Setari Cookie-uri

Premiera: Potiche

Anumite sotii de politicieni, dar nu numai, au fost numite "potiches", inclusiv Madame Chirac, sau, mai recent, Segolene Royal.

De ce POTICHE…

In limba franceza, potiche este un vas sau un obiect decorativ de mica valoare si de nici un folos real, practic, care se pune pe un raft sau intr-o vitrina. Cuvantul este, de asemenea, utilizat in limbajul de zi cu zi ca un termen peiorativ pentru o femeie considerata eye candy, sau o femeie care traieste in umbra sotului ei, care nu pare sa aiba propria ei identitate. Anumite sotii de politicieni, dar nu numai, au fost numite "potiches", inclusiv Madame Chirac, sau, mai recent, Segolene Royal.

SINOPSIS

Anii ’70, Sainte-Gudule , un oras din nordul Frantei.

Suzanne (Catherine Deneuve), de varsta mijlocie, traieste in umbra sotului ei, Robert Pujol (Fabrice Luchini). Acesta isi conduce fabrica de umbrele cu o “mana de fier”, comportament tiranic fata de sotie, copii si lucratorii din fabrica, fiind un om detestat.

Sechestrat in timpul unor manifestari de protest ale muncitorilor, Robert Pujol sufera un un atac de cord si, pe perioada convalescentei, Suzanne preia conducerea fabricii.

In ciuda scepticismului celorlalti, se dovedeste a fi o femeie de actiune si, cu ajutorul fostului ei iubit (Gerard Depardieu) - actualul primar comunist al orasului – reuseste apalanarea conflictului si punerea fabricii pe picioare.

Dar Robert Pujol revine si lucrurile se complica…

POTICHE a facut parte din selectiiile oficiale ale festivalurilor internationale de film de la Venetia si Toronto si a rulat, in Franta, in deschiderea evenimentului de notorietate Rendez-vous cu filmul francez. In 3 iunie deschide oficial TIFF Cluj-Napoca.

DISCUTIE CU FRANCOIS OZON

INCEPUTUL
De mult timp am vrut sa fac un film despre pozitia femeilor in societate si politica. Cand am descoperit, acum vreo zece ani, piesa POTICHE, scrisa de Barillet si Gredy, am gandit imediat ca am un material formidabil pentru un film. Dar mi-a luat mult timp sa o studiez pentru a sti cum sa o adaptez si sa o aduc in actualitate. Am vrut sa se regaseasca in adaptare tonul si verva comediilor screwball, dar nu am vrut sa fie un film desuet si rupt de realitate. Doua momente au provocat realizarea filmului: in primul rand, intalnirea cu fratii Altmayer, care mi-au propus un film politic despre Nicolas Sarkozy, ceva in genul lui THE QUEEN al lui Stephen Frears, apoi ultimele alegeri prezidentiale, in timpul carora am urmarit putin parcursul lui Segolene Royal.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Iunie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.