Setari Cookie-uri

DACA TOT E LA MODA RELIGIA..CE PARERE AVETI DESPRE BUDISM SI HINDUISM?

subiectele legate de religie sunt cele mai discutate si mai controversate..insa am vorbit numai despre violentul islamism vs crestinism..Ce parere aveti despre budhism si hinduism? Sa nu uitam ca hinduismul este cea mai veche religie din lume..si cea mai pacifista, as mentiona eu.
oana81
Postat pe 20 Mai 2008 00:30
Eu le consider religii pagane insa este uimitor in cazul budismului cum aajuns pe faza unei singure foi (legile lui buda) sa creeze un ocean de doctrina.

Postat pe 20 Mai 2008 08:23
Nu stiu foarte multe despre ele. O sa ma documentez ca sa putem vorbi. Am insa un respect foarte mare pentru budism. Stiu ca ei nu au voie sa omoare nici macar o insecta pentru ca s-ar putea ca un stramos de-al lor sa fie reincarnat in ea. Ce diferenta fata de "Omorati-i pe cei de alta religie!". Nu e asa Nazanin? Prefer doctrina budista decat pe cea musulmana.
beyonce_indragostita
Postat pe 20 Mai 2008 12:14
de ce pagani, nazanin? Observ din nou ca musulmanii nu sunt f documentati in legatura cu alte religii.. tu stii ca si hindusii si budistii il recunosc pe isus si pe d-zeu? De ce le spiu pagani atunci? Probabil te referi la hindusi.. care se stie ca au zei..dar nu stii de fapt ce semnifica acesti zei pt ei. Au un d-zeu pe care il numesc Brahman, exact cum voi il numiti Alah. Ei considera ca Brahman este Unicul.. dar spun ca el are mai multe,, brate,,.. cum ar fi dragostea, tristetea, razboiul, etc etc.. si toate acestea in particular au primit un nume. Dar toate impreuna alcatuiesc un tot..
oana81
Postat pe 20 Mai 2008 12:26
si eu am un mare respect pt budism.. ei pun viata mai presus de orice..sunt extrem de pacifisti si corecti.. extrem de buni si calmi.. si la fel, il recunosc pe d-zeu ca putere suprema. Doar ca au cu totul alte conceptii despre viata si moarte.
oana81
Postat pe 20 Mai 2008 12:28
Tot ce nu face parte din clasa religiilor monoteiste , este d p meu de vedere paganism.
Nu am cunoscut hindusi sau budisti, si oricum daca as cunoaste nu m-ar determina sa vb acum de religia lor, pt ca religia nu e reprezentata de oameni, in secolul nostru chiar nimeni nu poate reprezenta o religie.
Am citit doctrina budista, e intradevar interesanta, dar repet dintr-o foaie de invataturi au creat un ocean de doctrina.

Postat pe 20 Mai 2008 12:36
si eu cred ca budhismul este religia cu principiile cele mai sanatoase.este singura care pune cu adevarat pret pe viata omului.

Postat pe 20 Mai 2008 12:43
vezi nazanin..? cat de ingusta este privirea voastra? vezi cum judeci si clasifici fara sa ai habar..?
oana81
Postat pe 20 Mai 2008 12:45
Eu mi-am exprimat parerea personala. E dreptul meu si nu am judecat nimic.Tocmai de aia am scris "d p m d vedere".
Am spus doar ca e interesanta doctrina si atata tot, si tot respectul pt toti cei care au dezvoltat-o.
In plus am urmat in facultate istoria religiilor asa ca am habar si despre aceasta religie.



