toxoplasma

Voteaza:
 
mikela_my Avatarul lui mikela_my

991 mesaje
Membru din: 26/01/2008

cine poate spune detali despre analiza toxoplasmei ...
Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra Kudika.ro
Ce este toxoplasmoza?

Este o zoonoza, produsa de protozoarul Toxoplasma gondii, care la om se manifesa sub 2 forme: congenitala (severa prin distrugeri ale SNC, oculare si viscerale) si dobindita (ganglionara, septicemica, oculara sau poate fi chiar inaparenta).


Toxoplasma gondii face parte din clasa Sporozoare, existind sub forma de: trofozoit (forma invaziva, responsabila de manifestarile acute ale bolii), chist (responsabil de infectia persistenta si latenta), oochist (se intilneste numai la pisica-singurul animal la care parazitul inscrie un ciclu evolutiv complet). Este sensibil la caldura (la 560C, moare in 10 minute), la frig (la -200C), e distrus de alcool, fenol, formol, acizi, baze tari.

Rezervorul de infectie:
gazde definitive- felinele, care excreta prin fecale oochisti, care după 5 zile devin infectiosi, pastrindu-si capacitatea infectanta mai multe luni de zile, in solul umed sau in apa

gazde intermediare- mamifere si pasari, in care parazitii sint inchistati in diferite tesuturi, in special in muschi si creier

omul bolnav, numai in cazul transmiterii transplacentare
Transmiterea:
pe cale digestiva, prin consumul carnii de porc, oaie, bovine, pasari care contine chisturi de toxoplasme, sau a altor alimente contaminate cu oochisti eliminati de pisica

contact cu excremente de pisici (miini murdare), sau pe cale aeriana (aer contaminat)

transplacentar, daca infectia survine in cursul sarcinii

prin singe sau transplant de organe.
Boala:
este mai frecventa la cei care lucreaza in sectorul zootechnic. Poate fi dobindita (adulti) si congenital.
Toxoplasmoza dobindita:
- de cele mai multe ori este latenta si frecvent are manifestari clinice benigne: limfadenopatie cervicala, suboccipitala, supraclaviculara, axilara, inghinala (ganglionii sunt mici, fermi sau moi, mobili, nedurerosi, nu supureaza); febra, dureri musculare, dureri articulare, cefalee, urticarie.
- formele grave apar deobicei la organisme cu imunitate compromisa; ele se manifesta ca infectii severe cu febra ridicata, stare generala alterata, dureri articulare, eruptii cutanate, meningoencefalita, pleuropneumonie, miocardita, hepatita. La bolnavii cu SIDA poate aparea o encefalita difuza, cu evolutie rapida si exitus in citeva zile.
Toxoplasmoza congenitala - in cazul in care mama se infecteaza in cursul sarcinii, infectia ajunge la nivelul placentei, difuzind in singele fetal. In cursul primului trimestru al sarcinii, infectia fetala este rara, dar grava, producind frecvent avort; in cel de-al treilea trimestru este frecventa, dar benigna. Daca copilul se naste viu, boala poate fi latenta, grava sau atenuata.
- formele grave se manifesta prin: atingere multiviscerala, sindrom hemoragic, icter, hepatosplenomegalie, encefalopatie și deces rapid sau sechele neevolutive ale unei maladii fetale cu hidro- sau microcefalie, calcificari intracraniene.
- formele atenuate sint: oculare (microftalmie izolata, strabism), neurologice (hipotonie, somnolenta tranzitorie), hepatice (icter la citeva saptamini).
- boala latenta in perioada neonatala se poate exprima mai tirziu prin retard psihomotor din ce in ce mai manifest, convulsii, hidrocefalie.
DIAGNOSTIC DE LABORATOR:

Izolarea parazitului: din fluidele organismului, reflecta stadiul acut al bolii, in timp ce izolarea chisturilor din tesuturile obtinute prin biopsie, constituie o dovada a unei infectii mai vechi.

Imunodiagnostic:
Testul de culoare (Sabin-Feldman), care masoara in special IgG, fiind sensibil si specific.
Reactia de imunofluorescenta indirecta, masoara aceiasi anticorpi ca si testul de culoare si este larg utilizata in practica. Anticorpii decelabili prin aceste reactii apar la 1-2 saptamini dupa infectie, ating titruri ridicate in 6-8 saptamini si scad treptat dupa citeva luni. Titrurile scazute pot persista toata viata.
Testul RIF (Remington): care deceleaza anticorpii IgM, este folosit pentru diagnosticul infectiei acute. Anticorpii IgM apar �n primele 5 zile de la infectie si dispar precoce. Unii bolnavi cu imunodepresie si cu toxoplasmoza acuta pot sa nu aiba anticorpi IgM, evidentiati prin RIF.
Metoda ELISA, care determina atit anticorpii IgM cit si IgG.
IDR cu toxoplasmina, evidentiaza starea de hipersensibilitate intirziata; reactia devine pozitiva la 3-4 saptamini de la infectie si se mentine astfel toata viata.

Un test de culoare sau RIF cu titru peste 1/1000, un titru RIF-IgM peste 1/80 sau ELISA IgM peste1/256 semnifica o infectie dobindita recent.
Diagnosticul infectiilor la gravide: se efectuează RIF-IgM sau IgM ELISA, care daca sint pozitive indica o infectie acuta. In absența acestora, se face RIF IgG, care daca este peste 1/1000 se repeta la 3 saptamini; daca ramine stabil, rezulta ca infectia s-a produs cu mai mult de 8 saptamini in urma si riscul pentru nou-nascut este mic. Se poate efectua si detectarea antigenelor toxoplasmei �n lichidul amniotic.
Cum se previne infectia?

evitarea contactului cu pisicile, evitarea contactului cu solul murdar, prepararea termica a carnii, spalarea miinilor dupa manipularea carnii, spalarea fructelor si legumelor.

Este foarte importanta depistarea bolii la gravide, mai in stadiul de infectie acuta. In cazul infectiei acute in primele trei luni ale sarcinii se indica avort terapeutic, peste trei luni, tratament și profilaxie cu sulfamide și Spiramicina (21 de zile).

Tratamentul toxoplasmozei:

asocierea de Pirimetamina cu Sulfadiazina, in cura de 4-6 saptamini;
la adult doza de atac este de 100-200 mg Pirimetamina, �n prima zi, iar la copil 2mg/kg, in primele 2-3 zile; doza de intretinere este de 1 mg/kg, maxim 25 mg/zi, administrate la 3-4 zile interval.
deoarece Pirimetamina poate provoca depresie medulara, se asociaza acid folic 6-10 mg/zi.
sulfadiazina se administreaza in doza de 50-75 mg/kg/zi, in 4 doze. Trebuie asigurata o diureza buna pentru prevenirea accidentelor renale.
avind in vedere efectele adverse posibil grave, tratamentul este recomandabil a fi efectuat sub control strict medical.


Dr. Roberta Dochnal
www.4life-romania.ro
mikela_my Avatarul lui mikela_my

991 mesaje
Membru din: 26/01/2008

wow...ai scris o poveste...am citit si eu...insa pe mine ma intereseaza sa stiu daca cineva a avut....daca a avut ganglionul limfatig de la git marit...si daca dupa tratament a disparut...in timp...eu am ganglion si am 4 sap si a ramas la fel....doctora sugereaza incizie si biopsie....eu nu asi vrea sa ma tai...am inteles ca dispare in timp de 4...6 sap...insa cred ca de la tratament....daca nu il scot este periculos?....asta vroiam sa stiu de fapt
Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra Kudika.ro
stai putin....din ce cauza ti-a spus doctora ca ai ganglionul limfatic marit???ca este usor sa operezi si sa scoti....dar trebuie sa te gandesti ca acesti ganglioni au un foarte mare rol in sistemul imunitar si nu este de joaca cu asta...daca apoi apar disfunctii imune se pot instala apoi diverse boli grave de care poate nu ai sa mai poti scapa vreodata.Deci corect ar fi sa poti trata cauza acelei inflamatii a ganglionului...nu sa-l pierzi definitiv.Astept detalii
Raporteaza abuz de limbaj
www.4life-romania.ro
mikela_my Avatarul lui mikela_my

991 mesaje
Membru din: 26/01/2008

of silviu...stiu.........acum fac un tratament naturist...pot spune ca nu mai am dureri grave...insa gangionul nu vrea sa se traga deloc....nu stiu ce sa mai fac......toti imi zic sa il scot...............eu mor de inima inainte de toate
Raporteaza abuz de limbaj
mikela_my Avatarul lui mikela_my

991 mesaje
Membru din: 26/01/2008

am uitat sa iti spun ca dupa tratament...analizele sunt bune...nu mai am toxoplasma,.....dar ganglionul meu e inca acolo...si ma omoara zi de zi ma doare gitu...mina...capul...of
Raporteaza abuz de limbaj
nicusor Avatarul lui nicusor

79 mesaje
Membru din: 7/11/2007
Oras: oradea

Buna Silviu ! Ai facut o corecta definitie a bolii la care eu as mai adauga ca boala se poate contacta si in cazul bailor in ape statute sau murdare asa cum au ajuns in prezent raurile noastre.Aceasta facanduse prin contactul apei infestate cu mucoasa oculara . In ceea ce priveste operatia ganglionolor infectati si mariti, pot spune ca ei trebuiesc operati, deoarece sunt o sursa de infectie permanenta . Este adevarat ca ganglionii [cum sunt si amigdalele]sunt o poarta de retinere a infectiei dar ei trebuie mentinuti numai pana cand nu devin nocivi ei insasi sanatatii.Sa auzim numai de bine ....
Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra Kudika.ro
buna
Raporteaza abuz de limbaj
Ofer consultanta in carti si TAROT. Nu vreau sa stiu detalii despre dvs. ca apoi sa spuneti ca m-am inspirat! Daca sunteti interesate, lasati un mail pe *** cassey.cassey20@yahoo.com *** si va voi contacta cat se poate de repede. REFERINTE despre mine, gasiti pe cafeneaua de pe link: http://www.kudika.ro/comunitate/forum/view_topic/20618/Cafeneaua-lui-Cassey/Cafeneaua-lui-Cassey-pagina-6.html O saptamana frumoasa, tuturor!