Setari Cookie-uri

5 beneficii de care te poți bucura dacă îți schimbi tabieturile

Sănătatea ta ar trebui să conteze mai mult decât cinci minute de socializare.

sanatate

Poate fi greu să renunți la pauzele de țigară cu colegii, dar sănătatea ta ar trebui să conteze mai mult decât cinci minute de socializare. Fumatul afectează fiecare organ din corp și cu timpul poți ajunge să suferi chiar de boli netratabile.

Nu este niciodată prea târziu să renunți la fumat. Chiar dacă te lași de țigări la 50 de ani, corpul tău va avea timp să se regenereze și vei avea un risc mai mic de a te îmbolnăvi. Dacă te-ai gândit să renunți și ai nevoie de un imbold, îți prezentăm mai jos câteva motive care să te ajute.

1. Vei avea o memorie mai bună

Dacă te lași de fumat, memoria ta se va îmbunătăți și vei reuși să îți amintești mai des unde ți-ai lăsat cheile, care e numărul de la interfonul prietenei tale dar și care sunt informațiile importante de care ai nevoie la muncă.

Citește și:

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Northumbria a demonstrat că persoanele care s-au lăsat de fumat de 2 ani jumătate au performat cu 25% mai bine față de cei care încă fumează, atunci când au examinați printr-un test de memorie.

2. Ai un risc mai mic de a suferi de boli grave

Cu siguranță știi că dacă fumezi, și în special dacă ești fumător deja de o perioadă lungă de timp, ai un risc mare de a suferi de diverse tipuri de cancer: de ficat, de colon, al laringelui, de plămâni și chiar de stomac sau de pancreas.

Ce poate nu știai este că numeroase studii publicate în Journal of Alzheimer Disease susțin că bărbații și femeile care fumează regulat au un risc mai mare să sufere de boala Alzheimer. Aceasta este cea mai comună formă de demență și provoacă o deteriorare constantă a memoriei și a funcției mentale. Vestea bună este că dacă renunți, riscul va scădea.

Citește și:

3. Vei avea o speranță mai mare de viață

Sigur mai ai multe planuri și dorințe pe care vrei să ți le îndeplinești și ai nevoie de cât mai mult timp ca să le duci la bun sfârșit. O veste bună pentru tine: dacă te lași de fumat vei trăi mai mult, timp destul ca să îți îndeplinești orice poftă.

Un studiu realizat de Am J Public Health a demonstrat că persoanele care se lasă de fumat la vârsta de 35 au o speranță de viață mai mare față de fumători: cu 6.9 până la 8.5 ani pentru bărbați și cu 6.1 până la 7.7 ani pentru femei.

4. Vei fi mai sensibil la mirosuri și gusturi

Un studiu publicat în Journal of Neurology susține că fumătorii au simțurile olfactive și gustative deteriorate. Nicotina afectează atât forma papilelor gustative, cât și vascularizarea și formarea vaselor de sânge.

Citește și:

Practic, prietenii tăi nefumători se bucura mai mult de mâncare, ei pot simți cu adevărat gustul și mirosul unei felii de pizza delicioase. Dacă te lași de fumat, simțurile tale se vor recupera în câteva zile și cel mai probabil vei începe să simți mirosul de țigară din hainele tale.

5. Vei cheltui mai puțini bani

Fumatul este un obicei foarte scump. Cu un calcul ușor poți să vezi câți bani cheltui într-un an pe țigări: înmultește suma pe care o cheltui zilnic pentru acest viciu cu 365. Să presupunem că fumezi un pachet pe zi, asta înseamnă aproximativ 6205 de lei pe an. Imaginează-ți câte haine sau zile la spa ți-ai putea cumpăra cu acești bani!

Pentru a te ajuta în acest proces poți folosi o aplicație precum QuitNow care îți oferă statistici în timp real despre: perioada de timp în care nu ai mai fumat (zile, ore, minute), câte țigări nu ai fumat dar mai ales câți bani ai economisit pentru că nu ți-ai mai cumpărat țigări.

Citește și:

Renunțatul la fumat nu trebuie să fie complicat, cea mai bună soluție este să te lași direct, fără înlocuitori. După ce treci de perioada de sevraj de aproximativ două săptămâni, vei observa cum corpul tău începe să funcționeze mai bine.

Sursă foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
8 Noiembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.