Setari Cookie-uri

8 sfaturi pentru a preveni incontinenta urinara

Incontinenta urinara, o problema apasatoare ce poate fi prevenita!

incontinenta urinara Un articol realizat de Dr. Popa Anca, medic primar obstetrica – ginecologie, Centrul Medical Medsana

Incontinenta urinara - emisia involuntara de urina - este o problema importanta de sanatate deseori subdiagnosticata si nerecunoscuta, a carei incidenta creste cu varsta si este mai frecventa la femei.

Pe cat este de nesuferita in simptomatologie, pe atat este de usoara preventia acestei afectiuni. Iata cateva sfaturi utile:

1. Renunta la fumat! Nicotina este implicata direct in aparitia cancerului de vezica iar fumatul excesiv duce la tuse cronica persistenta, un alt factor favorizant pentru incontinenta urinara.

2. Asigura-te ca bei suficienta apa

Un aport insuficient de lichide cauzeaza concentrarea urinei si, in consecinta, iritarea peretelui vezicii urinare.

Pentru a preveni aceasta situatie nefericita este recomandat sa consumati 25-30ml/kg/zi de lichide si sa evacuati continutul vezicii urinare o data la 3-4 ore.

Citește și:

3. Evita alimentele iritante

Alcoolul, cafeina, acidul citric si indulcitorii artificiali irita vezica urinara si cresc diureza.

4. Extra-grija in preajma actului sexual

Contactul sexual predispune la infectii urinare de aceea este recomandata mictiunea si toaleta locala sporita dupa contact.

5. Graba strica treaba!

Fortarea sau grabirea eliminarii vezicii urinare poate fi un factor de risc pentru instalarea in timp a incontinentei urinare. Pentru o mictiune corecta, aloca suficient timp pentru golirea vezicii.

6. Evita constipatia si obezitatea, doi factori de risc cunoscuti pentru incontinenta urinara

7. Asigura un nivel corespunzator de vitamina D

Deficitul de vitamina D duce la scaderea tonusului peretelui vezicii urinare, disfunctia sfincterului uretral si hiperreactivitatea muschiului vezicii urinare.

Citește și:

8. Fa cateva exercitii Kegel!

Reducerea tonusului musculaturii planseului perineal este unul din principalii factori de risc pentru incontinenta urinara. Exersarea sistematica a musculaturii perineale in cadrul unor programe standard de gimnastica au dus la scaderea frecventei incontinentei urinare in lunile inaintate de sarcina sau dupa nastere.

Folosirea acestor exercitii si la persoanele de varsta inaintata s-a dovedit in egala masura eficienta pentru prevenirea sau ameliorarea incontinentei urinare.

Foto interior si prima pagina: Emily Frost, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Iulie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.