Setari Cookie-uri

Ce efecte negative poate avea stresul asupra sănătății tale

Pune preț pe sănătatea ta și nu lăsa stresul să te acapareze, indiferent de natura situațiilor cu care te confrunți.

O zi încărcată la muncă, o discuție aprinsă cu partenerul sau o activitate care trebuie îndeplinită urgent sunt lucruri generatoare de stres, cu care fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată. Cu toate că este important să acceptăm că, în viață, ne vom confrunta și cu situații stresante, atunci când această stare persistă și devine o normalitate a fiecărei zile, este important să spunem stop și să luăm măsuri.

Anumite persoane, a căror rutină zilnică include foarte multe situații generatoare de stres, ajung să le accepte și să le considere evenimente firești, care nu le mai afectează precum o făceau înainte. Dacă te regăsești în această categorie, ar trebui să știi că stresul nu are o influență negativă doar asupra sănătății tale emoționale, ci și asupra celei fizice, iar din acest motiv, este necesar să scapi rapid din această stare continuă și să găsești o cale de a restabili echilibrul în viața ta.

Citește și:

În cele ce urmează îți prezentăm cele mai comune afecțiuni pe care expunerea prelungită la stres le poate genera și îți oferim o serie de sugestii care să te ajute să înlocuiești această stare cu una de relaxare și pozitivitate.

Afecțiuni gastrointestinale

Emoțiile intense, experimentate cu recurență, pot afecta sănătatea sistemului gastrointestinal și pot genera afecțiuni greu de tratat. În primul rând, stările prelungite de stres pot crește producția de acid gastric care, eliberat în exces, va eroda pereții stomacului, ceea ce poate cauza gastrita sau chiar ulcerul.

Astfel, dacă te regăsești des în situații generatoare de stres, în urma cărora te confrunți cu dureri stomacale sau intestinale, ar trebui să iei măsuri urgente pentru a limita expunerea la acestea sau să găsești o modalitate de a nu te mai lăsa consumată de ele. Totuși, în cazul în care experimentezi des dureri abdominale și în capul pieptului, senzații de arsuri gastrice, balonare sau lipsa apetitului, este posibil să te confrunți cu Helicobacter Pylori, o infecție microbiană care poate provoca ulcerul peptic, caz în care este necesară vizita la un specialist sau efectuarea unui set de analize care să confirme sau să infirme prezența acestui virus.

Citește și:

Tulburări cardiovasculare

După cum spuneam, stresul nu are o influență directă doar asupra stării tale emoționale, ci și asupra celei fizice. Reacția pe care organismul o are la stres favorizează creșterea tensiunii arteriale, iar atunci când această stare persistă, poate duce la formarea unor cheaguri de sânge și la afectarea inimii sau a vaselor de sânge. De asemenea, eliberarea hormonilor de stres în sânge poate crește și cantitatea de colesterol generată de organism.

Astfel, înainte de a te lăsa pradă unor situații stresante, ar trebui să vizualizezi efectele negative pe care această stare le poate avea și să încerci, pe cât posibil, să găsești puterea de a te relaxa.

Crește riscul de diabet

Atunci când organismul trebuie să suporte, constant, situații de criză generate de stres, este mult mai probabilă creșterea nivelului de glucoză din sânge, ceea ce poate favoriza apariția diabetului. De asemenea, atunci când ești stresată, poți avea tendința de a consuma mult mai multe dulciuri și produse de tip fast-food, iar excesul de aceste alimente, pentru o perioadă îndelungată, poate crește, în aceeași măsură, riscul de diabet.

Citește și:

Cum reduci stresul din viața ta

Cu toate că poate fi greu să spui stop tuturor evenimentelor generatoare de stres, este important să reduci cât mai mult expunerea la acestea, fie prin limitarea contactului cu persoanele toxice, fie prin acceptarea că există situații pe care nu le poți controla și ale căror urmări nu pot fi influențate de tine.

De asemenea, este important să susții producția naturală de endorfine în organism, prin cât mai multă mișcare și printr-o dietă care să includă alimente sau suplimente bogate în complexul de vitamine B, Omega 3, potasiu și magneziu.

În cazul în care simți că toate încercările tale de a elimina stresul nu duc către un rezultat favorabil, este recomandat să apelezi la ajutor specializat, pentru a beneficia fie de terapie, fie de un tratament potrivit nevoilor tale actuale.

Citește și:

Pune preț pe sănătatea ta și nu lăsa stresul să te acapareze, indiferent de natura situațiilor cu care te confrunți. Luptă constant cu stresul și transformă fiecare oportunitate de a lăsa în urmă această stare într-o mică victorie până când, în cele din urmă, vei reuși să o înlocuiești cu relaxarea și să te concentrezi pe lucrurile frumoase din viața ta.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.