Setari Cookie-uri

Printre lacrimi: spectacolul Ivanov la Bulandra

Regizorul Andrei Serban este in Bucuresti si monteaza "Ivanov" la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu. Incepand cu 26 ianuarie, au fost patru zile de repetitii cu public pentru ca duminica, 30.01 sa se joace premiera. Bilete s-au epuizat a doua zi dupa ce au fost puse in vanzare.

Regizorul Andrei Serban este in Bucuresti si monteaza “Ivanov” la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu. Incepand cu 26 ianuarie, au fost patru zile de repetitii cu public pentru ca duminica, 30.01 sa se joace premiera. Bilete s-au epuizat a doua zi dupa ce au fost puse in vanzare.

In distributie, rolurile principale le au doi actori pe care i-am apreciat mai ales pentru rolurile de film: Vlad Ivanov, neuitat ca domnul Bebe (distins cu Palme d'Or la Cannes in 2007) din “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” si Mirela Oprisor, care si-a inceput cariera in drama cu rolul sotiei din “Marti, dupa Craciun”. Lor li se alatura actori de teatru consacrati precum Victor Rebengiuc, Radu Amzulescu si Marius Manole.

Ivanov (Vlad Ivanov) are 35 de ani si e casatorit cu Anna Petrovna (Mirela Oprisor) – o evreica pe care in urma cu 5 ani a luat-o de la parintii ei, care s-au impotrivit casatoriei si si-au dezmostenit fata cand aceasta s-a convertit la crestinism. Ivanov e deprimat si nepasator, in timp ce sotia lui, bolnava de tuberculoza, se stinge treptat. Cu ei locuieste unchiul lui Ivanov, Sabelski (Victor Rebengiuc), un conte scapatat. Traiesc la tara, si-au pierdut toti banii in agricultura si se plictisesc ingrozitor. Conflictul e colorat de Borkin (Marius Manole), un speculant care face afaceri la limita legalitatii, personaj zgomotos si vulgar si de societatea Lebedevilor – ea zgarcita, el alcoolic. Nu dezvalui mai mult de atat din subiect pentru a nu va strica placerea lecturii sau a vizionarii spectacolului.

Scenariul este adaptat de Andrei Serban dupa piesa lui A. P. Cehov “Ivanov”, in traducerea Danei Dima. Pentru cititorii de Cehov si iubitorii de teatru, spectacolul lui Andrei Serban e de neratat. Indicatia de regie principala pare a fi “printre lacrimi”. Dar Serban a reusit, prin adaptare, sa scoata spectacolul din zona melodramatica pe care risca sa o aduca pe scena textul original al piesei. “Nu stii daca sa plangi sau sa razi. E un joc extrem de bine cantarit.”, spune actorul Vlad Ivanov intr-un interviu acordat pentru Adevarul Literar si Artistic. Singura sursa de melodrama ajung sa fie spectatorii, atat de expusi si de bruscati prin felul in care se desfasoara spectacolul. Serban exploateaza la maximum nu doar scena, ci si sala: actorii trec (de cele mai multe ori, furios) printre randurile de spectatori, tropaie pe trepte, sar si alearga. Prima porunca: Sa nu adormi niciodata la teatru.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.