Setari Cookie-uri

Mersul la psiholog - o moda, o rusine sau o salvare?

Unii apeleaza la sprijinul unui psiholog dintr-o pornire personala, o cautare de raspunsuri sau solutii.

mersul la psiholog

Alegerea de a apela la un psiholog este privita in multe feluri, fiecare avand o viziune diferita a acestui lucru. Unii apeleaza la sprijinul unui psiholog dintr-o pornire personala, o cautare de raspunsuri sau solutii. Altii privesc acest lucru ca pe ceva „la moda”, care le asigura o imagine „cool”. Sunt si cei carora li se pare ca este rusinos sa apelezi la un astfel de suport, din diferite motive, aceste persoane ferindu-se de cele mai multe ori de idee in sine.

In opinia psihologului Andra Tanasescu, lucrurile care ii fac pe oameni sa apeleze la un psiholog sunt, de cele mai multe ori, de natura personala si tin de apecte legate de viata intima, relatia cu parintii, familia, sotul/sotia, copiii, etc.

“Desigur, pe langa traditionalele argumente, sunt si cei care isi doresc schimbarea locului de munca, persoane care se simt neimplinite sau care simt ca stagneaza din punct de vedere profesional si cauta solutii alternative. Pana la urma, fiecare persoana care alege sa faca acest pas, este motivata de o situatie din viata sa care fie ii produce disconfort, ori nemultumire, fie pur si simplu traieste un sentiment de insatisfactie. De asemenea, sunt unele persoane care considera terapie individuala ca fiind ceva inutil, si sunt de parere ca se pot descurca singure in orice situatie. Si unii, intr-adevar, reusesc si pe cont propriu, insa rezultatele tind sa apara mai greu si intr-un timp relativ mai lung decat daca ar parcurge acest proces avand spijinul unui psiholog”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Citește și:

Curiosii si cei care considera “cool” mersul la psiholog sunt cei mai activi

Totodata, specialistul afirma ca a intalnit, pe de-o parte, persoane care privesc mersul la psiholog ca pe ceva ce „trebuie” sa faca pentru a primi aprecieri sau simpatie, iar pe de alta parte, persoane care vin la psiholog pentru ca este “la moda” sau pur si simplu sunt curioase. “Persoanele care considera „la moda” mersul la psiholog, se implica rar in adevaratul sens iar pentru ei, rezultatele pot sa fie destul de mici, in general pe masura implicarii lor. Aici intervin strategiile si tehnicile de comunicare ale specialistului care trebuie sa le starneasca interesul si sa ne schimbe atitudinea preconceputa. Cei carora le starneste curiozitatea insa se implica, in majoritatea cazurilor, activ in toate activitatile propuse, isi asuma responsabilitatea fata de propria stare de bine si lucreaza in mod constant, constiincios, catre obiectivele pe care si le seteaza”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Citește și:

De ce se rusineaza oamenii sa mearga la psiholog?

Referitor la persoanele care se rusineaza, care se feresc sa apeleze la ajutorul unui psiholog, Andra Tanasescu afirma ca este o situatie fireasca, deoarece este in natura omului ca, in anumite situatii sau momente din viata, sa se simta mai putin deschisi, mai putin increzatori in ei sau mai ales in necunoscuti, fie ei si psihologi.

“Este un lucru normal sa existe o teama. Privind situatia la rece, se poate spune ca persoana in cauza merge sa vorbeasca despre lucruri din viata sa privata cu o alta persoana pe care poate nu a avut ocazia sa o cunoasca in prealabil. Toate sentimentele pe care le poate trai o fiinta umana, inca din momentul de dinaintea celui in care ia decizia de a se programa, pana cand ajunge sa cunoasca terapeutul, sunt naturale si justificabile. Sunt momente in viata cand fiecare dintre noi avem nevoie de un sprijin, de o mana care sa ne ajute sa ne ridicam. In anumite situatii, reusim singuri; in alte situatii, avem prieteni sau familia care ne ajuta; uneori insa, cautam sa vorbim cu cineva din exterior, cu cineva care poate privi obiectiv si cu care putem vorbi deschis despre situatiile care ne nemultumesc, despre persoanele cu care simtim ca nu reusim sa ne intelegem, s.a.m.d.”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Citește și:

Psihologul nu “repara”, ci este un colac de salvare

Un psiholog nu are atat de mult rolul de a „repara” pe cel care apeleaza la el, ci mai degraba poate fi privit ca un colac de salvare, pe care stii ca te poti baza in cazul in care ai nevoie de el. „Psihologul este alaturi de tine in procesul tau, cauta sa gaseasca, impreuna cu tine, cele mai bune variante pe care le poti aborda tu, astfel incat sa obtii starea si rezultatele pe care ti le doresti. Restul, depinde de tine si de cat de mult esti dispus sa lucrezi pentru propria-ti fericire si realizare. Rezultatele pe care le vei obtine sunt direct proportionale cu nivelul de asumare si implicare in proces, precum si de deschiderea si hotararea pe care o ai pentru a face schimbari semnificative in viata ta”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

Foto interior si prima pagina: George Rudy, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Noiembrie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.