Setari Cookie-uri

Cum să-ți ajuți corpul să se adapteze mai bine caniculei

Temperaturile ridicate din timpul verii afectează semnificativ corpul. Iată mai jos câteva gesturi eficiente prin care îți poți ajuta organismul să se adapteze atunci când mercurul urcă vertiginos în termometre.

Temperaturile ridicate din timpul verii afectează semnificativ corpul. Deși acesta știe să se apere în mod natural de acest fenomen, există și modalități simple și eficiente de a rezista mai bine în perioadele de caniculă și de a evita astfel supraîncălzirea. În mod concret, nu neapărat temperaturile ridicate sunt periculoase pentru organism, ci mai degrabă diferența față de „zona de confort” a fiecărui individ. Omul are un sistem natural de echilibrare termică, homeotermia, care face ca, indiferent de temperatura exterioară, corpul să rămână constant la aproximativ 37°C. Însă, în perioadele de caniculă, organismul elimină excesul de căldură prin transpirație, consumând în timpul acestui proces multă energie și apă. Iată mai jos câteva gesturi corecte prin care îți poți ajuta organismul să se adapteze atunci când mercurul urcă vertiginos în termometre.

Citește și:

Apetitul se adaptează singur

Ar trebui să includem în alimentație carbohidrații sau lipidele, apa minerală sau plată, brânzeturile sau desertul? Majoritatea nutriționiștilor sunt de părere că poți să mănânci ceea ce îți place. Digestia alimentelor grase nu generează mai multă căldură decât a celorlalte. Iaurtul conține între 70 și 80% apă, deci este ideal pentru cei cărora nu le plac legumele. Ceea ce este de reținut este evitarea meselor prea copioase, greu de digerat. Mizează pe fructe și legume proaspete, pentru că sunt bogate în apă și minerale, pe supele reci, brânzeturile slabe și cerealele integrale, care conțin zaharuri cu eliberare lentă, ce oferă organismului energie. Nutriționiștii mai recomandă evitarea sau limitarea consumului de alcool, care scade abilitățile de luptă împotriva căldurii și poate duce la deshidratare, dar și a băuturilor cu cofeină și mult zahăr, ce cresc secreția de urină.

Citește și:

Organismul are nevoie de mai multă apă

Medicii repetă mereu, dar poate niciodată suficient: primul lucru care trebuie să fie făcut atunci când cresc temperaturile este să bei multă apă pentru a evita deshidratarea. Acest sfat se aplică în special copiilor, adolescenților, adulților tineri și în vârstă care nu au o afecțiune severă ce le-ar putea afecta echilibrul de apă sau energia. Celor doi litri de apă recomandați zilnic în mod normal trebuie să le adaugi cel puțin un litru. Ideal este să consumi apă în cantități mici, pe tot parcursul zilei și mai ales să nu aștepți până când îți este sete, ceea ce este deja un semn de deshidratare.

Sportul duce la supraîncălzire

Nu este recomandată practicarea sporturilor atunci când este caniculă. Riscul de hipertermie poate fi fatal. Explicația este aceea că organismul lucrează din greu pentru a evita supraîncălzirea în timpul activităților fizice, iar, dacă se adaugă canicula, sarcina corpului devine uriașă. Hipertermia poate provoca leziuni fatale ale creierului. Performanța sportivă este oricum diminuată de căldură.

Citește și:

Somnul încetinește activitatea organismului

Nopțile foarte calde pot afecta calitatea somnului. În mod normal, somnul este indus de scăderea nivelului de lumină și a temperaturii exterioare, însă, în perioadele de caniculă, procesul de răcire are loc mai lent. Creierul înregistrează acest lucru drept o disfuncție și determină organismul să se trezească. Mănâncă mai ușor seara, pentru a nu obliga organismul să-și crească temperatura în timpul digestiei. Evita să bei alcool și păstrează o sticlă de apă lângă pat. Dușurile călduțe sunt o alegere bună pentru ameliorarea senzației de căldură resimțite de corp. Pe de altă parte, dușurile care sunt prea reci vor determina supraîncălzirea, un mecanism reflex al corpului. Fă un duș călduț chiar înainte de culcare, pentru a ajuta corpul să se reîmprospăteze și evită să faci sport. Și lasă ferestrele deschise pentru a se face curent.

Citește și:

Sfaturile de mai sus te vor ajuta să nu îți suprasoliciți organismul în timpul verii, să eviți insolația și, mai ales, să suporți mai bine căldura zilnic.

Sursa foto: Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
27 Iulie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.