Postat pe 20 Mai 2008 12:49
uff.. eu cred ca in momentul in care studiezi aprofundat toate religiile iti este practic imposibil sa te opresti la una.. stiai ca in trecut, hindusii sprijineau mahomedanismul? si ca era reciproc?
oana81
Postat pe 20 Mai 2008 12:51
eu personal nu sunt adepta niciunei religii..culeg ce e mai bun din toate, bineinteles, de la care am ce.. budismul nu este clasificat ca o religie.. ci mai mult ca o ,,invatatura,, .Deoarece religiile te obliga.. te obliga sa adori ceva mai presus de tine..te obliga sa-ti fie frica de ceva.. sa te consideri inferior.. te obliga sa slujesti cuiva.. budismul nu iti cere nimic din astea. Budismul nu iti cere nimic. Decat sa te exploatezi pe tine.. bineinteles, cum deja e arhicunoscut..are lacunele lui..daca nu le-ar fi avut, probabil as fi fost budista acum..dar asa, prefer sa nu am o religie anume(chiar daca oficial sunt crestina). Cred in d-zeu ca forta divina.. cred in isus ca intelept luminat si fiu al lui d-zeu(cum suntem toti)..cred ca viata e un lucru frumos,dar ca nu e decat o alta etapa in evolutia mea spirituala..cred ca trebuie sa fac bine tuturor, daca pot, cred ca trebuie sa lupt pt adevar si dreptate, cred ca trebuie sa respect pe toata lumea si in primul rand pe mine..cred ca trebuie sa iubesc pamantul cu toate vietuitoarele lui..cred ca trebuie sa iubesc OMUL pt ca este parte din mine..condamn orice fel de violenta.. si nu judec pe nimeni, fiecare e liber sa isi aleaga drumul in viata..daca aceste lucruri sunt gresite, atunci nu stiu ce inseamna sa fii om bun.
oana81
Postat pe 20 Mai 2008 13:01
.cred ca fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga conceptul de bine si de rau.sa incercam sa facem cat mai mult bine posibil si rau deloc.
iar daca exista d-zeu ( sau o forta superioara care ne guverneaza oricum s-ar numi ea) nu cred ca ar trimite in asa-zisul iad pe cei care isi traiesc viata fara sa faca rau nimanui si i-ar tine langa el pe cei care se duc toata ziua la biserica, se roaga...si dupa aia fura sau mai stiu eu ce...

Postat pe 20 Mai 2008 13:24
mie imi place tot ce am auzit pana acum despre budism...despre hinduism ..nu stiu am auzit la un moment dat ca si ei aveau ceva practica din astam mai dura: femeile adulterine erau ingropate de vii...dar doar femeile:( ... In rest consider ca e o religie pacifista ...nu mi-as schimba religia pt. ca deh oricum e asemanatoare cu crestinismul - dar nu as fi avut nimic impotriva daca ma nasteam budista:) Si asa e nu cred ca avem dreptul sa omoram nici macar o insecta pt ca este creatia lui Dumnezeu/Allah/Yehova/Naturii/Universului/Sinelui suprem etc.. cum vreti sa ii spuneti... si din moment ce si noi suntem creaturi nimeni si nimic nu de da dreptul sa atentam la viata altor creaturi...pt. ca nu noi le-am daruit-o.
______________________________________________________________________________


