Setari Cookie-uri

4 carti pe care sa le citesti in luna MARTIE

Imi face placere sa iti recomand patru volume, fiecare scris intr-un registru diferit, care m-au cucerit la inceput de primavara.

Tudor Deac - Captiv

Tudor Deac este, cumva, copilul teribil al literaturii romanesti. Chemarea de a scrie, resimtita inca din adolescenta, s-a materializat in 2016 in romanul de debut, intitulat "Captiv." Captiv este genul de carte care te prinde de gat si nu-ti mai da drumul. Care te face sa bei nu una, ci zece cafele in speranta ca doar, doar vei reusi sa stai treaza toata noaptea, sa vezi ce se intampla. "Captiv" nu se citeste doar cu mintea si cu sufletul, ci cu intreg corpul. Poti citi romanul ca pe o poveste de dragoste - din care nu lipsesc tradarile, minciunile, adulterul, scenele explicite de sex, dar si ca pe un drum spre sine. Eroul merge, cauta, gaseste, pierde, arunca, fuge, lupta, cade, se inalta si iubeste cu pasiune. Iar tu iti vei dori sa fii Roxana. Sau poate chiar Laura.

Cristina Zairoiu - inDECIZII

Citește și:

Am citit cartea Cristinei intr-o seara. "Se citeste usor", m-a avertizat autoarea. Si nu pentru ca ar fi usoara dar pentru ca in framantarile personajului principal Ana Maria, alintata Mimi, m-am regasit suta la suta. Si cred ca te vei regasi si tu. Sunt convinsa ca ti-ai pus intrebarea "cine sunt eu cu adevarat?". Ca ti s-a intamplat sa nu iti placa jobul tau dar totusi sa ramai acolo sau iti cumperi mai multe haine decat ai nevoie doare pentru a umple un gol interior. Sau poate ca ti s-a intamplat ca frica sa te impiedice sa faci o schimbare majora in viata ta pentru a fi alaturi de barbatul pe care il iubesti. Despre acestea si multe altele citim in cartea de debut a Cristinei Zarioiu. Stilul scriiturii, cald si apropiat, ca intr-o discutie cu cea mai buna prietena si arhitectura cartii, cu un final surprinzator, fac ca (In)Decizii sa fie o lectura deosebit de agreabila.

Citește și:

Leonard Oprea - Trilogia lui Theophil Magus

Leonard Oprea este un scriitor consacrat, ale carui carti au aparut si in Statele Unite. Desi romanul sau "Camasa de forta" a primit aprecieri din partea criticii literare, "Trilogia lui Theophil Magus" este aparitia care il singularizeaza in peisajul literar universal si care este greu de integrat intr-un stil literar. Volumul poate fi citit ca o carte de fictiune dar si de non-fictiune si este rezultatul straniilor intalniri ale autorului cu un "mag transilvanean care seamana foarte bine cu preotii sacri ai dacilor, sacerdotii lui Zalmoxis."

Trilogia include cartile "Cele noua invataturi ale lui Theophil Magus despre magia transilvana" (vei putea afla cateva farmece, descantece si vraji benefice ale magiei populare transilvane), "Cartea lui Theophil Magus sau 40 de Povesti despre OM"( inclusiv despre Mahatma Ghandi) si " Theophil Magus Mediatii si Respiratii."

Citește și:

Leonard Oprea se citeste in inghituri mici pentru fiecare trebuie gustata si, mai ales inteleasa. O carte care iti va transforma viata, ajutandu-te sa gasesti raspunsuri la intrebarile tale existentiale.

Adrian Berinde - Dumnezeu rade singur

Nu sunt o cititoare de poezie insa sunt cativa autori pe care ii ador. Adrian Berinde - pictor si muzician, este unul dintre acestia. Versurile scrise de el sunt adevarate bijuterii lingvistice, pline de expresivitate si subintelesuri. Si chiar daca le pot asculta pe muzica, imi place sa ma pierd uneori in ele, in propriul meu ritm si propria mea liniste.

Antologia „Dumnezeu râde singur” cuprinde textele celor opt albumele lansate pana acum dar si alte versuri, nepublicate pana acum. Acestea, spune autorul, "nu sunt altceva decat fragmente relevate prin nanochirurgie aplicata pe sufletul meu, prin care am incercat sa-i ajung in cele mai ascunse cotloane si, astfel, sa pot spune cu voce tare ceea ce Sinele meu a urlat mut in toti acesti ani.

Citește și:

Foto by Art_Photo / Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.