Setari Cookie-uri

De ce să incluzi pește și fructe de mare în alimentația ta

Consumul regulat de pește și fructe de mare îți aduce un aport bun de vitamine, contribuie la o greutate de invidiat, dar ascunde și alte aspecte importante pe care poate încă nu le cunoști.

Cu o sursă mare de vitamine, minerale și nutrienți, preparatele din pește și fructe de mare îți vor fi recomandate de majoritatea nutriționiștilor. În rândurile următoare vei găsi suficiente motive care să te facă să incluzi o parte dintre aceste alimente în dieta săptămânală.

Te protejează împotriva bolilor

Sunt suficiente beneficii împotriva bolilor sau afecțiunilor, pe care consumul de pește și fructe de mare le poate ține la distanță, după cum urmează:

  • Susține sistemul nervos și reduce riscul de Alzheimer

  • Combate formele de depresie și ajută la o stare de spirit mai bună

  • Contribuie la îmbunătățirea vederii

  • Reduce riscul apariției bolilor de inimă sau declanșarea unui accident vascular cerebral

  • Îmbunătățește calitatea somnului

    Citește și:
  • Ajută la refacerea musculară, mai ales dacă practici activități fizice intense

Toate beneficiile menționate mai sus sunt demonstrate prin studii clinice de specialitate.

Susține imunitatea și funcționarea organismului

Cea mai importantă este sursa naturală de acizi grași esențiali omega 3, care susțin buna funcționare a organismului. Aceștia contribuie, alături de alte alimente, la menținerea unui sistem imunitar puternic. În plus, peștele mai gras este și o sursă mare de vitamina D, mai precis acesta poate suplini aproape în întregime doza zilnică recomandată.

Peștele și fructele de mare au și un conținut ridicat de antioxidanți și minerale. De exemplu, stridiile sunt bogate în zinc, seleniu și fier, iar consumul de pește cu oase mici, precum sardinele, îți asigură și o bună sursă de calciu.

Citește și:

Beneficii pentru sănătatea pielii

Femeile sunt preocupate de bunăstarea pielii, iar consumul de acizi grași ajută la obținerea unei pieli mai hidratate, cu un plus de strălucire. Totodată, o piele sănătoasă și protejată nu face altceva decât să țină ridurile la distanță. În plus, oferă o barieră protectoare împotriva agenților patogeni, cum ar fi razele soarelui sau poluarea atmosferică.

Cercetările au demonstrat faptul că Omega 3, pe lângă acțiunea de hidratare, protejează pielea de arsurile solare și are efecte anti-aging.

Ai o siluetă de invidiat

Preparatele din pește și fructe de mare sunt recomandate în cadrul dietelor sănătoase, fie că vorbim de menținerea siluetei, fie că ești într-o cură de slăbire. Pot fi considerate o alternativă, cu mai puține calorii și grăsimi, la carnea animală consacrată, precum porc sau vită. În plus, ai un nivel crescut de saturație.

Citește și:

Unele studii au demonstrat faptul că aceste alimente accelerează metabolismul, respectiv te ajută să arzi mai repede din calorii. Te poți orienta, de exemplu, către hering, sardine, creveți sau stridii cu valoare nutrițională și sursă bogată de vitamine pentru silueta și sănătatea ta.

Sursă de alimentație pentru gravide

Omega 3 din pește și fructe de mare este benefic pentru tine, ca viitoare mămică, dar și pentru făt. După unele studii, un consum regulat de pește și fructe de mare în primul trimestru de sarcină, reduce riscul de naștere prematură. În plus, nu-ți afectează greutatea.

Evită preparatele crude, cum ar fi sushi, dar și anumite feluri de pești care conțin o cantitate mare de mercur, ca tonul alb, macroul regal sau peștele spadă.

Două detalii importante de avut în vedere

  1. Peștele sau fructele de mare sunt de captură, respectiv de cultură. Proveniența contează atât în beneficii, cât și în preț. Peștele și fructele de mare de cultură sunt supuse unor procese specifice unui mediu controlat, iar valoarea nutrițională este mai mică față de proveniența din captură.

    Citește și:
  2. Proaspete sau congelate? Ambele. Desigur, alimentele gătite proaspăt sunt mereu cea mai indicată alegere, dar trebuie să conștientizăm și faptul că nu întotdeauna avem la îndemână această posibilitate. Se recomandă ca peștele și fructele de mare să se decongeleze treptat în frigider, mai precis nu le expune la o temperatură bruscă de decongelare.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Martie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.