Setari Cookie-uri

Ghid practic pentru a trăi în izolare

Instrumentele digitale pot să-ţi facă viața de zi cu zi mai uşoară.

Această perioadă specială pe care o trăim implică, având în vedere măsurile de distanţare socială recomandate pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus, două aspecte principale: munca la domiciliu, dar şi mai mult timp petrecut cu familia sau singuri. Instrumentele digitale te pot ajuta să îţi desfăşori activitatea profesională, să rămâi în contact cu exteriorul, cu cei apropiați și pot să-ţi facă viața de zi cu zi mai uşoară. Iată câteva modalităţi practice prin care îţi poţi menţine activităţile cotidiene, însă în limitele propriei locuinţe.

Internet banking pentru facturi și plăți contactless la magazin

Poți plăti absolut toate facturile, pentru telefon, energie electrică, gaze etc. prin internet banking. Ori de câte ori este posibil, folosește serviciile și aplicațiile online puse la dispoziţie de banca ta pentru a efectua tranzacţii, mai degrabă decât să mergi la ghișeu ori bancomat. Dacă nu ai folosit până acum internet banking, trebuie să ştii că paşii pentru deschiderea unui cont curent din confortul casei tale sunt foarte simpli. Sistemul te va scuti de multe drumuri şi bătăi de cap şi pe viitor, când nu va mai exista pericolul îmbolnăvirii din cauza COVID-19.

Citește și:

De asemenea, dacă totuși trebuie să mergi la magazin sau la farmacie, evită să plăteşti în numerar și, dacă stai la o coadă, păstrează distanţa minimă de un metru față de persoanele din jur. Plăţile cu telefonul sau cu cardul contactless presupun absența contactului fizic între angajații magazinelor şi clienţi, iar acest lucru ajută la prevenirea răspândirii noului coronavirus. Nu uita, când ajungi acasă, să dezinfectezi telefonul mobil şi cardul.

Livrare la domiciliu, pentru provizii

Alimente pentru tine, mâncare pentru animalele de companie, cărți, haine, pizza preferată, orice dorești - acum, mai mult ca oricând, este momentul să utilizezi serviciile de livrare la domiciliu. Majoritatea restaurantelor au fost obligate să își închidă ușile pentru clienți, dar și-au continuat activitatea cu opțiuni de preluare și livrare a comenzilor. Același lucru îl fac magazinele, de la cele alimentare la cele de haine. Personalul care se ocupă de livrări respectă măsurile de igienă suplimentare, iar plata poate fi făcută online.

Citește și:

Sport acasă, pentru o stare de bine

Închiderea sălilor de sport a descurajat și mai mult oamenii în ceea ce privește practicarea acestei activităţi. Exercițiile fizice sunt, însă, o activitate care poate fi făcută acasă, în camera de zi, în dormitor, oriunde în casă unde găsești un colț liber. Vei găsi pe internet foarte multe videoclipuri pentru antrenament acasă, unele chiar specializate pentru grupe de mușchi, cursuri de yoga, pilates etc.. Pe scurt, nu ai nicio scuză să nu faci puțină mișcare, mai ales că sportul este un bun antidepresiv. Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani să facă săptămânal cel puțin 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată sau cel puțin 75 de minute de activitate intensă.

Citește și:

Internet pentru distracție și activități culturale

Starea de izolare impusă de autorități a generat un val de inițiative generoase din partea unor instituții culturale și de divertisment. Majoritatea teatrelor și a operelor difuzează spectacole înregistrate, multe muzee, inclusiv din străinătate oferă tururi virtuale, multe platforme oferă filme și seriale gratuit. De asemenea, biblioteci și edituri pun la dispoziție cărți în format electronic. Totodată, vei găsi numeroase cursuri online gratuite, de limbi străine ori dedicate hobby-urilor diverse, pe care, poate, până acum le-ai amânat din lipsă de timp.

Telemedicină, dacă ai nevoie de sfatul unui medic

Dacă ai nevoie de un consult medical, trebuie să ştii că în această perioadă în care se recomandă distanţarea socială, te poţi folosi de tehnologie. În martie a fost aprobată o hotărâre de guvern în scopul asigurării accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru medici și pacienți, prin limitarea deplasărilor și a interacțiunii sociale. Astfel, medicii de familie și cei specialişti pot acorda consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare. De asemenea, documentele, inclusiv reţetele medicale pot fi transmise pacientului în format electronic.

Citește și:

Curăţenie temeinică, pentru protejarea sănătăţii

Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la patru zile pe diverse suprafeţe. Nu uita să dezinfectezi în mod regulat suprafeţele atinse foarte frecvent, precum mânerele de la ușă, robinetele, electrocasnicele, dar şi computerul și telefonul mobil, pe care le foloseşti pentru a realiza activităţile prezentate mai sus.

Spală-te regulat pe mâini, minimum 20 de secunde sau, dacă nu este posibil, folosește gel dezinfectant care să conțină minimum 70% alcool, de fiecare dată când intri în casă, dacă tușești sau strănuți. De asemenea, spală-te pe mâini înainte de a atinge orice este destinat consumului.

Nu uita de sănătatea mintală, a ta şi a celor dragi. Limitează timpul petrecut cu consumul de ştiri, încearcă să îţi păstrezi calmul, fă-ţi o rutină de viaţă sănătoasă şi păstrează contactul cu ceilalţi prin intermediul telefonului mobil sau al altor aplicaţii de comunicare. Sunt măsuri simple pe care le poţi lua pentru a trece cu bine peste această perioadă specială.

Citește și:

Sursa foto: Pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.