Setari Cookie-uri

Dialog cu Dan Nita despre cartea sa interzisa in librarii

Cartea �Nopti de Vama�, o compilatie simpatica de viniete narative, incapsulate-n realitatea indragostitului contemporan, are aproape 5000 de prieteni pe Facebook, iar autorul ei se poate mandri cu aproape 3000 de fani dintre utilizatorii site-ului. Totusi, avand in vedere ca Internetul in general, si site-urile de gen in special, ii servesc acestuia drept cai principale de popularizare a titlului, intr-o buna zi muncitoreasca si festiva mi-am zis ca Dan Nita merita usurat de sarcina auto-promovarii.

Da. Asta vad ca a placut mult. Ca oamenii s-au regasit in personajele mele. Dar cum sa nu se regaseasca ? Eu nu am scris despre padurea spanzuratilor, razesi sau cine stie ce oameni care au SIDA, cancer sau in alte situatii limita. Am scris despre oamenii obisnuiti ai generatiei noastre: oameni care se duc in Club A, care danseaza la Stuf noaptea in Vama, care canta la chitari la focul de pe plaja sa la cine stie ce cabana, care nu mai pot vedea cerul, cateodata, din cauza programului incarcat de la munca, care se simt singuri si care mananca din cauza singuratatii, despre oameni care isi pastreaza speranta ca vor gasi pe cineva etc.

2. Ce anume din Vama Veche, din acel paradis al vamaiotilor boemi unde ai scris “grosul” “Noptilor de Vama” – ce te-a inspirat mai cu seama? Si ce te atrage sa-ti petreci verile in Vama – chiar si acum, cand s-au mai schimbat (a se citi: asfaltat) peisajele?

Da, “grosul” este scris in Vama. Inspiratia a venit de la loc, dar mai ales de la oameni. Pentru ca Vama inseamna oamenii din ea, dincolo de asfaltul prezent acum si constructiile rasarite aiurea. Acei oameni boemi care stau si canta la foc noapte de noapte. Acei oameni singuri care stau pe plaja noaptea, de multe ori timizi, fredonand in gand “mi-am gasit pereche” si sperand ca zorile ii vor prinde urmarind rasaritul cu acel Cineva. Si m-au inspirat povestile lor. Pentru ca, in Vama, gasesti oameni cu povesti de viata extraordinare si, foarte important, gasesti si acea atmosfera de amicitie care te face sa intri usor in vorba si sa le depani.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.