Setari Cookie-uri

Evenimentele saptamanii

Februarie aproape ca ne-a inghetat sansele de a iesi in oras, dar cu cat avansam in calendar cu atat ne insufleteste mai tare promisiunea primaverii. Sa ne facem hibernarea placuta, zic!

Februarie aproape ca ne-a inghetat sansele de a iesi in oras, dar cu cat avansam in calendar cu atat ne insufleteste mai tare promisiunea primaverii. Sa ne facem hibernarea placuta, zic!

Joi, 9 februarie


1. Expozitie de benzi desenate Livia Rusz @ Centrul Cultural al Ungariei din Bucuresti, ora 18:00

livia rusz Joi, 9 februarie 2012, la ora 18.00, la Centrul Cultural al Ungariei din Bucuresti (str. Gina Patrichi nr. 8) va avea loc vernisajul expozitiei de benzi desenate Livia Rusz. La eveniment, organizat de Institutul Cultural Roman in colaborare cu Centrul Cultural al Ungariei la Bucuresti, vor vorbi Márta Fazekas, secretar cultural al Centrului Cultural al Ungariei, Tania Radu, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman si Alexandru Ciubotariu, curatorul expozitiei. Vernisajul va fi urmat de un recital de pian sustinut de Catalin Dima. Expozitia dedicata Liviei Rusz va putea fi vizitata pana pe 13 martie (luni – joi in intervalul 10.00 – 17.00, vineri 10.00 – 14.00). Intrarea este libera.

Expozitia de autor Livia Rusz, organizata de Centrul Cultural al Ungariei impreuna cu Institutul Cultural Roman in cadrul Salonului European al Benzii Desenate din noiembrie 2011, s-a bucurat de un remarcabil succes. Inainte ca plansele si desenele originale sa fie restituite artistei, publicul bucurestean are inca o ocazie de a vedea aceasta expozitie de exceptie care evoca, pentru multi, anii copilariei. Cu acest prilej vor fi prezentate volumele Lívia Rusz – o monografie de Dodo Nita si Kiss Ferenc si Csipike de Fodor Sándor, aparut la Editura Pro-Print, cu ilustratia artistei Rusz Lívia.

Livia Rusz (grafician, pictor, ilustrator, desenator de BD) a lucrat la revista pentru copii Napsugár din Cluj incepand din 1958. In 1963 l-a creat, impreuna cu scriitorul Fodor Sándor, pe cel mai cunoscut pitic din imaginarul romano-maghiar, Csipike/Cipi, initial personaj de BD, iar apoi personaj a cinci frumoase povestiri, tiparite in numeroase editii si traduse in mai multe limbi. La sfarsitul anului 1987 Livia Rusz s-a stabilit la Budapesta, unde, in anul urmator, i-a aparut cartea de banda desenata de mare succes Nem mind arany, ami fénylik (Nu tot ce straluceste e aur), urmata de Miskati közbelép (Miskati intervine). Incepand din 1998 colaboreaza cu scenaristul de benzi desenate si colectionarul Kiss Ferenc. Impreuna au creat povestea Prométheusz, a rosszmájú jótevő (Prometeu, binefacatorul cu intentii rele) si au publicat seria de aventuri ale lui Kalamajka (Kalamajka kalandjai) in revista Dörmögő Dömötör.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Februarie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.