Setari Cookie-uri

Insomnia: cum se manifestă și cum o tratăm?

Știați că insomnia se referă la tulburări ale somnului, atât legate de aparatia acestuia (inițierea) cât și de menținerea, consolidarea și calitatea lui?

Un articol de Dr. Andreea Apostol – Medic Specialist Reumatologie, Centrul Medical Memormed

Insomnia este o tulburare frecvent întâlnită (prevalența de 50%- 60%) fiind responsabilă de scăderea performanței intelectuale, tulburări de concentrare, depresie, anxietate și scăderea calității vieții.

Insomnia apare mai des la femei și în special la persoanele în vârstă. Poate fi secundară altor afecțiuni (pulmonare, neurologice, psihiatrice, s.a.) precum și anumitor tratamente urmate, inclusiv naturiste.

Sunt mai multe tipuri de insomnii, una dintre cele mai severe fiind insomnia paradoxală. Această este o privare cronică de somn sau puține ore de odihnă, pacientul fiind conștient de stimulii din mediul extern, prezintă un model de gânduri sau ruminație pe tot parcursul nopții.

Citește și:

Nu există o corelație între insomnia paradoxală și alte tulburări neurologice, abuz de medicamente sau un anumit tratament urmat.

Insomnia – cum o tratăm?

Tratamentul recomandat se axează pe tratament non-farmacologic (terapie cognitiv comportamentală, dietă, exerciții) și farmacologic.

Terapia cognitiv comportamentală este o formă de psihoterapie centrată pe identificarea și rezolvarea problemelor responsabile de apariția anumitor tulburări.

În cazul insomniei cronice la adulți, este o formă de terapie eficientă, simplă și durabilă (Buysse & colab.), fiind o combinație între terapia cognitivă și comportamentală.

Presupune câteva etape:

  • Igienă somnului (ex informații despre cafeină și consumul de alcool, zgomotul ambiental, temperatura din camera, relația dintre TV și somn);
  • Terapia cognitivă ;
  • Terapia de relaxare;
  • Terapia de control a stimului (ex: mergi în pat atunci când îți este somn, dacă nu adormi în primele 15-20 min, ridică-te și încearcă o tehnică de relaxare până la apariția somnului, evita somnul în timpul zilei, nu stă în pat mai mult decât trebuie);
  • Terapia de restricție a somnului (lenevitul în pat perpetuează insomnia. Limitarea timpului petrecut în pat duce la apariția unui somn regulat, predictibil și calitativ). Atenție: ne referim la o durata a somnului de peste 5 ore și nu mai mică!

Presopunctură:

Citește și:

Un studiu longitudinal, pe durata a cinci (5) săptămâni, efectuat de Sun și colab. a evidențiat ameliorarea insomniei prin presopunctură articulației pumnului bilateral. Efectul acestei terapii mențînându-se și pe durata următoarelor două săptămâni de la terminare.

Dietă și exercițiu fizic:

Se recomandă evitarea consumului de alimente bogate în cafeină după-amiază și seară, consumul de alcool seară și a cinelor bogate mai ales în cazul pacienților cu boală de reflux.

Activitatea fizică ușoară, cu până la șase (6) ore înainte de culcare poate induce somnul.

Atenție: exercițiile viguroase au efect invers!

Iată doar câteva informații despre somn. Pentru informații suplimentare/consult, va așteptăm la specialiștii noștri.

Citește și:

Între timp, va dorim o toamna plăcută și somn de calitate!

Informații suplimentare despre Insomnia aici

Photo by Ben Blennerhassett on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
12 Ianuarie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.