Setari Cookie-uri

De ce se umfla picioarele? Cauze, remedii si cand e cazul sa mergi la doctor

În timp ce umflarea piciorului și a gleznei nu reprezintă, de obicei, un risc semnificativ pentru sănătate, este important să știți când să vizitați un medic.

picioare umflate foto: antoniodiaz, Shutterstock

Picioarele umflate și umflarea gleznelor sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de edeme periferice, care se referă la o acumulare de lichid în aceste părți ale corpului. Acumularea lichidului, de obicei, nu este dureroasă, dacă nu este cauzată de leziuni. Umflarea este adesea mai evidentă în zonele inferioare ale corpului din cauza gravității.

Care sunt cauzele pentru picioare umflate?

Umflarea gleznelor si a picioarelor este mai frecventa la adulții în vârstă. Umflarea poate apărea pe ambele părți ale corpului sau pe o singură parte. Unele sau mai multe zone din partea inferioara pot fi afectate.

În timp ce umflarea piciorului și a gleznei nu reprezintă, de obicei, un risc semnificativ pentru sănătate, este important să știți când să vizitați un medic. Umflarea uneori poate indica o problemă de sănătate mai gravă, care trebuie tratată imediat.

Citește și:

Cauze frecvente de inflamare a piciorului și a gleznelor

Există multe cauze potențiale ale umflării piciorului și gleznelor. În cele mai multe cazuri, umflarea apare ca urmare a anumitor factori de stil de viață, cum ar fi:

Supraponderalitatea

Excesul de masă corporală poate scădea circulația sângelui, determinând acumularea fluidului în picioare și glezne.

Statul în picioare pentru perioade lungi

Atunci când mușchii sunt inactivi, ei nu pot pompa fluidele corpului înapoi spre inimă. Retenția apei și a sângelui poate determina umflarea picioarelor.

In cazul unui tratament cu anumite medicamente

Picioarele umflate și umflarea gleznelor pot apărea, de asemenea, în timp ce luați anumite medicamente, cum ar fi: steroizi - estrogen sau testosteron, unele antidepresive, inclusiv triciclice.

Citește și:

Aceste tipuri de medicamente pot reduce circulația sângelui prin ingroșarea acestuia, determinând umflarea picioarelor. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă bănuiți că medicamentul cauzează edeme la nivelul extremităților inferioare. Nu întrerupeți administrarea medicamentelor până când nu vorbiți cu medicul dumneavoastră.

Alte cauze posibile pentru tumefierea piciorului și gleznelor includ anumite afecțiuni medicale sau schimbări ale corpului, cum ar fi:

Modificări hormonale naturale

Nivelurile fluctuante de estrogen și progesteron pot determina o circulație redusă sangvina a picioarelor, ducând la umflături. Aceste modificări ale nivelurilor hormonale pot să apară în timpul sarcinii și în ciclul menstrual al femeii.

Citește și:

Cheagurile de sânge din picior

Atunci când un cheag de sânge se formează într-o venă a piciorului, poate afecta fluxul sanguin, ceea ce duce la umflături și disconfort.

Leziuni sau infecții

O leziune sau o infecție care afectează piciorul sau glezna duce la creșterea fluxului de sânge în zonă. Astfel apare edemul.

Insuficiență venoasa

Această condiție apare atunci când venele nu sunt în măsură să pompeze sânge în mod adecvat, cauzând acumularea acestuia în picioare, formand edeme.

Limfedemul

De asemenea, cunoscut sub numele de obstrucție limfatică, limfedemul provoacă blocaje în sistemul limfatic. Un blocaj în sistemul limfatic face ca țesuturile să se umple cu lichid, ducând la umflarea brațelor și a picioarelor.

Citește și:

Preeclampsia

Această afecțiune determină hipertensiune arterială în timpul sarcinii. Creșterea tensiunii arteriale poate duce la circulația slabă la nivelul feței, a mâinilor și a picioarelor.

Vizionare placuta


Kudika
1 Aprilie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.