Setari Cookie-uri

Cât de importantă este liniștea pentru sănătate. 5 soluții ca să reduci zgomotul de zi cu zi

Zgomotul nu este doar neplăcut, acesta putând să aibă numeroase repercusiuni asupra vieții și sănătății noastre.

Sunetele sunt o parte importantă din viață, atât pentru comunicare sau distracție, cât și pentru sesizarea unui pericol. În unele situații, însă, sunetele ne pot distrage atenția, ne pot afecta concentrarea sau ne pot răni, dacă sunt suficient de puternice. Astfel, acestea devin zgomot nedorit, care ne poate afecta atât sănătatea fizică, cât și pe cea mintală. Zgomotul poate fi descris drept o serie de sunete neplăcute care ne deranjează în viața de zi cu zi. Gălăgia poate proveni din multe surse, de la telefoanele mobile, aerul condiționat și aparatele electrocasnice, până la construcții, vecini turbulenți sau lătratul câinilor.

Din păcate, zgomotul nu este doar neplăcut, acesta putând să aibă numeroase repercusiuni asupra vieții și sănătății noastre. Expunerea excesivă contribuie la o serie de probleme de sănătate, de la stres, neputința de a te concentra, scăderea productivității, la oboseală și insomnie și chiar la afecțiuni cardiovasculare, deteriorări cognitive, tinitus și pierderea auzului. De aceea, poluarea fonică trebuie evitată cât mai mult. Purtarea dopurilor de urechi pentru ore întregi nu este o soluție pertinentă sau permanentă.

Citește și:

Din fericire, există numeroase soluții practice care să îți facă viața mai liniștită. Iată 5 schimbări pe care le poți face pentru o viață mai puțin zgomotoasă:

1. Utilizarea electrocasnicelor silențioase

Chiar dacă cel mai mult zgomot provine din oraș, există suficientă poluare fonică în propria casă. În fiecare zi, electrocasnicele îți aduc cel puțin o oră de zgomot în locuință. Câteva din aparatele indispensabile din orice casă, cum ar fi aspiratorul, blenderul sau mașina de spălat rufe contribuie la zgomotul zilnic pe care trebuie să îl suporți.

Poți rezolva ușor această problemă prin înlocuirea electrocasnicelor obișnuite cu cele silențioase. De exemplu, mașinile Beko au tehnologia Silent Tech, care asigură o spălare silențioasă, reducând zgomotul sub nivelul unei conversații.

Citește și:

2. Acoperă podelele cu covoare

Dacă locuiești într-un apartament, știi că zgomotele zilnice sunt inevitabile. Din fericire, modul în care îți mobilezi apartamentul te poate ajuta să atenuezi o parte din zgomotele vecinilor. Una din modalități este amplasarea covoarelor. Acestea sunt o soluție ușor de pus în practică pentru a păstra zgomotul vecinilor la distanță și zgomotul propriu în locuința ta. În plus, un covor poate fi elementul lipsă din decorul casei tale.

3. Alege draperii din materiale mai groase

Covoarele sunt soluția ideală pentru a scăpa de o parte din zgomotul vecinilor.În plus, dacă ai ferestrele nepotrivite, poluarea fonică din oraș poate deveni o adevărată problemă. Din fericire, efectul covoarelor asupra podelei poate fi replicat și pentru geamuri. Apartment Therapy recomandă alegerea unor draperii dintr-un material mai gros, cum ar fi catifeaua. Poți opta și pentru draperii speciale pentru atenuarea zgomotelor, care au un strat dintr-o lână groasă.

Citește și:

4. Folosește un aparat de sunete ambientale

Chiar dacă sfaturile de mai sus ajută considerabil la diminuarea poluării fonice, anumite zgomote nu pot fi evitate, cum sunt cele de construcții sau din apropierea traficului intens. De aceea, uneori trebuie să apelezi la modalități de mascare a zgomotului. Una dintre acestea este folosirea unui aparat de sunete ambientale. Indiferent dacă este pentru propria locuință sau pentru la birou, un astfel de aparat poate face minuni pentru concentrare, dar și pentru relaxare. Acestea redau diferite sunete, cum ar fi cele de ploaie, cascadă sau ciripit de păsări.

5. Utilizează căștile cu funcție de anulare a zgomotului

O altă modalitate de mascare a zgomotului oferită este utilizarea căștilor cu funcție de anulare a zgomotului, de tip „noise cancelling”. Acestea au o funcție de atenuare considerabilă a zgomotului și de redare mult mai clară a sunetului, fie că asculți muzică sau un podcast. Astfel, căștile cu cu funcția de anulare zgomotului te vor ajuta chiar și în cele mai gălăgioase zile să te concentrezi la birou sau să dormi mai repede, dacă există un șantier lângă locuința ta.

Citește și:

Sursă foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 Iunie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.