Setari Cookie-uri

Advertorial Libresse susține femeile din România să vorbească despre #PoveștileDinNoi

Schimbările prin care trec femeile în sarcină sunt încă un tabu

Care este unul din cele mai frumoase momente din viața unei femei? Cu siguranță, apariția unui copil - eveniment încărcat de bucurie și entuziasm. Totuși, experiența sarcinii și a nașterii, aduce de la sine o serie de modificări la nivel hormonal, emoțional și, în mod automat, fizic, o mulțime de frici pe care, de cele mai multe ori, viitoarea mămică nu știe cum să le gestioneze sau să le exteriorizeze.

Frica de nou, de necunoscut sau de neprevăzut este o emoție absolut normală care ne influențează modul în care acționăm. Dragostea maternă, entuziasmul, energie și fericirea vin „braț la braț” cu stări de spirit mai puțin pozitive, precum frica de a greși, anxietatea unui nou început, lipsa de concentrare, momente de panică și chiar ura față de propriul corp. Trăiri complexe, diverse, contradictorii, pozitive sau nu – toate acestea sunt incredibil de comune, însă pentru că nimeni nu are curajul să vorbească despre ele, femeile cred că sunt singurele care le experimentează.

Femeile din România au în continuare un blocaj atunci când vine vorba despre a discuta deschis despre transformarea fizică, psihică și emoțională prin care trec în timpul și după sarcină. Confirmată de cel mai recent studiu* Libresse, conform căruia doar 16% dintre femei discută despre schimbările fizice și emoționale ce apar odată cu sarcina, această stare, nu numai că le afectează încrederea în sine și modul în care își înțeleg și își respectă propriul corp, dar are un impact major și asupra sănătății.

Cele 9 luni de sarcină reprezintă o perioadă specială pentru orice femeie, o călătorie în care emoțiile, dar și modificările corporale impun o perioadă de adaptare. În tot acest timp, imaginea de sine are de suferit și ajunge să fie deteriorată de gândul că nu vor fi mame bune, că nu vor mai fi la fel de iubite și apreciate de partener, că vor fi judecate de familie pentru alegerile pe care le vor face. De cele mai multe ori, femeile se consideră a fi singure în toată această călătorie și trăiesc în tăcere aceste frici, sentimente de vină sau jenă, fără a le împărtăși, nici măcar cu partenerul. Să îți exteriorizezi toate aceste trăiri și îngrijorări care te copleșesc este un tip de confort pe care fiecare femeie îl caută în relația cu cei din jur.

Astfel, pentru a sparge toate aceste tabuuri care împiedică femeile să discute liber și să-și trăiască viața așa cum își doresc, pentru a le încuraja să aibă încredere în ele și în propriile trăiri, Libresse lansează campania manifest „Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite!”. Odată cu această abordare curajoasă în jurul discuției despre tot ceea ce înseamnă femeia în complexitatea ei, Libresse surprinde o realitate a femeilor născută din stigmatizări și prejudecăți, din etichetarea stărilor prin care acestea trec în diverse momente ca fiind urâte, rele, anormale. Din multiplele subiecte care rămân în continuare un tabu și în jurul cărora s-au instalat o serie de stereotipuri, se numără și acela al femeii însărcinate cu incertitudinile sale emoționale și psihice.

*Studiul Libresse, care prezintă o analiză în profunzime a preocupărilor și temerilor cu care se confruntă femeile, a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, în luna mai 2020.

Vizionare placuta


Kudika
9 Septembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.