Setari Cookie-uri

5 lucruri incredibile despre vinul roșu

Vinul este una dintre băuturile care încă din Antichitate și până astăzi, nu și-a pierdut deloc din notorietate.

În plus, astăzi vinul este disponibil pe rafturile tuturor supermarketurilor, în crame sau restaurante. Cândva, era considerată o băutură premium de care nu aveau parte decât cei care aparțineau înaltelor clase sociale, dar vremurile de azi ne permit tuturor libertatea de a ne înfrupta din tot ceea ce dorim.

Vinul a apărut pentru prima dată în zona Caucazului, în Mesopotamia, iar ulterior în Egipt. În continuare, grecii au reușit să producă vinul la o scară largă, fiind principala lor marfă de export. Mai târziu, foarte multe țări din lume au devenit cunoscute pentru tehnica de vinificare a strugurilor, exportând vinuri de calitate și greu de reprodus fără unicitatea rețetei. După cum știm, și România este în topul țărilor producătoare de vin de calitate și de soiuri de struguri inedite ca gust.

Tipurile de vin sunt foarte variate: în funcție de soiul strugurilor, de rețetă, de zonă, vechime sau culoare.

În funcție de culoare, distingem trei tipuri de vin: roșu, alb și roze.

Dintre acestea, vinul roșu este varianta clasică și foarte potrivită pentru numeroase ocazii. Fie că organizați un eveniment, fie că vă gândiți la o masă romantică ori la o seară liniștită cu cei dragi, vinul roșu nu ar trebui să lipsească de pe masă.

1. Consumul moderat de vin roșu este sănătos

Deși nu este recomandat consumul repetat și în cantități mari, consumul moderat de vin roșu este chiar indicat. Specialiștii ne spun că antioxidanții pe care acesta îi conține pot duce la evitarea problemelor de sănătate precum: bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Resveratrolul este antioxidantul cel mai puternic al vinului, și efectele benefice ale acestuia sunt următoarele:

  • protecția vaselor de sânge;
  • reducerea colesterolului rău;
  • prevenirea formării cheagurilor de sânge;
  • reducerea inflamațiilor.

Desigur că întotdeauna trebuie să vă asigurați că nu aveți deja aceste probleme și că nu sunteți sub un tratament medicamentos care ar contraindica consumul de alcool. Altfel, oricând puteți gusta un pahar de vin roșu, pentru a savura gustul său parfumat.

Nu uitați că îl puteți utiliza în preparatele favorite, mai ales când aveți în meniu cărnuri sau diferite reducții. Dacă doriți să consultați o gamă variată de vinuri, Lidl catalog online are oferte de sortimente de peste tot din România, de peste tot din România.

2. Vinul roșu conține tanin

Taninul este un compus cu multe proprietăți benefice pentru sănătate, pe care îl putem întâlni și în ciocolată sau ceai verde. Rolul său benefic principal este acela de a inhiba depunerea de colesterol în vasele de sânge, fiind astfel un bun cardioprotector.

De asemenea, alte beneficii constau în următoarele proprietăți pe care acesta le are:

  • Astringente;
  • Antiinflamatoare;
  • Antioxidante;
  • Antibacteriene;
  • Hemostatice;
  • Antidiareice;
  • Antiulceroase.

Alte informații despre tanin puteți găsi aici.

3. Vinul roșu din producție recentă este mai sănătos

Deși cunoscătorii și consumatorii de vin preferă vinurile vechi, iar somelierii întotdeauna vă vor recomanda vinurile premium din producții vechi, pentru povestea lor, gustul și parfumul incontestabile, iată că vinurile noi sunt mult mai sănătoase. Nivelul de tanin este foarte crescut, iar toate proprietățile sale sunt active în primii ani de la producere, în timp ce odată cu timpul acestea tind să își piardă efectele benefice.

4. Vinul roșu conține sulfiți?

În plus, vinul roșu este sortimentul care conține cea mai slabă cantitate de sulfiți, ceea ce reprezintă încă un plus în detrimentul celorlalte sortimente de vin. Deși nu ne gândim adesea la acest aspect, el ar trebui luat în calcul deoarece de exemplu, vinurile albe care conțin o cantitate mai mare de sulfiți, dispun practic de o cantitate mai mare de compuși chimici care conduc la degradarea mai rapidă a vinului. Astfel și proprietățile benefice ale vinului sunt deteriorate.

5. Vin alb din struguri roșii?

Culoarea vinului este dată de coaja strugurilor, iar intensitatea în funcție de sortimentul ales. Astfel, este interesant faptul că din struguri roșii se poate produce vinul alb. Procedeul pentru realizarea vinului alb constă în îndepărtarea cojilor de pe broboanele de struguri, la sfârșit obținându-se vin de culoare albă. Dacă aveți acasă o vie fabuloasă, încercați procedeul și vă veți convinge.

Desigur că trebuie să ținem cont de corpul nostru și nevoile sale, de problemele de sănătate asociate, dar și de medicamentația curentă. Vinul roșu nu are proprietăți vindecătoare dovedite, ci doar de prevenție, iar consumul excesiv (de peste 200 ml) poate avea efecte distructive și ireversibile pe termen lung. Ca orice altă băutură, mai ales fiind una care conține alcool, moderația este regula de bază. Alături de un stil de viață echilibrat, o alimentație sănătoasă și mișcare fizică periodică, cu siguranță vă puteți bucura de o viață lipsită de probleme de sănătate!


Kudika
18 August 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.