține răul la distanță și spiritele malefice departe de mioare și de stâne, unii săteni și păstori aprind un foc mare și se încălzesc la căldura lui, trecând și câteva oi peste fumul focului ca un ritual de purificare, protecție și sănătate.

Citește și:

- Femeile, în schimb, stropesc casele și curțile cu aghiasmă și aprind tamaie, cu același scop, de a alunga orice duhuri cu intenții necurate, care ar putea face rau gospodăriilor si stânelor cu oi.

Foto fr si main: By Gelia /Shutterstock

Sursa: Garbo.ro

Vizionare placuta


Kudika
19 Mai 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.