Si apropo de Trinitatea din religia crestina: religia crestina e monoteista, avem un singur Dumnezeu, dar consideram ca e alcatuit din Tatal, Fiul si Sfantul Duh, asa cum noi suntem o singura persoana formata din trup, suflet si spirit .Cele trei parti se unesc in una singura, nu sunt trei dumnezei diferiti...si in hinduism exista trei zei principali care de fapt sunt cam unul si acelasi dar au atributii diferite .. nu am timp acum sa dezvolt conceptul:
Trei zei au capatat apoi mai multa importanta : Brahma, Visnu si Siva. Brahma creaza lumea, are patru chipuri si patru brate care ii permit sa vada si sa actioneze peste tot. Visnu pastreaza lumea, avand drept atribute un disc – simbol al energiei divine, o maciuca – semn al puterii si o scoica ce reprezenta apa, fertilitatea si bogatia. Siva distruge lumea pentru a o transforma : este deopotriva cumplit si binefacator. ...interesant ..nu??:)
Josie
Postat pe 20 Mai 2008 14:28
Mai, pentru ca eu sunt ateu(nu cred ca exista termenul de atee, nu:))))), pot spune ca mi se par destul de interesante...de fapt mult mai interesante decat crestinismul, toate insa sunt indoctrinari si cum spuneam nu ma pot inchina nici unui zeu, orice nume ar purta el!!!va recomand tuturor sa urmariti filmul "Tzaigheist"
Overa
Postat pe 20 Mai 2008 14:53
l-am vazut:) .. nimic nou sub soare ... stiam tot ce s-a prezentat acolo. A si fimul se numeste ZEITGEIST.
Josie
Postat pe 20 Mai 2008 14:58
da, si eu l-am vazut..foarte bun
oana81
Postat pe 20 Mai 2008 17:36
Am gasit ceva interesant ..apropo de topicul asta..Nu prea ma pricep ...poate invat cate ceva...Asta e textul :
Vai ºi amar de cei ce pãrãsesc sfânta ºi dreapta credinþã în Iisus Hristos, Domnul Dumnezeul ºi Mântuitorul nostru, ºi se iau dupã religiile cele pãgâne ale budismului ºi ale hinduismului, care învaþã nebunia ºi rãtãcirea cea mai stricatã ºi pãgânã a reîncarnãrii ºi a mutãrii sufletului, dupã moartea trupului, în alte trupuri.
Budismul este o religie fãrã Dumnezeu. Budismul lasã deci pe om propriilor sale puteri si propriilor sale lupte, neputincioase, cu rãul. Religia budistã, pe drept cuvânt, a fost calificatã ca ateistã. La fel ºi religia hinduistã nu are o doctrinã bine conturatã despre Dumnezeu ºi despre lume sau despre raporturile dintre Dumnezeu ºi om ºi despre destinul uman.
Si chiar cred ca sunt pagani ..daca luam definitia din dex..paganism = credinta in idoli ..


