Setari Cookie-uri

Despre falimentul moral

"In timpul studentiei am incremenit de uimire cand l-am vazut pe un coleg - care-avea sa devina peste ani un distins si respectat intelectual - iesind dintr-o librarie cu nu mai putin de cinci carti ascunse sub camasa."
„De ce naiba ai facut asta?”, l-am intrebat cu oroare, nevenindu-mi sa-mi cred ochilor. „Mai da-i in ma-sa”, mi-a raspuns zambind smechereste, „decat sa le cumpere vreun tampit, mai bine le sutesc eu...”. Dupa multi ani, in strainatate, am vazut iarasi, cu ochii mei, una dintre cele mai cunoscute personalitati ale literaturii romane de azi furand, pur si simplu, un obiect vestimentar dintr-un magazin.
Am vazut si alte persoane publice umplandu-si, in fiecare dimineata, geanta cu kilograme de sandviciuri si prajituri de la micul dejun al hotelurilor unde erau cazate, ca sa le ajunga pentru toata ziua. „Mai da-i in ma-sa de occidentali, ca au de unde sa plateasca”, imi sopteau vazand ca ma uit la ei.
Nu-i vorba aici de scriitori sau de oameni de cultura. Ce vreau sa spun e ca genul de infirmitate morala care-ti permite sa furi (si mai departe sa inseli, sa violezi, sa ucizi) nu cunoaste la noi frontiere de statut social sau de cultura, asa cum nu tine de etnie, de sex, de confesiune religioasa sau de orice alte distinctii intre oameni.
Tine, de fapt, de o lipsa endemica de civilizatie, care la randul ei arata paragina intregului nostru sistem educativ. O educatie dezastruoasa, o lipsa de principii morale si de valori pe care sa le transmitem mai departe fiicelor si fiilor nostri ne-a transformat in ochii lumii intr-un popor de barbari, de hoti si de ucigasi, asa cum noi insine, exasperati de monstruozitatile pe care romanii le comit zilnic in lume si acasa, am ajuns sa ne consideram.
Familia romaneasca a dat faliment ca instanta formatoare: copiii sunt tot mai lasati de izbeliste, la jocuri video, la televizor si pe strada. Scoala romaneasca isi propune, pare-se, sa te scoata un soi de Leonardo da Vinci, doctor in toate stiintele si artele, dar nu sa faca din tine un om intreg. La sfarsitul ei poti sti, eventual, diferenta dintre un atribut si un complement, dar nu si diferenta dintre bine si rau.
Masa romanilor cinstiti e umilita zilnic de noile dovezi de barbarie pe care ziarele straine ni le vara sub nas: noi furturi, noi violuri, noi crime, noi inselaciuni. Cutare boxeri din lotul olimpic au furat caciuli si manusi in America, cutare bestie a violat la Roma o femeie care ulterior a murit. Cutare politist si-a omorat nevasta. Aflam despre trafic de carne vie si de droguri, de fraude pe internet, de ce cu mintea nu gandesti, si peste tot vinovatii se dovedesc a fi fost romani.
E un nou val de ticalosie si murdarie dupa cel de dupa Revolutie, cand Germania si alte tari vestice au fost ingrozite de bandele de hoti si spargatori romani. Sa nu ne inselam singuri spunandu-ne: lasa, ca si la ei sunt si crime, si furturi, si mafie, si coruptie. Adevarul e ca infractionalitatea romaneasca (si, in consecinta, imaginea oribila a noastra in lume) cunoaste un nou varf lunile acestea, tocmai cand lucrurile pareau ca se indreapta spre bine.
De doi-trei ani incoace sperasem si eu ca mizeria morala pe care-o pompam spre Occident e pe cale de dizolvare. Dupa hoardele puse pe rautati din anii ‘90 au urmat valuri de emigranti cinstiti, oameni simpli si muncitori, pentru care am o mare stima si o la fel de mare compasiune. Nu ma mai asteptam la recrudescenta criminalitatii din partea noastra si la raspunsul sovin din partea lor. Sovinismul exista oriunde se-ntalnesc doua culturi, e o realitate trista a vietii omenesti. Este partea de vina a localnicilor in confruntarea cu „veneticii”, e treaba lor si pacatul lor.
Ce ma intristeaza pe mine la culme e ca redresarea noastra pare sa fi fost o iluzie, ca nu ne potolim, ca raul pare sa fie endemic in noi. Ca dovedim mai departe ca structura noastra morala e sovaitoare, permisiva, pentru ca educatia de-acasa si din invatamant nu si-au facut datoria de a ne transforma in persoane morale. De sus pana jos, intre academicieni, ca si intre oamenii simpli, intalnesti insi care parca n-au avut parinti sa le explice diferenta dintre bine si rau, care parca n-au mers la scoala, pentru care nu exista adevar si dreptate, care judeca lucrurile in functie doar de interesele lor de moment. Constiinta acestor barbari ce traiesc printre noi, oameni politici, artisti, muncitori, tarani sau prostituate, nu conteaza, le permite sa comita orice oroare, numai sa le fie lor bine. Lor nu pare sa le fi spus nimeni cuvintele pe care mama mi le repeta aproape zilnic in copilarie: „Cel mai rusinos lucru de pe pamant e sa iei chiar si un capat de ata care nu e-al tau”.
Sa nu ne pacalim pe noi insine. Problema imaginii noastre in lume nu sunt nici tiganii, nici cativa scelerati care fura, ucid si violeaza, nici sovinismul italienilor sau al englezilor. E falimentul nostru moral, e lipsa cinstei si a corectitudinii din obisnuintele noastre de fiecare zi. Decaderea noastra ca popor, vizibila in sfera politica in interior si-n imaginea noastra mai rea ca oricand in afara, este produsul absentei franelor morale la un numar coplesitor de romani, victime ale unei lipse cronice de educatie.
Fumed
Postat pe 5 Aprilie 2008 08:29
cinste mamei tale, tie...si cui a mai contribuit la educarea ta. daca toti am gandi asa si am si face ceva in sensul asta..poate s-ar schimba ceva...nota 10

