Setari Cookie-uri

ce gatim azi?

Fetelor (si baietilor!), m-a gandit....ce ar fi daca, printre atat de multe probleme care ne framanta zi de zi, ne-am ocupa si de eterna problema: ce gatim maine! Asa ca va propun ca la acets topic sa incercam sa facem schimb de retete, idei de meniuri. Mai ales ca e vara si nu prea se mai mananca mancarea gatita! HAi sa ne impartasim din experienta noastra culinara! Voi incepe eu:
Chiftele de dovlecei
INGREDIENTE:
* 3 dovlecei
* 1 ou
* 4-5 linguri branza rasa telemea (sau cascaval)
* sare,piper
* 2 linguri faina sau pesmet!
* praf de usturoi (sau un catel de usturoi tocat marunt)
* ulei pentru prajit
* patrunjel
PREPARARE:
Dovleceii se curata de coaja, se rad intr-un castron si se presara cu sare. Se lasa sa stea o ora (minim) si se storc bine de zeama care s-a lasat. Se pun in alt castron, se adauga oul, branza rasa, faina, usturoiul, piper si sare, patrunjel tocat, amestecand totul bine.

Se modeleaza chiftelutele exacte ca cele de carne si se pun intr-o tigaie in ulei incins sa se prajeasca, iar apoi le punem pe hartie, sa asoarba uleiul de la prajit.
MENTIUNI:
Se servesc reci sau caldute. Din aceasta compozitie, mie mi-au iesit 16 chiftele
Aceste chiftelute sunt preferatele familiei mele pentru ce sop servi si reci si calde! Sunt bestiale!

Postat pe 4 Iulie 2008 00:37
eu propun o salata :)
aveti nevoie de:
o salata verde
2-3 rosii
2-3 ardei grasi
2-3 castraveti
100 g branza sau 100g carne de pui fiarta sau la gratar
cu aceste ingrediente iese o salata super :)
pofta buna
melanya
Postat pe 12 Iulie 2008 17:14
Ingrediente:
5-DOVLECEI, 50Gr. UNTURA, 25 Gr. PEZMET, 3 LINGURITE DE ULEI, 200 Gr.BRANZA DE BURDUF, 1Kg. ROSII BINE COAPTE, 1 LINGURITA DE ZAHAR, 1 CEAPA MIJLOCIE, OREGANO, FAINA, SARE, PIPER, DUPA GUSTMod de preparare:
1)SE TAIE DOVLECEII IN RONDELE SE SAREAZA SI SE LASA 20 MIN. LA SCURS INTR-O STRECURAROARE.
2)INTR-O TIGAIE SE PUNE LA CALIT CEAPA TOCATA MARUNT IN AMESTECUL FORMAT DE UNTURA SI ULEI.INAINTE DE A PRINDE CULOARE SE ADAUGA OREGANO, ROSIILE DECOJITE TAIATE IN CUBULETE SI UN PRAF DE SARE.SE ACOPERA TIGAIA SI SE LASA LA FOC MIC PANA CAND ROSIILE SUNT MOI SI SCADE ZEAMA LA JUMATATE.SE POTRIVESTE DE SARE SI PIPER.3)SE SCURG BINE DOVLECEII SE DAU PRIN FAINA SI SE PRAJESC IN ULEI.SE PUN LA SCURS PE UN PLATOU PE CARE SE PUNE HARTIE DE BUCATARIE.
4)SE PUN INTR-O TAVA RANDURI ALTERNATIVE DE DOVLECEI, ROSII SI BRANZA.ULTIMUL RAND SE PUNE CASCAVAL RAS SAU MOZARELLA, SE PRESARA PEZMETUL SI SE DA LA CUPTORU INCINS LA 170 grade,30 min.la servire se adauga cateva fasii f subtiri de parmezan.pofta buna.este o reteta f simpla ,usoara si gustoasa.se pot pune dovleceii si cruzi.dar se tin mai mult la cuptor.reteta se numeste dovlecei a la napolitana
iulya45
Postat pe 14 Iulie 2008 12:35
Interesanti dovleceii a la napolitana. Eu va propun o budinca de conopida
1. Se desface conopida in buchetele, se spala si se fierbe aprox 15 min, apoi se scoate intr-o strecuratoare.
2. Se pune intr-o tava sau vas Jena unsa cu unt si presarata cu pesmet.Separat se bate cu mixerul un amestec din 3-4 oua, 2 linguri faina, un pahar lapte,sare, 200g cascaval ras (sau alta branza). Se toarna acest amestec peste conopida, se presara deasupra cu cascaval ras si se da la cuptor 20-30 minute, pana se rumeneste.
3. Se serveste calda cu smantana. Pofta buna!
ada_t
Postat pe 21 Iulie 2008 13:54
Eu va propun o salata de fasole teci.
Se fierbe, apoi se adauga usturoi pisat, sare, ulei si otet!este foarte buna si usoara.
Roxandy
Postat pe 28 Iulie 2008 09:40
eu propun cartofi cu smantana si branza

-se fierb in coaja 5-6 cartofi
-se amesteca in alt vas aproximativ 1 kg de smantana cu branza de oaie, 200-300g si 2 oua
-dupa ce au fiert cartofii se decojesc si se taie rondele,cu grosimea de 2-3cm
-intr'un vas jena sau oala,ce se unge cu unt, se amesteca compozitia cu cartofii rondele
-se lasa la cuptor pana cand mancarea capata o culoare aramie
Se poate servi cu carne de pui/carnati la gratar sau prajiti

Postat pe 28 Iulie 2008 11:54
si eu fac, mai rar, salata de fasole pastai fierte dar cu usturoi si maioneza. ai incercat?
ada_t
Postat pe 31 Iulie 2008 13:32
Am fãcut Pozsonyi kifli ( "pojone" cu nucã ) :

Materiale pentru 32 de bucãþi. Asta ajunge pentru familie, dar nu ºi pentru oaspeþi, aºa cã de obicei eu fac 64 de bucãþi, dubland cantitãþile de mai jos.

Aluatul:
500 g fãinã,
200 g unt (se poate inlocui cu 250 g unturã, dar nu recomand),
50 g lapte (1/4 pahar),
25 g drojdie (un cub),
25 g zahãr (o lingurã ),
1 praf zahãr vanilat,
2 linguri friºcã (sau caimac, sau in lipsã incã puþin lapte),
2 ouã (sau un ou ºi douã gãlbenuºe),
coaja rasã de la o lãmaie,
puþinã sare.

Se pune drojdia la crescut ( o orã ) in laptele cãlduþ.
Se amestecã ( incorporeazã ) fãina, untul, zahãrul, zahãrul vanilat, coaja de lãmaie ºi sarea. Se adaugã laptele cu drojdia, ouãle ºi friºca. Se frãmantã vreun sfert de orã. Se imparte in 32 de pãrþi egale (tot prin injumãtãþire). Fiecare parte se face cocoloº. Se lasã la dospit intr-o camerã incãlzitã cam 2 ore.Intre timp se face:

Umplutura:
300 g nuci,
300 g zahãr,
100 g lapte (1/2 pahar),
1 praf zahãr vanilat,
1 lingurã esenþã de rom,
cateva stafide tãiate (merge ºi fãrã ).

Se macinã nucile. Se fierbe un sirop din zahãr ºi 100 g (1/2 pahar) de apã. Se pun nucile, stafidele ºi zahãrul vanilat. Se fierbe pe foc mic amestecand continuu cu o lingurã de lemn, sã nu se prindã. Zahãrul nu trebuie sã caramelizeze. Pe parcurs se adaugã laptele. Trebuie cratiþã cu maner solid, sau mãnuºã bunã ºi forþã la amestecat (o tipã in putere sau prietenul , cã altfel se arde). Se fierbe pufãind cateva minute. Consistenþa trebuie sã fie cea a unei mãmãligi. La sfarºit se adaugã esenþa de rom. Se lasã sã se rãceascã. Se ia o binemeritatã pauzã panã dospeºte aluatul.

Fiecare cocoloº se intinde cu sucitorul la un diametru de 15 - 20 cm. Se umple intinzand umplutura. Pentru o umplere uniformã eu impart (fac semne) cratiþa cu umplutura in 8 pãrþi care mã ajutã sã mã orientez. Chiflele nu trebuie umplute nici prea mult, cã plesnesc prea tare, nici prea puþin, cã nu-s bune. Se ruleazã, se strang capetele ºi se indoaie in formã de cornuleþ. Se pun in tava neunsã (hartia nu este necesarã, dar nu stricã ). Pe deasupra se ung cu pana (sau in lipsã cu degetul) cu puþin gãlbenuº. Capetele nu se ung. Se coc la foc potrivit 20 - 25 de minute. Tava se intoarce o datã. Chiflele sunt gata cand aratã ca teracota, partea unsã cu gãlbenuº ca smalþul teracotei, iar capetele neunse ca teracota nesmãlþuitã. Capetele galbene indicã o coacere insuficientã, iar brune o ardere. In final sunt mult mai mari decat atunci cand au fost introduse in cuptor

Este foarte mult de lucru, o dupãamiazã intreagã, dar meritã !
lionsgate
Postat pe 4 August 2008 10:23
Propun o salata.....castravetii sunt taiati cubulete, se pune sare, piper, marar maruntit si iaurt de consistenta subtire ori amestecat cu apa.....se pune la frigider si se serveste rece

Postat pe 16 August 2008 12:08
salata de morcov crud:se spala si se curata citiva mocovi iar apoi se dau pe razatoare!se piseaza citiva graunti de usturoi si se adauga in salata ......apoi citeva linguri de maioneza(preferabil vegetala)se amesteca si citeva crutoane de piine prajita !usor de facut si buna de mincat!

Postat pe 16 August 2008 13:01
Citind retetele astea, zau ca ma apuca rusinea. Si asta pentru ca eu gatesc ardeleneste, adica mai... satios, chiar daca nu asa sanatos. Exemplu: dovleceii pane eu nu ii fac cu cascaval ci putin mai altfel. Dupa ce i-am terminat de prajit pun un rand de dovlecei, un rand de rosii taiate rondele si tot asa. La sfarsit torn peste un mujdei de usturoi mai concentrat si gata. Fara dat din nou la cuptor.
Lucia1971
Postat pe 16 August 2008 14:35
Cartofi si morcovi, in cantitati egale, se taie si se pun la prajit....dupa un timp se adauga ardei si ceapa in rondele....iese ceva delicios si foarte aromat!....cand e gata se poate adauga smantana ori cascaval ras.....Pofta buna!

Postat pe 18 August 2008 17:51
moaaaaaama..ce pofta mi-ati facut...ma duc sa pap si eu cv..si cand fac rost de o reteta klumea va spun si voua........mama se pricepe bn la prajituri..si are niste retete sooper.......daca vreti eu va fac rost....:*:*:*:*
butterly
Postat pe 10 Septembrie 2008 20:16
eu nu gatesc zilnic dar azi am facut-o.. crap in folie la cuptor.. cu dovlecei la gratar si salata de rosii cu rucola, frunze de telina si sparanghel(facut tot pe gratar)..

Postat pe 10 Septembrie 2008 21:01
ghiveci cu carne

Ingrediente

600 g de carne macra, 150 g de ceapa, 300 g de morcovi, 3-400 g de cartofi, o radacina de telina, 2-3 ardei grasi, cateva rosii, 200 g de pastai de fasole verde, 200 g de fasole boabe fiarta, un sfert de varza (eventual si alte legume, dupa preferinta), sare, 50 g de orez.


Preparare
Carnea se taie bucatele si se pune intr-o cratita. Se curata si se spala legumele iar apoi se taie dupa cum urmeaza: ceapa marunt, morcovii, cartofii, telina si ardeii cubulete, fasolea se rupe bucati iar varza se taie fideluta. In cratita, cu carnea, se pun morcovii, ceapa si telina si se inabusa cu o cana cu apa. Se sareaza si se adauga ardeii, fasolea verde, cartofii si varza. Mai punem putina apa, daca e necesar. Se lasa la fiert 15 minute. Se pun rosiile taiate felii si orezul si se mai lasa 10 minute, dupa care punem fasolea boabe fiarta si mai lasam 5 minute. Mancarea trebuie sa fie scazuta. Se serveste presarata cu patrunjel verde tocat.

Postat pe 12 Septembrie 2008 09:15
salata de pasare cu maioneza

Ingrediente

200 g carne de pasare, 500 g cartofi, 2 mere, jumatate de telina, 100 g mazare, 2 oua fierte tari, 1 lingura de coniac, 1 lingurita de mustar, maioneza, sare, piper

Preparare

1. Se taie ca fideaua cartofii fierti si curatati, merele curatate, telina cruda si carnea de pasare fiarta. ( Din cantitatea de carne indicata, numai jumatate se amesteca cu salata, cealalta jumatate oprindu-se pentru garnisire. )
2. Se adauga maioneza, mustar, coniac, piper si sare dupa gust.
3. Se amesteca totul, se aranjeaza pe platou, si se garniseste cu restul de carne de pasare si cu rondele de ou rascoapte. Pana la servire, salata se tine la rece, si se poate napa ( glasa ) cu aspic.

Postat pe 12 Septembrie 2008 09:17
O reteta de prajitura foarte buna

Prajitura cu caise

Ingrediente:
Ingrediente pentru 10 bucati:
Pentru blat:
» o lamaie;
» 125g unt/margarina;
» 100g zahar;
» 2 oua;
» 175g faina;
» 1/2 pachet de praf de copt;
» 1-2 linguri de lapte;
Pentru umplutura:
» 750g caise proaspete/500g caise din conserva;
» 50g nuca de cocos rasa;
» 500ml frisca;
» 1 pachet zahar vanilat.
In plus:
» o tava pentru prajituri;
» hartie cerata pentru tava.

Mod preparare:

Pregatirea blatului.
Etapa I: Lamaia se opareste si se usuca. Se razuie coaja. Fructul se taie in doua si se stoarce.
Etapa II: Untul sau margarina se bate spuma si se amesteca cu zaharul.
Etapa III: Ouale se incorporeaza acestei mase de unt si zahar fara a separa albusul de galbenus. Se amesteca totul cu mixerul pana ce cristalele de zahar se topesc.
Etapa IV: Coaja de lamaie, faina si praful de copt se amesteca. In timp ce amestecati turnati cate putin lapte si cate putin suc de lamaie. Aveti grija sa nu se formeze cocoloase.

Umplutura.
Etapa I: Caisele proaspete se oparesc, deoarece prin fierbere ele isi intensifica aroma si se cojesc, pentru ca pielita nu se inmoaie. Se taie fructul in doua si se scoate samburele. Daca folositi caise din conserva, acestea se scurg si se lasa putin sa se usuce.
Etapa II: Cuptorul se incinge in prealabil la 180º C. Tava se acopera cu hartie cerata. Se toarna blatul in tava, se netezeste, se pun jumatatile de caisa cu partea bombata in sus. Tava se da la cuptor, la foc potrivit, pe gratarul din mijloc si se lasa 25-40 minute pana devine aurie. Se scoate si se lasa sa se raceasca.
Etapa III: In acest timp nuca de cocos se caleste intr-o tigaie fara grasime pana devine aurie. Frisca se bate impreuna cu zaharul vanilat.
Etapa IV: Frisca batuta se toarna peste prajitura racita. Se decoreaza cu nuca de cocos si se taie in bucati.
Etapa V: In loc de frisca, puteti folosi albus de ou batut spuma, iar caisele pot fi inlocuite cu piersici sau alte fructe de sezon.

Postat pe 12 Septembrie 2008 09:19
Orez cu pui ( o portie )

1/2 cana de orez ( fiert )
1 morcov
3 rosii medii
100-150 g pui fiert
2 felii de cascaval- nu mai trebuie sa adaugi ulei, ca iese din acesta
condimente

Se amesteca si se pune 13 min la cuptorul cu microunde.