mia_mia
Postat pe 20 Mai 2008 18:40
Mia..da-mi voie sa-ti spun ca ceea ce ,,ai aflat,, tu e foarte superficial si probabil e vreun citat al unui preot crestin sau catolic. Nu ai facut decat sa iei primul text negativ gasit in legatura cu budismul si sa-l postezi aici.. Budistii pagani?? Nicidecum..in primul rand budistii nu cred in zei..E vorba mai mult de o intelepciune, fara zei sau texte sacre si mai putin de o adevarata religie. Budismul desfiinþeazã din start stratificarea socialã, ierarhizarea ºi susþine egalitatea oamenilor din punct de vedere moral. Buddha dorea abolirea sistemului de caste prezent în India ºi nega valorile numelui ºi al familiei ºi trãinicia lor. Se promoveazã nu doar o compasiune ºi o iubire necondiþionatã faþã de semeni, ci o identificare a eu-lui cu însãºi fiinþa persoanei iubite. Budismul considerã cã egoismul ºi sentimentul sinelui provin din limitarea denumirii de "eu" la propria persoanã, ºi numai prin extinderea termenului asupra lumii înconjurãtoare, prin dilatarea graniþelor proprii se poate ajunge la iubirea adevãratã. Exemple din principiile de viata ale budistilor: un copil ar trebui sã fie bun cu pãrinþii sãi, sã îi ajute, sã le pãstreze tradiþia, sã fie demn de moºtenire ºi sã îndeplineascã ritualurile cuvenite la moartea lor. La rândul lor pãrinþii trebuie sã îi protejeze, sã-i încurajeze în acþiunile benefice, sã îi lanseze într-o carierã, sã se asigure cã au un soþ potrivit/o soþie potrivitã ºi sã le acorde o moºtenire bunã.
..un elev trebuie sã îºi respecte învãþãtorul, sã munceascã din greu ºi sã fie nerãbdãtor sã înveþe. Un învãþãtor trebuie sã asigure o educaþie bunã elevului, sã se asigure cã acesta a înþeles bine informaþiile ºi sã-i ajute sã îºi atingã þelurile.
.. un soþ trebuie sã îºi trateze soþia cu bunãtate, sã îi fie fidel, sã împartã autoritatea cu ea ºi sã îi asigure bunãstarea. O soþie trebuie sã fie graþioasã, loialã ºi muncitoare.
..un prieten trebuie sã fie generos, protectiv ºi leal prietenilor sãi ºi sã îi ajute la nevoie.
... un angajator trebuie sã fie bun cu angajaþii sãi, sã le distribuie sarcini conform abilitãþilor lor, sã le asigure mâncare ºi platã, sã îi ocroteascã când sunt bolnavi ºi sã le permitã dreptul de a pleca. Un angajat trebuie sã meargã la muncã devereme, sã plece târziu, sã fie cinstit cu angajatorul sãu ºi sã îi menþinã o reputaþie bunã.
..un om obiºnuit, laicii se numesc, trebuie sã îi respecte pe cei care s-au dedicat vieþii spirituale, sã fie amabil ºi binevoitor în faptã, în vorbã ºi în gând, sã le acorde casa lor ca adãpost ºi sã îi aprovizioneze cu cele necesare vieþii, daca are posibilitati. De asemenea, un monah trebuie sã îi împiedice pe laici de la comiterea pãcatelor, sã îi încurajeze sã fie buni,, sã le clarifice ceea ce acesºtia nu înþeleg din învãþãturile lui Buddha, sã le arate calea cea dreaptã ºi sã îi iubeascã nemãsurat de mult... Dupa cum vezi..nici o urma de violenta, nici un sfat rau, nici o obligatie..
oana81
Postat pe 20 Mai 2008 19:06
Chiar daca de secole intregi budismul era pe locul 3 ca religie in lume, dupa crestinism si islam, a suefrit in ultimii 100 de ani o decãdere uimitoare. Regresul este explicat în parte de numeroasele invazii din exterior cât ºi de asimilarea budismului în hinduism pentru facilitãþile pe care un om obiºnuit le avea în societatea indianã dacã era hindus. Atacurile cuceritorilor musulmani ºi persecuþiile acestora au reprezentat lovitura finalã a budismului retezând orice ºansã de renaºtere. Cãlugãrii budiºti au fost uciºi sau goniþi în Nepal sau Tibet, mãnãstirile au fost prãdate, bibliotecile au fost arse, iar multe din lãcaºurile religioase au fost distruse. Pt ca amenintarea era prea mare.. adeptii budismului deveneau prea numerosi. Când Imperiul Britanic a ocupat India, budismul dispãruse complet de pe teritoriul ei. Trist dar adevarat.
oana81
Postat pe 20 Mai 2008 19:10
da ai dreptate in tot ce spui, Oana !din pacate nici azi nu o duc prea bine.multi calugari budisti au fost torturati de curand in Birmania pt manifestarile lor impotriva violentei guvernului militar.

