Setari Cookie-uri

Beneficiile somonului asupra organismului

Sălbatic sau de crescătorie, congelat sau proaspăt, somonul este unul dintre peștii preferați ai oamenilor de peste tot.

Consumul de pește de două ori pe săptămână este bun pentru sănătate. Care sunt beneficiile somonului asupra organismului nostru și ce știm despre el? Descoperă aceste lucruri, precum și o rețetă simplă de somon la cuptor cu legume cu care îți poți răsfăța familia și prietenii.

Beneficiile somonului

În general, somonul se naște în apă dulce, apoi migrează spre ocean, iar la atingerea maturității sexuale revine în apa dulce pentru a-și depune icrele. Această transhumanță acvatică contribuie enorm la bogăția nutritivă a acestui pește din familia salmonidelor, sursă de proteine ​​și vitamine B și D. Iată câteva dintre beneficiile lui asupra organismului nostru:

  • Sistemul cardiac: Cea mai cunoscută caracteristică a somonului este, fără îndoială, faptul că este o bogată sursă de Omega-3. Somonul este unul dintre alimentele care conțin cea mai mare cantitate din acești acizi grași, cu o medie de 1.5g la 100g de pește. După cum se știe, Omega-3 sunt acizi grași pe care organismul nostru nu îi produce singur, dar nu au egal în protejarea sistemului nostru cardiovascular. Ajută la scăderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale și îmbunătățesc circulația sângelui. Pentru a combate eficient bolile cardiovasculare, te poți baza cu încredere pe somon.

    Citește și:
  • Vedere: Somonul conține retinol, un nutrient esențial ce ajută la formarea pigmenților în retină. În al doilea rând, aceiași acizi grași minunați, Omega-3, ajută în combaterea degenerescenței maculare legate de vârstă, dar și împotriva problemelor ochilor iritați și uscați.

  • Anti-îmbătrânire: Somonul este o sursă bogată de minerale: calciu, magneziu, potasiu, seleniu, zinc, cupru, fier, fosfor. Practic, e un adevărat cocktail energetic. Aceste minerale sunt fundamentale pentru a asigura buna funcționare a organismului nostru și, de asemenea, ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi (responsabili pentru îmbătrânirea celulară).

  • Memorie: Anumite studii au arătat că somonul ajută la întărirea memoriei și la stimularea proceselor cognitive. De asemenea, conține un acid cu un nume mai complicat, acid docosahexaenoic, care ajută creierul să se dezvolte și să funcționeze la parametri optimi.

    Citește și:
  • Sistemul osos: Un fapt bine cunoscut este că avem nevoie de vitamina D, care ajută calciul să se fixeze în oase și să le întărească. Cu toate acestea, vitamina D nu se găsește în multe alimente din dieta noastră, doar în unt, ficat și, desigur, somon. Prin urmare, un alt atu al acestui pește este că ne ajută să luptăm împotriva osteoporozei.

  • Energie și sistem pulmonar: Când te simți slăbit și fără chef, fă o cură cu somon. Conține o întreagă panoplie de vitamine din grupa B: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12. Complexul de vitamine B este cel mai eficient în transformarea nutrienților consumați în energie, iar B9 și B12 sunt renumite pentru ajutorul lor în combaterea cancerului pulmonar.

  • Antidepresiv, antiinflamator: Unul dintre beneficiile Omega-3 este faptul că ne scapă de proasta dispoziție și de gândurile negre. De asemenea, are efecte antiinflamatoare, utile pentru a combate boli precum astmul, psoriazisul, artrita reumatoidă și boli inflamatorii intestinale.

    Citește și:

Somon cu legume

O rețetă simplă poate fi preparată în cel mai scurt timp și va aduce aromele verii în bucătăria ta. Acompaniaz-o cu un pahar de vin alb sec, cu note acide și minerale, precum un Chablis.

Ingrediente:

  • 240 g file de somon proaspăt

  • 200 g dovlecel

  • 250 g roșii cherry

  • 250 g de cartofi

  • ⅛ linguriță sare

  • 1 cățel de usturoi

  • sare, piper

  • ulei de măsline

Mod de preparare: preîncălzește cuptorul la 210°C. Curăță cartofii și dovlecelul și taie-i felii subțiri. Curăță usturoiul și toacă-l mărunt. Amestecă roșiile cu usturoiul și cu feliile de dovlecel și cartofi, stropește-le generos cu ulei de măsline, apoi condimentează totul cu sare și piper. Așază legumele într-o tavă de cuptor și coace timp de 20 de minute, amestecând legumele la jumătatea timpului de gătire. Condimentează cu sare și piper somonul. După cele 20 de minute, așază peștele în tavă deasupra legumelor și lasă la cuptor pentru zece minute. Servește-l cu o salată verde cu lămâie și un vin alb sec, rece.

Citește și:

La cuptor, la aburi, prăjit (deși ar fi păcat), la grătar, cu legume sau salată, somonul a devenit de-a lungul timpului un pește preferat de toată lumea. Nu doar ușor de pregătit și delicios, el poate deveni un adevărat aliat pentru bunăstarea noastră fizică.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
14 Noiembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.