Cu toate că scopul acțiunilor caritabile este să îi ajute pe cei săraci ori pe cei bolnavi, acestea aduc beneficii și voluntarilor. Efectele se văd imediat și reprezintă o motivație în plus pentru persoanele implicate în astfel de acțiuni de a continua pe acest drum.

În România, există numeroase organizații nonguvernamentale care încearcă să îi ajute pe cei mai puțin norocoși. De pildă, United Way și-a propus să ofere servicii educaţionale, de sănătate şi de integrare persoanelor defavorizate din România pentru ca acestea să aibă o viaţă mai bună. În acest proiect sunt invitate să se alăture organizaţii, companii, instituţii şi persoane private. Așadar, cu ajutorul voluntarilor, mii de copii, tineri și vârstnici vulnerabili pot fi ajutați.

Îți prezentăm în continuare câteva motive pentru care să incluzi acțiunile de binefacere în programul zilnic:

Îmbunătățesc starea de spirit

Deși caritatea este o acțiune care să-i ajute pe ceilalți, donatorii beneficiază, la rândul lor, de numeroase satisfacții. Unul dintre cele mai mari avantaje ale actelor de caritate este că au puterea de a a-ți ridica moralul, în mod natural, și de a te face să te simți mai optimistă. Una dintre explicațiile acestor beneficii este că gesturile umanitare funcționează ca un memento că poți aduce schimbarea în lume.

Atenuează nivelul de stres

A oferi bani persoanelor nevoiașe nu este singura modalitate prin care te poți implica în acte umanitare. Poți, de asemenea, să oferi timpul tău celor care au nevoie să socializeze sau să afle lucruri noi. Fie că îi înveți pe copiii din mediile defavorizate să scrie sau să citească, fie că petreci un weekend împreună cu vârstnicii dintr-un cămin, satisfacțiile pe care ți le aduc astfel de activități sunt atât de mari încât pot contribui la reducerea nivelului de stres și a sentimentului de nemulțumire. Implicarea directă în activități de binefacere îți distrage atenția de la aspectele negative ale vieții și te ajută să te concentrezi asupra lucrurilor bune. Așadar, când îți ocupi timpul cu fapte altruiste, probabilitatea de a te stresa din cauza lucrurilor mărunte este mai mică.

Te ajută să afli mai multe despre problemele importante

Dacă vrei cu adevărat să te implici în acțiuni caritabile, este important să te documentezi înainte pentru a afla care sunt cauzele care se potrivesc cel mai bine cu interesele și pasiunile tale. Astfel, vei ajunge să descoperi informații despre o serie de probleme de care, probabil, nu aveai cunoștințe anterior. A-ți îmbunătăți cunoștințele în acest mod are efecte pozitive asupra stării tale de sănătate, deoarece te provoacă să gândești diferit și să privești lucrurile dintr-o perspectivă nouă.

Contribuie la creșterea speranței de viață

Unul dintre marile beneficii ale acțiunilor caritabile este faptul că te ajută să trăiești mai mult. Generozitatea este corelată cu speranța de viață. Studiile au confirmat că acţiunile de binefacere atenuează nivelul de stres și întăresc sănătatea fizică și psihică. Astfel, șansele de a trăi mai mult cresc. Toate aceste beneficii se observă însă la persoanele cărora chiar le face plăcere să îi ajute pe ceilalţi şi se implică în acţiuni de binefacere. Caritatea ca sarcină ori ca obligaţie nu are aceleaşi beneficii.

Ajută la prevenirea stărilor de depresie şi anxietate

Studiile au arătat că actele de binefacere au un impact pozitiv asupra creierului. Efectele sunt similare cu acelea pe care oamenii le simt când realizează activităţi necesare, precum a mânca, a dormi, a face exerciţii, a îmbrăţişa pe cineva. Atitudinea pozitivă şi încrederea în forţele proprii pe care acţiunile caritabile le induc unei persoane sunt benefice pentru că previn depresia şi stările de anxietate.

În cele din urmă, putem spune că ajutorul oferit celorlalți se întoarce asupra noastră și ne ajută să fim mai sănătoși, mai binedispuși și mai dornici să trăim viața din plin.

Sursă foto: triocean/ Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: