Setari Cookie-uri

Sfantul Valentin sau Valentine's Day(Dragobetele la romani)

De citiva ani, se sarbatoreste si in Romania Ziua Indragostitilor. De unde vine acest obicei si ce legenda are la baza???
Ziua Indragostitilor
In ultima vreme, Ziua Indragostitilor a fost adoptata si pe meleagurile noastre.Tinerii sunt incantati ca exista si o zi a lor, a indragostitilor, un prilej de a sarbatori impreuna cu cel (cea) iubit(a). Desi mai sunt voci care spun ca nu este o zi specifica tarii noastre, ea prinde radacini tot mai adanci cu fiecare an ce trece.
Cine a fost Valentin?
Multi dintre noi ne intrebam desigur cine a fost Valentin si care sunt originile acestei sarbatori. Exista mai multe versiuni ale acestei istorioare, care imbinate au nascut o legenda: legenda Sfantului Valentin.
Iata ce spun aceste istorioare:
Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.
O alta varianta ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria. Si in aceasta poveste el a fost dus la inchisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta in zeii pagani. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.
Un lucru cert, ramane totusi faptul ca a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinta sa in Dumnezeu.
14 februarie - ziua Sfantului Valentin
Ziua de 14 februarie a ramas o zi speciala in care il sarbatorim pe Sfantul Valentin. Aceasta se intampla cu o zi inainte de festivalul pagan in care se sarbatorea dragostea.
In 496 Papa Gelasius schimba Lupercalia de la 15 la 14 februarie in incercarea sa de a stopa aceasta sarbatoare pagana. Biserica intelege ca nu este nimic rau in a sarbatori dragostea, ci doar elementele pagane care aduceau o insulta la adresa divinitatii. Lupercalia s-a sarbatorit in continuare, dar aceasta a ramas marcata ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a inceput sa fie cunoscut ca fiind protectorul indragostitilor.
Lupercalia
Cand avea loc Lupercalia, sarbatoarea pagana, se obisnuia sa se scrie numele tuturor fetelor nemaritate, care apoi se introduceau intr-o cutie. Fiecare barbat extragea cate un astfel de biletel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an intreg.
O practica similara a prins contur incepand cu secolul al 14-lea. In ziua de 14 februarie fiecare baiat alegea o fata care-I devenea iubita pentru o zi. Aceasta se facea pentru a corespunde cu credinta ca imperecherea pasarilor (simbolul primaverii) are loc de ziua Sf. Valentin.
Sa ne bucuram de aceasta sarbatoare, sa fim mai buni,mai intelegatori,mai permisivi cu cei dragi noua.
magda_65
Postat pe 12 Februarie 2009 22:19
draga mea , felicitari pentru informatii si cercetari , da' ar trebui sa mai aflii ca dragobetele exista si inainte de ati baga pro tv-eu' pe gat aceasta sarbatoare.
a, si dragobetele se sarbatoreste pe 24 februarie.

Postat pe 12 Februarie 2009 22:46
care face si mie un rezumat?????
dandanaua_reloaded
Postat pe 12 Februarie 2009 23:08
De la: dandanaua_reloaded, la data 2009-02-12 23:08:41care face si mie un rezumat?????

Vei sa vezi un filmulet in engleza despre asta?
http://www.history.com/video.do?name=valentinesday
Full_Metal_Jacket
Postat pe 12 Februarie 2009 23:11
cine e curios de valentine's day??
onlyme1985
Postat pe 12 Februarie 2009 23:24
De la: _justme_, la data 2009-02-12 23:24:43cine e curios de valentine's day??


io-s curios tot timpu, nu numai de ballentines day!

