Setari Cookie-uri

Imunitatea gravidei, obiectiv principal

Domnule doctor, de ce gravidele - în mod special – ar trebui să fie preocupate de întărirea sistemului imunitar?

Preocuparea oamenilor - la orice vârstă - pentru întărirea sistemului imunitar și menținerea lui la cele mai înalte cote este total justificată. Atât de justificată încât nici nu are nevoie de argumente. Greu de crezut că cineva s-ar putea îndoi de importanța lui... Doar că, în general, el se află în centrul atenției cu precădere la debutul sezonului rece, când spectrul răcelilor și-al gripei devine amenințător. În realitate, sistemul imunitar ar trebui ajutat și sprijinit în permanență, pentru că virusurile și bacteriile sunt prezente în toate anotimpurile.

O categorie aparte din acest punct de vedere sunt femeile însărcinate. Despre importanța unui sistem imunitar puternic în această... condiție de grație, a avut amabilitatea să ne ofere informații Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Citește și:

Domnule doctor, de ce gravidele - în mod special – ar trebui să fie preocupate de întărirea sistemului imunitar?

Poate știți, poate nu: la femeile însărcinate o banală răceală persistă o perioadă de timp de trei ori mai mare decât la cele care nu sunt însărcinate. De ce? Pentru că sistemului lor imunitar îi scad forțele și „agresivitatea”, așa încât noul organism găzduit să nu fie „citit” ca străin și respins. Mai ales că noul organism are markeri genetici diferiți, necunoscuți lui, înglobând și contribuția tatalui... Însă această deprimare a sistemului imunitar aduce și neplăceri organismului gravidei, lăsându-l expus în fața infecțiilor virale și bacteriene, cu simptome și complicații care pot fi severe. Luați în considerare și faptul că administrarea de medicamente se face cu mare precauție...

Citește și:

Care ar fi riscurile?

Evident, în caz de îmbolnăvire afectată nu va fi doar gravida, ci și fătul. Fie și doar enumerarea acestor complicații – în cazul unei gripe, de exemplu - și tot avem o listă intimidantă: pneumonie, avort spontan, moarte fetală in utero, naștere prematură, deces neonatal.

Și care ar fi cele mai bune metode prin care sistemului imunitar să i se ofere posibilitatea de a lupta eficient cu infecțiile? Pentru a se evita pe cât posibil îmbolnăvirile și complicațiile despre care ați amintit.

În alte condiții, prima recomandare pe care aș fi făcut-o ar fi fost o alimentație echilibrată, bazată în principal pe fructe și legume. Având în vedere că vorbim despre femeia însărcinată, pe primul loc voi pune însă administrarea suplimentelor de vitamine prenatale - care să conțină și complexul B, vitamina D, biotină, acid folic, zinc, fier, iod -, susținută desigur și de alimentația sănătoasă. Se vor lua în considerare și efectele benefice ale probioticelor (Lactobacillus acidophilus, L. bifidus), pentru că, așa cum se știe, 70% din sistemul imunitar este reprezentat de tractul digestiv. Și, bineînțeles – referindu-ne strict la sezonul rece –, un aliat de nădejde pentru sistemul imunitar este reprezentat de vaccinarea antigripală. Adăugați la toate acestea odihna (minim 8-9 ore de somn) și... râsul! Da, râsul! Lipsa surselor de stres și un tonus psihic bun este dovedit că influențează capacitatea organismului de autoapărare. Asta le spun mereu și pacientelor mele: stați departe de știri și informații cu impact negativ și în general de toate lucrurile care vă pot afecta starea de spirit. Când vizionați un film alegeți o comedie, nu o dramă. Când ascultați muzică preferați-o pe cea veselă, antrenantă, în locul celei triste, melancolice. Și contați pe mișcarea în aer liber - fie că este vorba doar despre plimbări -, în măsura în care condiția fizică vă permite acest lucru. Și condițiile atmosferice, în altă ordine de idei.

Citește și:

CASETA: Imunitatea la lăuze

În următoarele șase săptămâni după naștere femeia se află în perioada de lăuzie. Aceasta este o perioadă de refacere a organismului care a trecut prin efortul nașterii. Tocmai pentru că ea este vulnerabilă în această perioadă, se recomandă limitarea sau chiar interzicerea vizitelor la domiciliu, măsuri sporite de igienă și respectarea unei diete sănătoase, echilibrate și diversificate. Se va avea grijă în privința alimentelor care pot influența gustul laptelui sau pot provoca nou născutului tulburări digestive.

Featured foto by Africa Studio via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.