Pofta buna!
dafffne
Postat pe 27 Septembrie 2008 00:59
eu sunt inebunita dupa ciorbe si sarmale dar cand nu am prea mult timp de gatit imi fac o omleta cu marar cascaval si ciuperci sau o salata de pui se pune piept de pui fiert cu ciuperci fierte+ castraveti murati + maioneza.a si am uitat sa spun k ador pastele cu ton si mult cili.uff, sunt o mare gurmanda!
s26
Postat pe 29 Septembrie 2008 15:44
eu va propun o salata de varza
eu fac asa, o tai fideluta, o framantez cu sare si piper, o las 5 minute, intre timp tai ceapa in felii tare subtire, ardei gras, ardei kapia, o rosia, 1-2 castravetii si cateva usturoi tot in felii subtiri, adaug in varza, niste branza rasa, niste sunca praga, in sfarst ulei de masline, va garantez este o salata satioasa
lady75
Postat pe 9 Octombrie 2008 06:35
buna eu azi fac un ostropel de pui.ingrediente:1 kg ciocanele,1 catel usturoi,1 smantana de 200 gr,3 linguri de faina.Ciocanelele le spal le parlesc de fulgi si le pun putin la prajit pana isi schimba culoarea,apoi torn putina apa peste ele cat sa le acopere cu un capac peste le las cca.30 min.apoi prepar un sos din faina si smantana si adaug peste,pisez si usturoiul si gata.Se serveste cu mamaliguta.POFTA BUNA!
maju
Postat pe 9 Octombrie 2008 08:18
eu propun o salata de peste cu praz sau ceapa, morcov si lamaie.

peste sarat sau afumat (hamsie, sprot, hering, orice)

2-3 morcovi rasi, praz sau ceapa rondele, o jumatate de lamaie, piper, ulei.
se rade morcovul, se amesteca cu ceapa sau praz taiat, peste raiat bucati de o inghititura, lamaia staorasa si taiata felii f subtiri, piper si ulei. se lasa 10-15 min sa se patrunda si e super buna si light.

legumele inlocuiesc painea.

Postat pe 9 Octombrie 2008 16:02
PAELLA...suna altfel dar este simplu
fructe de mare(se gasesc congelate), orez, ceapa,ardei gras,rosii, boia, sare
marianciko
Postat pe 9 Octombrie 2008 17:57
picioci prajite cu oua ochiuri si smantana pe deasupra.....

de vreo 3 zile visez cu ochii deschisi la o asemenea delicatesa.....

dandanaua_reloaded
Postat pe 9 Octombrie 2008 18:00
Si ce te-mpiedica sa papi asa ceva? Vrei sa vin la tine sa-ti fac? Cu mare drag, dar.. cele prajite le face sotul meu ca el se pricepe. Restul, conteaza pe moi.
Lucia1971
Postat pe 9 Octombrie 2008 20:26
am bagat deja pe sub nas... doar abia am asteptat sa fug de la munca sa imi fac asa ceva..... mmmmm papa buuuun
dandanaua_reloaded
Postat pe 9 Octombrie 2008 20:32
salut ardelencelor si nu numai pentru voi..pentru fata mea sunt ,mama care se pricepe la prajituri, v-am scris mai inainte una si nu stiu ce s-a intamplat
just28
Postat pe 11 Octombrie 2008 22:06
De la: halm, la data 2008-10-11 22:06:29salut ardelencelor si nu numai pentru voi..pentru fata mea sunt ,mama care se pricepe la prajituri, v-am scris mai inainte una si nu stiu ce s-a intamplat
nu pot sa va scriu nici o reteta de prajitura..imi pare rau...nu stiu de ce
just28
Postat pe 11 Octombrie 2008 22:23
Chiftele in sos alb cu marar
-chiftele
-lapte 400-500ml
-faina o lingura
-piper
-sare
-smantana 3-4 linguri
-marar(tocat fff marunt!) o mana buna
-intr-un vas se pune uleiul
se caleste faina foarte putin, se pune laptele si se amesteca la foc mic pana se ingroase, se pune sare putin piper(dp gust), smantana, mararul, chiftelele,se mai lasa 5 minute pe foc dp ce se pun chiftelele
si gata de papat
s-aveti pofta!
cucuba
Postat pe 11 Octombrie 2008 22:48
noroc cu topicul asta altfel uitam ca vine copilul de la scoala si astazi vrea sa manance spaghete boloneze,am fugit sa le pun la fiert,pa. mai am o ora timp suficient pt paste.
adistefi1970
Postat pe 17 Octombrie 2008 12:06

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
de ce m-am ingrasat? 29 De la: ionelcrestez 28 Februarie 2009 22:48
mesaj important 1 De la: albe_beea 5 Februarie 2009 15:24
talie lata 16 De la: kudika007 8 Aprilie 2009 09:49
ATENTIE! URGENT!! premii kudika 1 De la: CAELUM 21 Noiembrie 2009 13:53
inghetata ingrasa ??? 28 De la: Maddie7even 24 August 2011 12:54