Dietele pe bază de plante au fost asociate cu înregistrarea unor rate mai scăzute ale bolilor de inimă, diabetului și anumitor tipuri de cancer. Un studiu publicat în Journal of the American Heart Association a arătat că o dietă pe bază de plante ar putea reduce riscul de boală coronariană cu 40%. În plus, proteinele pe bază de plante conțin mai puține grăsimi saturate și colesterol, fiind o opțiune avantajoasă pentru cei care doresc să mențină o greutate sănătoasă și să reducă riscul de boli legate de obezitate.
Gavin Stainton, Senior Principal Scientist & Innovation Lead în cadrul Herbalife, oferă câteva alternative sănătoase ca surse de proteină pe bază de plante, altele decât clasica soia.
”În timp ce soia a fost mult timp sursa principală de proteine pe bază de plante, există multe alte opțiuni din care putem alege:
• Proteina din mazăre: Bogată în aminoacizi esențiali și usor de digerat, această formă de proteine are și un risc de alergie mai mic.
• Proteine din orez: Hipoalergenice și fără gluten, ceea ce le face potrivite pentru cei cu restricții alimentare.
• Quinoa: o sursă versatilă de proteine pe bază de plante, adesea apreciată pentru profilul complet de aminoacizi și pentru că nu conține gluten.
• Linte: O sursă excelentă de proteine, dar și de fibre, vitamine și minerale.
• Semințe de in: Bogate în nutrienți esențiali și acizi grași omega-3, alături de fosfor, care este excelent pentru consolidarea rezistenței oaselor”, spune specialistul Herbalife.
Deși beneficiile pentru sănătate ale dietei vegane sunt clare, este esențial să știm că proteinele origine animală sunt „complete”, ceea ce înseamnă că furnizează toți aminoacizii esențiali la nivelurile potrivite de care organismul nostru are nevoie pentru a susține creșterea masei musculare și funcția imunitară.
”Dacă eliminăm carnea din dietă și o înlocuim cu proteine vegetale, trebuie să conștientizăm faptul că unele dintre acestea vor avea unul sau doi dintre aminoacizii esențiali la niveluri mai mici decât este necesar pentru a furniza o proteină completă. Drept urmare, este imperativ ca veganii să găsească amestecul potrivit de proteine pe bază de plante pentru a-și satisface nevoile nutriționale.
Din fericire, selectarea proteinelor vegetale potrivite de care corpul nostru are nevoie nu este atât de complexă pe cât ar părea. Iată cinci sfaturi pentru a obține un echilibru bun:
Creșterea cererii de proteine pe bază de plante se aliniază, prin urmare, cu o conștientizare tot mai mare a beneficiilor pentru sănătate asociate cu reducerea consumului de carne. Se estimează că piața globală a proteinelor pe bază de plante va ajunge la o valoare de 23,4 miliarde de dolari până în 2027.
Surse:
-
Dr. Andreas Vythoulkas
Nașterea naturală după cezariană
-
Alexandra Chivu
Curățenia organismului după Paște: Cum să-ți revii la normal după...
-
Kudika
Noul curent de personalizare a zâmbetului pentru pacienții din...
-
Alexandra Chivu
Cum să-ți păstrezi greutatea de Paște? 5 pași pentru a te menține...
-
Kudika
Prin ce trece o femeie, de la sarcină, la îngrijirea bebelușului
-
Kudika
GROHE Tempesta, un nou design și tehnologii inovatoare
-
Kudika
Chirurgia robotică da Vinci Xi: indicații și beneficii
-
Kudika
Cum se face salata de icre în mod tradițional? 10 sfaturi utile
-
Kudika
Lucruri de știut înainte de a opta pentru tratamentul cu Invisalign
Spune-ti parerea!