Setari Cookie-uri

Dieta pentru infertilitate: ce să mănânci când încerci să rămâi gravidă

Spre deosebire de alți factori pe care nu îi poți controla atunci când vrei să rămâi însărcinată (cum sunt de exemplu vârsta sau genetica), a consuma unele alimente și a le evita pe altele poate avea un efect benefic asupra funcției ovariene, respectiv a ovulației.

Desigur, infertilitatea nu se poate trata doar prin alimentație, e ridicol să credem așa ceva. Dar poate ajuta în oarecare măsură, în sensul că a avea un stil de viață sănătos este important și poate ajuta atunci când vrei să concepi, cu condiția să nu ai probleme medicale. E mult spus „dietă de concepție”, dar cu siguranță aceste recomandări alimentare sunt utile. Iată ce ar fi bine să mănânci și ce să ocolești:

Fructe și legume

Pentru a îmbunătăți calitatea ovocitelor umple farfuria cu fructe și legume. Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard a constatat o incidență mai mare a tulburărilor ovulatorii la femeile care au consumat mai multe grăsimi trans, carbohidrați și proteine animale. Asigură-te că jumătate din farfurie - la fiecare masă - conține fructe și legume proaspete. Pepenele verde și sparanghelul, pe lângă alte fructe și legume crude, oferă organismului o cantitate semnificativă de glutation, un tripeptid important pentru calitatea ovocitelor. De asemenea, este recomandată varza kale deoarece conține elemente necesare metabolismului estrogenului. Consumă sucuri din legume și fructe și adaugă-le fructe goji, care conțin fitochimicale benefice fertilității.

Citește și:

Grăsimi sănătoase

Este vorba despre grăsimile din nuci, avocado, ulei de măsline sau de struguri, pentru că au capacitatea de a reduce inflamația din organism. Cu un amendament: nu exagera nici măcar cu acest tip de grăsimi. Evită însă grăsimile trans (grăsimi animale, margarină, alimente procesate) deoarece cresc rezistența la insulină și favorizează apariția de tulburări metabolice care afectează ovulația.

Carbohidrați complecși

Organismul digeră rapid carbohidrații „răi” din prăjituri, fursecuri, pâine albă și orez alb, transformându-i în zahăr. Pentru a scădea nivelul zahărului din sânge, pancreasul eliberează insulină, iar nivelurile ridicate de insulină par să inhibe ovulația. Glucidele „bune” (care conțin fibre, cum ar fi fructele, legumele, fasolea și cerealele integrale) sunt digerate încet și au un efect mai gradual asupra glicemiei și insulinei. În plus, sunt surse grozave de vitamine B și E, favorabile fertilității. Pentru unele femei, în special cele cu tulburări hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, se recomandată reducerea glutenului deoarece s-a demonstrat că acesta creează un răspuns inflamator în organism, inhibă ovulația și face implantarea mai dificilă. Renunță la orez și paste făinoase, înlocuindu-le cu amarant, mei și quinoa.

Citește și:

Proteine

Puiul, curcanul, carnea de porc și de vită (părțile slabe, fără grăsime) sunt surse excelente de proteine, zinc și fier, elementele de bază pentru o sarcină sănătoasă. Evitarea grasimii împiedică îngrășarea, cea care perurbă nivelul de estrogen. Se încurajează și consumul de pește (somon, sardine, ton) pentru conținutul de acizi grași omega-3 care contribuie si la dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului și la reducerea riscului de naștere prematură. Evită soiuri precum rechinul, peștele-spadă și stavridul. Ouăle sunt, de asemenea, o altă sursă bună de proteine și colină, o vitamină care ajută la dezvoltarea funcției creierului la copii.

Nu ocoli nici proteinele vegetale din fasole, linte, năut, nuci, semințe și tofu. Un studiu a arătat că riscul tulburărilor ovulatorii este redus la jumătate atunci când 5% din aportul total de calorii este obținut din proteine vegetale.

Citește și:

Lactate

Consumă una - două porții pe zi de lapte integral sau alte alimente lactate cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi iaurtul și mai puține lactate fără grăsimi ori cu un conținut scăzut de grăsimi. Un un aport crescut de lactate cu conținut scăzut de grăsimi s-a dovedit a crește riscul de infertilitate ovulatorie, comparativ cu lactatele bogate în grăsimi. Alege iaurtul de casă sau cel în stil grecesc, pentru că probioticele sunt esențiale pentru sănătatea viitorului copil.

Zahăr

Limitează cât poți de mult consumul de zahăr, cel care creează dezechilibre hormonale prin forțarea pancreasului să secrete insulină în vederea reglării nivelului acestuia în sânge. Înlocuiește zahărul cu sirop de agave, miere, sirop de arțar sau stevia.

Citește și:

Alimente integrale

Alege alimente integrale în defavoarea celor procesate.

Soia

Evitați formele de soia procesată, în special pulberile și batoanele energizante, pentru că soia poate avea un efect negativ asupra fertilității. Unii experți consideră că, în cantități mari, proteinele din soia au proprietăți care imită estrogenul și pot perturba echilibrul hormonal al femeii. Precauția este valabilă și la bărbați, cărora le poate influența nivelul de testosteron.

Text de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Featured foto by goodmoments via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
19 Noiembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.