Postat pe 20 Mai 2008 19:30
crestinismul,islamul ,budismul,hinduismul sunt religii foarte raspandite in lume ,sunt acceptate,sunt practicate,sa nu uitam ca in India dintr-un miliard si cred 2-3 sute de mii ,un procent foarte mare il are hinduismul.din adeptii acestor religii ,cu exceptia musulmanilor,nu s-au facut remarcati cu fapte reprobabile,fiecare traieste cum l-a lasat Dumnezeu
wdy
Postat pe 20 Mai 2008 19:37
oana ca sa iti raspund,tare mi-ar plkace sa cunosc budismul ,nu numai din carti ci ca religie in sine,ca pe un concept si ca pe o filozofie de viata, nu ma intelege gresit nu mi-asi schimba religia dar e atat de bine sa cunosti mai multe si sa aprofundezi lucruri despre care doar ai citit,mie una mi-ar place enorm de mult sa stiu cat mai multe,tocmai pt ca mi se pare o forma de a-ti trai viata atat de aproape de natura si de viata insasi....la fel spun si despre hinduism,mi-ar place sa le cunosc ma indeaproape nu doar sa citesc despre...dar pana acolo....mai e cale lunga....
dandanaua_reloaded
Postat pe 20 Mai 2008 21:12
si mie mi-ar placea ema..enorm..! de mult timp imi doresc sa fac o calatorie in tibet..si stiu ca am sa o fac pana la urma..dar deocamdata nu stiu cand
oana81
Postat pe 21 Mai 2008 00:07
De la: nazy, la data 2008-05-20 12:36:50 Tot ce nu face parte din clasa religiilor monoteiste , este d p meu de vedere paganism.
Nu am cunoscut hindusi sau budisti, si oricum daca as cunoaste nu m-ar determina sa vb acum de religia lor, pt ca religia nu e reprezentata de oameni, in secolul nostru chiar nimeni nu poate reprezenta o religie.
Am citit doctrina budista, e intradevar interesanta, dar repet dintr-o foaie de invataturi au creat un ocean de doctrina.



Alah este cel adevarat,doctrina musulmana este cea mai adevarata,in numele lui si a religiei putem sa facem orice.Ne este permis.Sa ucidem copii,femei,sa distrugem vieti.Ma ingrijorez cand vad si romance care duc jihad al-tarbyia.
Cum suna versetul acela....“Rãzboiul vã este orânduit ºi el vã este urât”.versetul 2,212.
Alexandra09
Postat pe 4 Decembrie 2008 18:21
Cred ca important e sa fii un om bun, iar sa fii religios ar trebui sa insemne sa fii umil si plin de compasiune. in momentul in care crezi ca apatinand unei anumite religii esti mai bun decat ceilalti, ca esti pe o treapta mai sus, iti alimentezi orgoliul, creste egoismul, umilintza scade, te separi. Rau este ca devii orb la propriile defecte, si nu ti le mai indrepti, si la calitatile celorlalti, de unde ai putea invatza, si in final nu mai evoluezi spiritual.
Budismul a fost denumit asha de catre europenii care au venit in contact cu credintzele, ideile filozofice asiatice, si au spus ei ca e "religia" budista. Buddha insusi nu s-a considerat nici profet, nici invatzator, pur si simplu a spus ca este iluminat, treaz, a devenit constient, si la sfarsitul vietii a ezitat daca discipolii sai sa ii raspandeasca invataturile sau nu. Nu dorea ca oamenii sa i se inchine lui, ci vroia ca fiecare sa isi caute propria iluminare. Pe cand crestinismul spune "crede si nu cerceta" , Buddha spune "mintea este totul", acolo sunt si problemele si solutiile. Nu conteaza cate pagini ocupa ce a spus, atat timp cat este adevarat.
Aladiah
Postat pe 22 Decembrie 2008 02:31
nu cunosc nu comentez!!!!!!!!!!
ioanageorgiuADY
Postat pe 30 Ianuarie 2009 23:07
Da,lecabel...Buddha indemna oamenii sa intrebe ,sa cerceteze si sa nu ii accepte si urmeze invataturile inainte sa le descopere singuri si sa le accepte.Buddha nu s-a considerat profet sau trimis..s-a nascut intr-o familie de nobili si a avut o viata indestulata...dar a hotarat sa se retraga in sihastrie si sa mediteze..se spune ca a inteles profund viata si sensul ei...misiunea omului pe pamant...Baza budismului este iubirea de oameni si nu numai,ci si de toate fiintele Pamantului si aportul oamenilor la buna vietuire a acestora..
Cele cinci percepte sunt:
1. Sa nu omori.
2. Sa nu furi.
3. Sa nu minti.
4. Sa nu fi imoral.
5. Sa nu consumi droguri sau bauturi alcoolice.
Buddha este un mantuitor, in sensul ca arata o cale, dar fiecare ramane liber s-o urmeze sau nu.
Nu mi se pare o religie instigatoare la Rau...dar totusi nu prea sunt de acord cu zeii lor ...
liza24_84
Postat pe 2 Februarie 2009 22:19
Dar voi ce-ati spune sa ramane ortodoxi sau cataloci, asa cum suntem, cum ne-am botezat? oare a ajuns sa fie atat de rau?
little_duck
Postat pe 4 Februarie 2009 07:45
De la: mia_mia, la data 2008-05-20 18:40:42Am gasit ceva interesant ..apropo de topicul asta..Nu prea ma pricep ...poate invat cate ceva...Asta e textul :
Vai ºi amar de cei ce pãrãsesc sfânta ºi dreapta credinþã în Iisus Hristos, Domnul Dumnezeul ºi Mântuitorul nostru, ºi se iau dupã religiile cele pãgâne ale budismului ºi ale hinduismului, care învaþã nebunia ºi rãtãcirea cea mai stricatã ºi pãgânã a reîncarnãrii ºi a mutãrii sufletului, dupã moartea trupului, în alte trupuri.
Budismul este o religie fãrã Dumnezeu. Budismul lasã deci pe om propriilor sale puteri si propriilor sale lupte, neputincioase, cu rãul. Religia budistã, pe drept cuvânt, a fost calificatã ca ateistã. La fel ºi religia hinduistã nu are o doctrinã bine conturatã despre Dumnezeu ºi despre lume sau despre raporturile dintre Dumnezeu ºi om ºi despre destinul uman.
Si chiar cred ca sunt pagani ..daca luam definitia din dex..paganism = credinta in idoli ..


