Setari Cookie-uri

Obsesia perfecțiunii digitale și efectele ei asupra ta

Imaginile din mediul digital proiectează un standard nerealist care influențează atât percepția celorlalți, cât și pe cea pe care o ai asupra propriei persoane.

Perfecțiunea digitala a atins noi culmi, fiind susținută chiar de giganții tehnologici, prin oferta de gadgeturi și servicii care te ajută să îți creezi o imagine mai bună decât cea reală. Filtrele de frumusețe care înlătură orice rid sau urmă de oboseală sau cele care îți transformă fizionomia după anumite standarde au devenit un „must”, o funcție fără de care telefoanele nu mai au valoare.

Imaginile din mediul digital proiectează un standard nerealist care influențează atât percepția celorlalți, cât și pe cea pe care o ai asupra propriei persoane. Te-ai gândit vreodată la cum îți influențează viața această imagine mai bună pe care ți-o creezi în mediul virtual, care este prețul pe care îl plătești?

Citește și:

Iată în cele ce urmează câteva dintre efectele obsesiei pentru frumusețe asupra vieții tale reale:

Stresul - cauza unor afecțiuni

Teama de a nu fi plăcut, de a nu-ți atinge idealurile, fie că sunt profesionale sau personale, îți pot crea probleme de sănătate și afecta echilibrul. Frumusețea ar trebui să însemne mai degrabă o stare de spirit și naturalețe, nu lipsa ridurilor sau un aspect fizic încadrat în niște tipare. Perfecțiunea fizică, împlinirea și situația materială bună pe care dorești să le transmiți celorlalți în mediul online devin factori de stres în viața reală, când conștientizezi că în realitate lucrurile nu sunt chiar atât de roz. Tensiunea psihică provocată de stres nu declanșează doar stările emoționale negative, ci poate sa fie implicată și in aparitia afecțiunilor cronice și inflamatorii ale organismului, precum bolile cardiovasculare, artrita, psoriazisul, tulburările de somn, anxietatea, depresia, durerile de cap, tulburările digestive sau respiratorii, diabetul și chiar obezitatea. În astfel de situații, consultă un medic specialist și află care sunt recomandările lui. Suplimentar, te poți informa și despre metodele alternative de combatere a insomniei, precum hipnoterapia, meditația, exercițiile fizice sau tehnicile de respirație și masaj, dar acest demers nu trebuie să înlocuiască o părere avizată.

Citește și:

Singurătatea - îți pierzi prietenii reali

Ai o mulțime de „prieteni” în mediul online dar în realitate interacționezi doar cu o mică parte dintre ei, iar pe unii nici nu îi cunoști personal? Este un efect firesc al imaginii virtuale pe care ți-ai creat-o de-a lungul timpului și care te-a îndepărtat de viața reală. Pozele prelucrate de pe rețelele de socializare și acele impresii diferite pe care le-ai creat despre tine prin postări te pot împiedica sa te bucuri de realitate. De asemenea, te determină să refuzi ieșiri atunci când simți că nu ești la nivelul așteptărilor celorlalți. Odată cu singurătatea și izolarea apar și sentimente care îți aduc nefericire și care, dacă nu sunt gestionate corect, se pot transforma în afecțiuni grave. Soluția se găsește în puterea ta interioară de a-ți asuma să fii autentică, în detrimentul unei imagini false și de a găsi acel echilibru între formă și conținut care să-ți aducă satisfacția și gradul de fericire maxime.

Citește și:

Instabilitate emoțională

Odată ce ai căpătat dependență de prezența în mediul online și ți-ai creat o imagine ideală în accepțiunea ta, creierul răspunde automat cu un stimul de recompensă imediată, ca reacție la ceea ce primește din jur. Nivelul încrederii în tine ajunge să fie direct proporțional cu volumul confirmărilor pe care le aștepți din partea celorlalți. Asemeni activităților care generează emoții și plăcere (precum consumul de alcool, fumatul sau jocurile de noroc), și mediul virtual folosit excesiv este un factor care determină creierul să elibereze dopamină, un neurotransmițător care creează dependență. Mediul virtual utilizat iresponsabil și excesiv conduce la instabilitate emoțională și distorsionează percepția asupra aspectului fizic și a vieții, în general. În acest mod, tânjești după o recompensă imediată, relațiile autentice își pierd substanța, iar realitatea este denaturată.

Citește și:

Pentru a diminua efectele și frustrările produse de obsesia perfecțiunii digitale, conectarea cu realitatea și cu natura este primul pas. Urmează sfaturile medicilor specialiști pentru a avea o viață sănătoasă și fericită.

Sursă foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Septembrie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.