Setari Cookie-uri

De ce e bine ca părinții să ceară iertare copiilor

Psihoterapeuta britanică Philippa Perry propune înțelegerea câtorva pași, însoțiți de exemple din experiența sa de terapeut și din cea de părinte: 

În al doilea rând, exercițiul conține un grad de dificultate întrucât poate arunca o lumină nu tocmai favorabilă asupra ideii de „părinte bun”, o etichetare care vine, după cum spune autoarea, din obiceiul nociv al părinților de a se judeca mereu pe ei înșiși. Și care poate duce la refuzul de a accepta că, în anumite situații și cu anumite reacții, pot greși, ceea ce este firesc. Tocmai de aceea, pasul 3 este vital pentru o relație naturală cu cel mic.

3. „Ruptură și reparație” – de ce e bine să cerem iertare copilului

Rupturile - neînțelegerile, presupunerile eronate, jignirile – sunt inevitabile în orice relație însemnată, intimă și familială. Nu ruptura contează, ci reparația”, iar asta înseamnă o schimbare a reacțiilor și/sau o discuție clarificatoare cu copiii, care să conțină recunoașterea greșelii și a (le) cere iertare, după ce evenimentul s-a produs. „Pentru că nu este prea târziu să îi mărturisiți că ați greșit”, iar pentru un copil, chiar și pentru un adult, înseamnă enorm.

Citește și:

Pentru cei care se întreabă dacă acest lucru nu va știrbi autoritatea părintelui și nu va inocula ideea de nesiguranță, atunci când copilul descoperă că părintele nu are întotdeauna dreptate, Philippa Perry răspunde ferm: „Nu! Copiii au nevoie să fim noi înșine, să fim sinceri, nu să fim perfecți”.

Citeste Cartea pe care v-ați fi dorit să o citească părinții voștri. (Copiii voștri se vor bucura că ați citit-o)!

Vizionare placuta


Kudika
17 August 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.