Postat pe 5 Aprilie 2008 12:29
Cica ,odata un om pleaca la furat ,si-l ia pe fiul lui cu el.Si pune omu in sac,si pune...La un moment dat, tatal,zice:"Mai copile,uitate ,si vezi nu vine cineva sa ne prinda?Dar ce te uiti... in sus?In stanga nu vezi pe nimeni?Dar in dreapta?""Nu,nu ,zise fiul ,dar oare de sus nu ne vede..cineva?"Nu eu am compus aceasta poveste,mi-a fost spusa de cineva.Ideea e ca mai e speranta in lumea asta,atata cat sunt oameni ca mama ta ,a mea,a lui,a lor...Inca mai sunt bunicile noastre...si Dumnezeu mai pastreaza o ramasita a mostenirii Lui.Asta e!Ma doare sufletul cand citesc tristetea ,ce razbate din scrierile tale.
Povata mea e, sa-ti pazesti sufletul si...inima ta de lucruri triste.Putem doar, sa ne rugam si... sa iubim!Si sa nu-ti fie cu suparare,sunt timpurile ce de mult au fost vestite...Deci? Ne mai miram???
OCTAIA
Postat pe 5 Aprilie 2008 15:52
Si chiar nu ti dai seama ca se intapla si la altii ,la fel?In Spania sunt confruntati cu lucruri mult mai monsrtuoase,si unde mergi te lovesti de aseeiasi melodie:Sex,sex,droguri,violuri.Parerea mea e ,ca undeva se mai pastreaza lucrurile cu care am fost crescuti acasa,ca aceste lucruri nu au cum sa moara,ca unde vom merge, ne vom confrunta cu ele.E greu sa acepti realitatea si..cum zice si mama,ridica hartia ce-o vezi cazuta langa tine,chiar daca nu tu ai aruncato.Tu fi inpacat cu tine si daca poti ajuta si pe cel de langa tine.Mai mult nu poti face tu..
Paul_N
Postat pe 5 Aprilie 2008 22:48
in concluzi ar trebui sa ne autoeducam, si sa-i sensibilizam si pe altii nepasatori de directia indoielnica in care au apucat-o. dar e cam greu sa schimbi lucrurile in bine!