.................mia draga tu zici ca nu te prea pricepi dar eu sunt de parere ca ai anteles mai bine ca altii care zic ca stiu ......DUMNEZEU E UNUL SINGUR NU E NICI 2 NICI 3 EL ESTE ISUS HRISTOS DESPRE CARE SPUNE BIBLIA ..ESTE DUMNEZEU TARE PARINTELE VESNICIILOR AN APOCALIPSA SCRIE CA ESTE ALFA SI OMEGA ADICA FARA ANCEPUT SI FARA SFARSIT..fiecare are o parere sau pareri numai ca MULTE CAI I SE PAR BUNE OMULUI DAR NUMAI UNA DUCE LA MANTUIRE/////DEGEABA ATI CREZUT DACA NU ATI CREZUT CUM EU VAM PROPAVADUIT..... EMANUEL...DUMNEZEU ESTE CU NOI ////E ASA DE SIMPLU SI TOTUSI ASA DE COMPLICAT
erikahd2008
Postat pe 4 Februarie 2009 08:21
Toate care ati raspuns aici despre tema propusa... sunteti ignorante, adica nu stiti nimic, ca sa fie clar.
Daca va suparati de ce am zis...atunci treceti de faza cu ignoranta si intrati in alta...
E foarte bine sa-si dea fiecare cu parerea, dar mai trebuie si un minim de informatie bagata in tartacuta. In avans.

Postat pe 4 Februarie 2009 08:37

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
tare misto 1 De la: aly1987 2 Aprilie 2008 17:06
Cuum va petreceti pastele....?idei cv:>? 1 De la: oanyca15 2 Aprilie 2010 22:55
Vreau si merit sa fiu fericita! 13 De la: zoro 1 Aprilie 2010 20:49
concurs kudikuplu 15 De la: snickers 9 Februarie 2008 19:00
sanseveria 2 De la: Full_Metal_Jacket 28 Aprilie 2010 00:10