Setari Cookie-uri

Ce putem face pentru a evita tranzitul intestinal lent

Care sunt cauzele tranzitului intestinal lent 

Stilul de viață este diferit de la o persoană la alta și determină starea noastră de sănătate și regimul alimentar pe care îl urmăm, în funcție de carențele din organism și de aportul de vitamine sau substanțe nutritive de care avem nevoie. Procesul digestiv începe încă din cavitatea noastră bucală, acolo unde alimentele sunt mestecate și combinate cu saliva, formând bolul alimentar. Acesta tranzitează esofagul și ajunge în stomac, unde se descompune în nutrienți, prin contactul cu sucul gastric. Nutrienții ajung, apoi, în intestinul subțire, unde se absorb în fluxul sanguin. În urma digestiei, reziduurile alimentare trec în colon, unde flora intestinală le transformă în materii fecale.

Sistemul nostru digestiv este un mecanism complex, de aceea este important să avem grijă la alimentele pe care le consumăm, pentru a evita problemele de tranzit și de funcționare ale componentelor tractului digestiv.

Citește și:

Care sunt cauzele tranzitului intestinal lent

Un tranzit intestinal normal durează între 48-72 de ore, în funcție de alimentele ingerate și de viteza cu care acestea sunt procesate de metabolismul nostru. Dacă acest proces durează mai mult de 72 de ore și apare senzația de balonare, înseamnă că ai un tranzit intestinal lent, care poate avea drept consecință crampe, constipatie, durere și, în cazurile mai grave, hemoroizi sau fisuri anale.

Scăderea frecvenței eliminării materiilor fecale are numeroase cauze, iar multe dintre acestea sunt strâns legate de stilul nostru de viață și de dieta alimentară. În cele mai multe cazuri, tranzitul intestinal lent este cauzat de lipsa fibrelor din alimentație și de excesul de grăsimi de origine animală.

Consumul insuficient de lichide, schimbările apărute în stilul de viață, cauzate de înaintarea în vârstă sau de sarcină, sunt, de asemenea, responsabile pentru apariția unui tranzit intestinal lent. Pentru femeile însărcinate, scăderea frecvenței scaunelor are legătură cu schimbările hormonale din organism, precum și cu apăsarea uterului (pe măsură ce crește în volum) pe colon.

Citește și:

Stilul de viață sedentar este, de asemenea, una dintre cauzele apariției constipației, ca urmare a unui tranzit intestinal lent. La persoanele active sau care practică frecvent exercițiile fizice, mișcarea stimulează contracția mușchilor intestinali, favorizând, astfel, o digestie normală.

Un tranzit intestinal lent poate duce, în timp, la apariția unor afecțiuni digestive dificil de remediat: îngrășare, acumularea de substanțe toxice în organism, gaze intestinale și un grad ridicat de disconfort fizic.

Cum împiedicăm apariția tranzitului intestinal lent

Atunci când mâncăm, tractul digestiv primește semnalul pentru a-și începe activitatea. Mușchii care formează sistemul nostru digestiv transportă bolul alimentar printr-o mișcare denumită peristaltism. Uneori, această mișcare este fie blocată, fie mai lentă decât în mod obișnuit sau nu se produc contracții suficient de puternice pentru a mișca bolul alimentar înainte.

Citește și:

Digestia lentă se rezolvă, de obicei, de la sine, dacă reglăm regimul alimentar, eliminăm cauzele stresului sau facem suficientă mișcare. Însă, dacă aceste probleme se prelungesc, acesta poate fi semnul unei probleme cronice și este necesar să consultăm un medic specialist. Există, însă, o mulțime de lucruri pe care le putem face pentru a evita apariția tranzitului intestinal lent și pentru a contribui la buna funcționare a sistemului digestiv:

Creșterea aportului de fibre în organism este un pas important pentru a favoriza un tranzit intestinal normal. Alimentele bogate în fibre, pe care le putem consuma, sunt semințele de chia, năutul, lintea, soia, broccoli, spanacul, dovleacul, prunele uscate, curmalele, afinele, avocado, cerealele integrale, migdalele, nucile sau arahidele.

Citește și:

Hidratarea este importantă nu doar pentru un tranzit intestinal normal, ci și pentru a preveni apariția altor probleme de sănătate. Indiferent că bem apă, iaurturi simple, ceaiuri sau sucuri cât mai naturale, este recomandat să consumăm cât mai multe lichide. Smoothie-urile sunt, de asemenea, importante pentru accelerarea tranzitului intestinal. Medicii recomandă să bem dimineața un pahar de apă cu lămâie, pentru că aceasta acționează ca un agent de curățare pentru intestine și ajută la funcționarea corespunzătoare a tranzitului intestinal.

Este bine cunoscut faptul că mișcarea este recomandată pentru a preîntâmpina apariția multor afecțiuni și pentru a avea o calitate cât mai bună a vieții. Pentru a ne menține în formă, nu trebuie neapărat să mergem zilnic la sala de sport, însă putem merge cât mai mult pe jos, în drumeții sau la o plimbare în parc, să înotăm sau să mergem cu bicicleta.

Citește și:

Alimentația contribuie semnificativ la sănătatea sistemului nostru digestiv. Consumul de carne și grăsimi de origine animală duce la încetinirea tranzitului intestinal. De aceea, este recomandat să înlocuim proteinele de origine animală cu cele pe care le obținem din alte surse și să consumăm cât mai multe salate, fructe și legume.

Sănătatea sistemului digestiv contribuie la calitatea vieții și ne ajută să eliminăm toxinele din organism și să ne menținem în formă. Există o mulțime de cauze care pot contribui la un tranzit intestinal lent, de aceea este important să adoptăm un stil de viață sănătos, de la alimentele pe care le consumăm, până la hidratare și renunțarea la sedentarism.

Sursa foto: Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
4 Noiembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.