Postat pe 6 Aprilie 2008 11:24
Asta e o temã pe care se pot umple sute de pagini dar concluzia mea personalã este cã toate „viciile” morale care stau la baza tuturor relelor din lume sunt profund umane și cã nu existã popor mai bun sau mai rãu din punctul ãsta de vedere. Ca dovadã pot aduce orice ziar din orice colț al lumii, unde în fiecare zi sunt sute de relatãri despre nedreptãți și urã. Sã vrei sã schimbi omul, în însãși natura lui, poate avea ca rezultat un rãu chiar mai mare; vezi inchiziția, utopia comunistã, experiența fascistã - istoria e plinã de intenții bune terminate cum nu se poate mai prost. Cine judecã? „Sã arunce primul piatra cel care se știe fãrã de pãcat!” este cea mai bunã abordare a problemei. Putem sã ne strãduim sã ne trãim viața cât mai aproape de ceea ce noi considerãm „moral”, sã încercãm sã ne educãm propriii copiii în lumina acelorași principii și sã ne povãțuim prietenii spre bine, fãrã sã-i judecãm. În filozofia asiaticã asta se cheamã echilibrul Yin-Yang și n-are rost sã ne complexãm, ca nație, pentru cã suntem oameni și noi și avem, și noi, uscãturi destule.
ionutsk
Postat pe 7 Aprilie 2008 11:07
e adevarat ce scrii "mendoza" e foarte adevarat...din pacate rominii sunt asa cum i ai descris...in plus...suntem foarte invidiosi...am avut nenumarate exemple ...cind rominii au ajuns in strainatate chiar daca aici erau prieteni dincolo au inceput sa se urasca....din invidie...unul avea ceva mai mult iar cel ce avea mai putin ...era invidios...i a uitati va oameni buni la italieni....aici in romania se ajuta intre ei....lucreaza doar cu firme italiene chiar daca cele rominesti sunt mai bune...nu conteaza...ei sunt aici k sa se ajute...pe cind noi?????????/noi nu...daca s a r putea ne am da in cap....in plus ne place fala....dincolo se lucreaza in majoritatea cazurilor la munca de jos daca esti romin...dar cind venim in tara ne laudam k suntem....directori. rominii isi cumpara lucruri scumpe pe cind strainii sunt foarte simplii...nu dau atita pret pe haine "de marca"...sau case si masini de lux....ei sunt mult mai practici....doar noua ne place sa fim "cei mai cei"dar cum se zice"prostulk dak nu e si fudul parca nu e prost destul". pacat....

Postat pe 19 Iulie 2008 06:25
Ideal ar fi sa nu ne raportam la altii.Sa incercam fiecare pentru noi sa fim mai buni si in primul rand mai modesti.Cred ca asta ne lipseste cel mai tare MODESTIA.
allynna
Postat pe 20 Iulie 2008 17:07
Draga fata care ai scris inainte (scuze, nu am retinut numele si nu stiu sa ma intorc ca sa vad, ca-mi pierd ideile), tocmai asta cred ca e problema, dar invers decat zici tu! Modestia romanilor, combinata cu propaganda care se face peste tot, vezi Libertatea, ProTv si altele, in care romanii apar ca o natie de criminali feroce, pusi pe furat si inselat, ori panarame ieftine cu sanii la vedere, duce chiar la aceasta parere pe care voi o exprimati si in care credeti mai mult sau mai putin.

Aduc mai multe contraargumente:

1. Fiecare popor are partile lui rele. Hai sa ne uitam la austrieci sau la nemti, spre exemplu. Daca ar fi sa ne luam dupa ce spune la Tv, toti isi sechestreaza copiii in casa si-i violeaza ani in sir. Toti sunt monstri care-si gatesc organele sexuale ale iubitului si le mananca in decursul a cateva luni. Toti italienii sunt mafioti, se impusca si se drogheaza. Toti englezii sunt pedofili.
Bineinteles, lucrurile nu stau asa. Sunt oameni absolut normali, ca mine si ca tine, care au puncte bune si puncte slabe. Du-te si traieste acolo si ai sa vezi ca daca nu descoperi defectele romanesti, vei descoperi altele - defectele englezesti, italienesti, etc.

2. Am mai spus-o si la alt topic - din cauza acestei propagande anti-romanesti, Romanul de rand nu mai face diferenta intre ROMAN si TIGAN, intre INTELECTUAL si MUNCITOR, intre MUNCITOR si SIMPLU HOT. Pana nu va veti delimita de aceste modele proaste ale societatii, nu veti putea fi impacati cu voi. Intelegeti ce sunteti si ce NU sunteti. Doar daca nu va simtiti voi insiva cu musca pe caciula. Eu una nu ma simt si de aceea comentez.

