Setari Cookie-uri

Dialog cu Dan Nita despre cartea sa interzisa in librarii

Cartea �Nopti de Vama�, o compilatie simpatica de viniete narative, incapsulate-n realitatea indragostitului contemporan, are aproape 5000 de prieteni pe Facebook, iar autorul ei se poate mandri cu aproape 3000 de fani dintre utilizatorii site-ului. Totusi, avand in vedere ca Internetul in general, si site-urile de gen in special, ii servesc acestuia drept cai principale de popularizare a titlului, intr-o buna zi muncitoreasca si festiva mi-am zis ca Dan Nita merita usurat de sarcina auto-promovarii.

In povestioarele mele nu veti gasi referiri la “cat de mult s-a schimbat Vama”, la betoane, la mangalioti care vin numai pentru “a batea un rocker”, la cei care fura din corturi, la preturile imense de la unele restaurante sau magazine. Veti gasi noptile mele de Vama, chiar daca transformate in povesti cu printese, pisoi, menestreli, sirene, ursi, cavaleri cruciati etc.

3. Cand te-am intalnit de 1 Mai pe marginea unei strazi din Vama, in fata unui vraf de “Nopti de Vama” in editie noua, mi-ai marturisit cate putin din “procesul creativ”, mi-ai spus ca a fost o poveste personala la mijloc. Spune-mi daca experimentul, trecerea sentimentelor pe hartie, ti-a fost catartic.

Ok. Trebuie sa recunosc: am citit intrebarea si imediat am dat cautare pe gogu sa vad exact ce e cu acest “catartic”  . Banuiam ceva cu purificare, vad ca am banuit corect – nu de alta, dar al doilea sens care il da dexul online clar nu mi-a provocat. In vara lui 2008 eu efectiv am renascut, in aceasta renastere au intrat si povestioarele mele. Si, nu stiu daca are o legatura cu purificarea, dar cand am scris unele dintre povestioare am plans...

4. Cum a decurs urcusul – din cate am inteles, anevoios – de la finalizarea cartii pana la publicarea ei si introducerea in librarii? Si cum de ai reusit sa scoti o a doua editie atat de curand dupa lansarea cartii?

Introducerea in librarii nu exista, cel putin inca. A fost o cale care de multe ori mi-a provocat frustrari. Bineinteles ca atunci cand am vazut-o publicata m-am dus, entuziast, spre librarii sa incerc sa o pun in vanzare acolo. Destul de repede am vazut ca ma lovesc de fapt de un zid de reactii de genul: “Si? Despre ce este vorba? A, Vama, munte, cabane, cluburi? Proza scurta? Hm. Pentru tineri, nu se vinde, ne pare rau”. Haios ca nici cele trei librarii din Vama nu au vrut sa puna in vanzare cartea. Asa ca am pus o scandura pe doua pietre si am dat-o singur. Am stat 2 luni si jumatate dar am terminat toata editia, ultimele fiind date prin facebook si hi5.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.