Setari Cookie-uri

Cât de afectați pot fi ochii pe timpul verii și 9 trucuri să-i protejezi

Soarele puternic, calitatea apei în care faci baie și expunerea la aerul condiționat sunt trei cauze pentru multiple probleme pe care le-ai putea avea cu ochii.

soare puternic Vara poate fi un anotimp extrem de dificil pentru ochii tăi. Soarele puternic, calitatea apei în care faci baie și expunerea la aerul condiționat sunt trei cauze pentru multiple probleme pe care le-ai putea avea cu ochii. Fie că ești acasă, la muncă, la plimbare prin oraș sau în vacanță, e important să fii mereu precaută și să-ți protejezi ochii, la fel cum pe plajă ai grijă de pielea ta, prin creme împotriva arsurilor.

Cât de afectați pot fi ochii pe timpul verii și 9 trucuri să-i protejezi:

1. Ochelarii de soare

Este, desigur, cel mai previzibil sfat pe care îl poți primi de la orice specialist. Razele ultraviolete sunt nocive atât pentru pielea ta, dar mai ales și pentru ochii tăi. Tocmai din acest motiv trebuie să alegi cu atenție modele de ochelari de soare care îți oferă protecție completă în fața razelor UV. O expunere prelungită și directă asupra razelor puternice ale soarelui poate duce chiar la dezvoltarea cataractei.

Citește și:

2. Nu intra în piscină fără ochelarii de protecție

Dacă este prima ta baie într-o piscină după mai multe luni de pauză, atunci nu trebuie sa intri fără ochelarii de protecție. Clorul folosit pentru a curăța apa poate irita ochii, dacă se regăsește în cantități prea mari. Un studiu din 2008 a arătat că expunerea ochilor la o cantitate mare de clor poate afecta corneea.

3. Spală-te des pe mâini și nu te freca la ochi

Pe timpul verii, praful și microbii sunt la tot pasul, motiv pentru care e absolut necesar să te speli pe mâini cât mai des posibil și să eviți contactul mâinilor cu ochii.

4. Folosește o pălărie de soare

Alături de ochelarii de soare, este bine să folosești pe perioada verii și o pălărie, atunci când stai la lumină. Astfel vei reuși să te protejezi complet de razele UV, acoperind toată fața.

Citește și:

5. Protejează-ți ochii de chimicale

De la bulele de săpun care se pot sparge chiar lângă ochi, la soluții de curățat, e important să te ferești de chimicale pe perioada verii, mai ales dacă lucrezi într-un mediu în care ai substanțe chimice la îndemână.

6. Pericolul la care se expun cei mici

Potrivit World Health Organization, 80% din expunerea la razele UV pe perioada unei vieți se produce până la vârsta de 18 ani, din cauză că cei mici vor petrece mult mai mult timp pe afara, jucându-se, spre deosebire de cei mari. O pălărie sau o șapcă, crema de soare și ochelarii sunt cele mai bune soluții pentru a reduce riscurile.

7. Hidratează-te constant și alimentează-te corect

Hrana și apa contează enorm pentru ochii tăi. Probabil că atunci când erai mai mică ai auzit des că trebuie să mănânci morcovi pentru că îți vor ajuta ochii. Antioxidanți precum luteina și zeaxantina, dar și vitamina C, E și zincul sunt foarte importante pentru ochii tăi. Mai mult, vara, din cauza căldurii, riști să te deshidratezi rapid, iar asta va conduce mai departe la ochi uscați și iritați.

Citește și:

8. Folosește picăturile de ochi

Dacă ești alergică, atunci pe timpul verii ochii tăi vor fi extrem de deranjați. Poți folosi câteva picături de lacrimi artificiale în primă fază pentru a scăpa de iritarea ochilor.

9. Odihnește-te suficient

Un somn bun înseamnă și ochi sănătoși, iar asta nu e nicio surpriză pentru nimeni. Pentru o persoană care a trecut de 18 ore fără somn, încep să apară problemele de vedere care fac periculoase anumite sarcini, precum condusul unei mașini.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Maridav

Vizionare placuta


Kudika
2 Iulie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.