3. ACUM 20 DE ANI NU SE DISCUTA ASA CEVA. Bineinteles, Occidentul isi avea fascinatia lui, dar nu eram asa cazuti in depresie, in sindromul acesta al "imperfectiunii morale". Au trecut alti 20 de ani si am inteles cu ce vine acest Occident - cu pedofili, cu droguri pt copii, cu prostitutie, cu promisiunea unui prezent sigur si a unui viitor mai bun, cand defapt omul a ajuns sa-si ia lumea-n cap, sa innebuneasca la locul de munca, sa faca lucruri de care nu s-ar fi crezut in stare doar pt a-si pastra serviciul... Si de ce, ma rog??? OARE NU INTREAGA PLANETA ESTE INTR-UN FALIMENT MORAL???

ROMANIA este o tara foarte bogata: cu petrol, cu aur si argint, cu pietre pretioase, cu paduri si arbori fructiferi, cu ape si relief minunat, cu iesire la mare, cu oameni capabili si inventivi. Cum se face ca nu ne putem bucura de ce-i al nostru?... Oare suntem asa INCAPABILI sa ne gestionam bogatiile asa cum sustine altii, cei in mana carora se afla defapt aceste bogatii?!?

OARE DE CE ROMANUL NU ARE PUTEREA DE A SE RIDICA SI A ZICE:
STOP! PANA AICI! ASTA ESTE TARA MEA SI EU ALEG CUM TRAIESC! CE-MI PLACE SI CE NU!

De ce nu zice asta?...
Simplu. Pentru ca i se spune neincetat ca este prost. Hot. Lipsit de calitati. De curaj. Nu este asa.

Suntem invidiati de multi si atacati de multi.
Dar ne vom ridica. Chiar de-ar fi sa ramana Pamantul asta aproape tot pustiu, Romanii vor dainui!


Postat pe 25 August 2008 10:37
morticia_adams
Postat pe 3 Octombrie 2008 02:54
Bravo Malvine
Zilnic dau peste oameni decenti si morali, la fel cum dau peste cei care au uitat educatia primita sau nu au avut deloc, dar nu sunt trista ........bunatatea, binele, decenta, moralitatea exista inca.......si atata timp cat mai ramane, fie chiar si o samanta, nu putem pierde speranta.

Mendoza, esti o fata educata si faci cinste parintilor tai, ai grija ca in viata ta sa imprastii aceste invataturi, nu fi trista, fi bucuroasa ca esti unul dintre cei care poate face ceva

Mi-au dat lacrimile acum ceva saptamani, cand, niste copii din Moldova- parca din Iasi- au gasit un portofel plin cu bani si l-au predat politiei..........am plans de bucurie.......noi trebuie sa avem grija sa dam mai departe invataturile primite de la iubitii nostrii parinti si bunici.

Va pup
schmarc
Postat pe 3 Octombrie 2008 09:47
Draga Mendoza scuza-ma ca m-am grabit sa spun ca esti fata, am dat click pe avatar, chiar dupa ce am postat mesajul.
Faptul ca esti de sex masculin, ma bucura si mai tare....
schmarc
Postat pe 3 Octombrie 2008 09:53
intr-adevar este crunt si infiorator ce se petrece in jurul nostru,insa o mare parte din vina o avem noi,cei care inca mai au constiinta,deoarece ne consideram neputinciosi in fata infractionalitatii si preferam sa-nchidem ochii si sa acceptam tacit toate mizeriile din jur. sunt aproape in totalitate de acord cu Mendoza,singurul lucru de obiectat este ca multi au avut sau au parinti care le-au insuflat etica si bunul simt din copilarie,insa i-a influentat si i-a stricat societatea noastra mizera si corupta. ma deranjeaza enorm propriile mele afirmatii,dar asta e adevarul incontestabil. visam nestingherit la civilizatie,punandu-ne speranta in viitoarele generatii si de ce nu,chiar in generatia noastra,insa...e in zadar. lumea se indreapta spre polul opus,contrar vointei noastre
aly_b
Postat pe 19 Noiembrie 2008 21:01
Interesant subiect!
Poate ar trebui sa se introduca in programul scolar si ore de moralitate si principii, in loc sa invatam ecuatii diferentiale si fizica quantica (vorba lui Badea)..era doar o propunere! Consider ca invatam multe lucruri inutile la scoala, dar nu stim ce este bunul simt! Elevii din ziua de azi isi jignesc profesorii, ii bat, ii umilesc!
Oare parintii nu se preocupa deloc de cresterea copiilor? Oare sunt banii asa de importanti? probabil ca da!

Sincer, mi-e scarba de tara in care traiesc, ne laudam cu geniile noastre la olimpiade, cu sistemul de invatamant performant, dar cand te uiti in jurul tau ramai foarte dezamagit de ceea ce vezi!
Asta e un singur aspect, dar e important, pt ca de aici pleaca tot!

Pe mine ma doare sufletul cand merg pe strada si vad copii cersind, animale abandonate si slabe, batrani lasati in voia sortii dupa o viata de munca....si exemplele pot continua!
In timp ce alesii nostri se plimba in masini de sute de mii de euro, posete de zeci de mii, vile la munte si mare, iar din 4 in 4 ani vin si ne dau noua lectii de moralitate....mi-e scarba!!
Probabil din Q7 se vede altfel lumea...ce nu inteleg e faptul ca nu sunt deranjati de faptul ca n-au unde sa-si expuna bijuteriile...ciudat!

Uneori imi este ciuda ca nu pot sa fiu altel, ca nu am tupeu, sunt acuzata ca nu sunt indrazneata! Pur si simplu nu pot sa fiu altfel, as vrea, dar nu pot, asa sunt eu!
Dar se pare ca in ziua de azi bunul simt nu mai este apreciat!
Azi avem alte modele de urmat!
Pacat!
ina84
Postat pe 20 Noiembrie 2008 15:32
eu am impresia ca nu urmeaza nimeni nici un model,ca fiecare traieste si actioneaza numai pt a se multumi pe sine,nepasandu-i de cei din jur,omul (fiinta rationala) se compromite in speranta de a ajunge "regele" junglei in care traieste. o mare parte din noi...formeaza lumea asta haotica,ce se-ndreapta spre imensul...nicaieri. intr-adevar,pacat!
aly_b
Postat pe 20 Noiembrie 2008 20:46

Postat pe 8 Decembrie 2008 13:52
pt cine a inceput topicul asta....nu numai la noi se intampla lucrurile astea...si strainii sunt la fel, sa stii.uite, sa iti dau un exemplu:au venit la noi niste straini la o petrecere...ei aveau totul gratuit...dar au venit cu tot neamul si nici macar n-au anuntat asta...meniurile erau pt un nr de persoane....trebuia la intrare sa nu le permita accesul decat celor care erau trecuti pe lista de invitati...cei de la noi au fost niste oameni onorabili si de treaba care si-au zis ca vin oamenii de departe si ca hai sa ii primim pe toti...noi am renuntat la ale noastre ca sa poata fi primiti toti aia care au venit fara sa plateasca...ca erau straini si ca cica sa nu isi faca o impresie gresita despre tara noastra!!!!!!in strainatate daca te duci undeva, te primeste cineva fara invitatie, pe motivul ca esti strain si vii de departe?
mkdisk
Postat pe 18 Decembrie 2008 08:19
si aia care au venit nu erau simpli muncitori...erau oameni cu prestanta.si strainii sunt nesimtiti!!!!
mkdisk
Postat pe 18 Decembrie 2008 08:22
FRICA DE DUMNEZEU .....ESTE ANCEPUTUL ANTELEPCIUNII...................
erikahd2008
Postat pe 21 Februarie 2009 00:39
Unde esti tu Tepes,Doamne?!?...
domnita2007
Postat pe 2 Aprilie 2009 23:16
De la: domnita2007, la data 2009-04-02 23:16:56 Unde esti tu Tepes,Doamne?!?...

nu cred ca tepes ar rezolva problemele noastre, ci totul depinde de noi
yumy
Postat pe 5 Aprilie 2009 18:02

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Documentare 38 De la: kudika_10817 14 Februarie 2014 07:59
DESPRE COMPROMIS SI CE INSEAMNA EL PT SUFLETUL NOSTRU 32 De la: _dulcik_ 9 Martie 2009 21:05
4 trucuri de a scapa d timiditate 3 De la: rashela 8 Mai 2011 16:49
PASETELE 4 De la: hannah_montana 28 Martie 2010 15:12
SONDAJE 10 De la: rashela 9 August 2009 01:08