Postat pe 12 Februarie 2009 23:31

Fiul Babei Dochia, Dragobetele este echivalentul Sfantului Valentin si simbolizeaza sarbatoarea dragostei in traditiile romanesti. Sarbatorit pe 24 februarie sau 1 martie, Dragobetele este un obicei romanesc care marcheaza inceputul primaverii. In mediul rural, Dragobetele se sarbatorea prin logodne simbolice si prin jocuri de iubire. In mediul urban aceste traditii sunt inexistente, Dragobetele fiind umbrit de Valentine’s Day, o sarbatoare de imprumut occidental.
Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea.
Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic el era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi.
Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand chiar "mesaj al cerului".
Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri (fara indecentele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii…
Inainte de vreme pretutindeni prin sate se auzea zicala: "Dragobetele saruta fetele!".
Credinta populara româneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul. Asadar: dimineata, imbracati in cele mai bune haine, tinerii se intalneau in centrul satului sau in fata bisericii. Daca timpul era favorabil, porneau cantand in grupuri catre padure sau prin lunci in cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase(folosite pentru descantece de dragoste), daca vremea era urata se adunau la unii dintre ei acasa si se tineau de jocuri si de povesti.
De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii faceau fratii de sange.
In padure, in jurul focurilor aprinse, tinerii baieti si fete stateau de vorba. Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la icoane, fiind folosite apoi în diverse farmece de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit sau de pe florile de fragi. Aceasta apa era pastrata cu mare grija pentru ca avea proprietati magice (se spunea ca e "nascuta din surasul zanelor") si putea face fetele mai frumoase si mai dragastoase. Daca nu erau omat si fragi fetele adunau apa de ploaie (pentru spalatul parului) sau de izvor atunci cand Dragobetele se tinea in luna martie.

La pranz, fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga, in sudul Romaniei aceasta goana fiind numita "zburatorit". Fiecare baiat urmarea fata care ii placea. Daca flacaul era iute de picior si fetei ii placea respectivul urmaritor, atunci avea loc o sarutare mai indelungata in vazul tuturor. Sarutul era logodna ludica a celor doi, cel putin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau inaintea logodnelor adevarate.

Comunitatea este foarte interesata de ce se intampla, deoarece inca de pe acum se poate afla la ce nunti vor merge toamna. Dupa-amiaza are loc petrecerea, unde toata lumea, fie ca este membru al unui cuplu, fie ca nu, danseaza, canta, se simte bine fiindca se spunea ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au vazut macar o persoana de sex opus nu-si vor mai gasi pereche tot restul anului.

Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase tot anul si mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte, pasarilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificata la Dragobete. De multe ori, flacaii petreceau din plin de Dragobete si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara.

Pentru toti, sarbatoarea dragostei era socotita una de bun augur pentru treburile marunte, nu si pentru cele mari. Deoarece se credea ca Dragobetele ii va ajuta pe gospodari sa aiba un an mai imbelsugat decat ceilalti, in ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca in zilele cu sarbatori religioase, doar isi faceau curatenie prin case. Cele care lucrau erau fetele indraznete care chiar isi doreau sa fie "pedepsite" de deDragobete. Chiar daca mai "pedepsea" femeile, se considera ca Dragobetele ocrotea si purta noroc indragostitilor, tinerilor in general, putand fi socotit un veritabil Cupidon romanesc.

Modul de multe ori exagerat de serbare a Sf. Valentin a iscat controverse nu numai printre romanii suparati de amploarea pe care a luat-o aceasta "sarbatoare de import", ci si printre catolicii pastratori ai traditiilor din alte tari.
Voi toti cei frumosi, iubiti si dragi, sa decideti cand si cum petreceti ,,Ziua Indragostitilor".Va doresc tuturor zile frumoase pline de intelegere si iubire
magda_65
Postat pe 13 Februarie 2009 08:31
la nai.ba am ratat topicu'.. de'acu trebuie sa raspund la anu'
Diavolyta_
Postat pe 28 Aprilie 2009 19:15
De la: DiavolytaTa, la data 2009-04-28 19:15:48la nai.ba am ratat topicu'.. de'acu trebuie sa raspund la anu'

Nu-ti fa griji;-) Pana la anul se mai deschid destule topice noi pe aceasi tema...Cum ma imbrac... unde ma duc... ce mananc si cum slabesc dupa... cum ma pregatesc...ce sa-i cumpar, zodia si Sf. Valentin, pro/contra Sf. Valentin ...bla bla bla a si sa nu uit: m-a parasit, mi-a facut cadou o porcarie
Full_Metal_Jacket
Postat pe 28 Aprilie 2009 23:21
Eu ma serbez pe 10 februarie, in fiecare an. Nu de Sf. Valentin din 14 feb. pe care nu-l regasesc in calendarul crestin-ortodox dar cred ca este in cel catolic. In rest, ca sa-mi declar sentimentele nu-mi trebuie o zi speciala.
valita76
Postat pe 29 Aprilie 2009 19:25
Vai de mine...sa nu spuneti ca iar e vreun Sf. Valerica!!!!!
Iradiatu_
Postat pe 29 Aprilie 2009 20:59
Poate Sf. Gheorghe.
valita76
Postat pe 30 Aprilie 2009 11:53

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
L-am ignorat iar acum ma ignora. 8 De la: kudika_999908 7 Februarie 2016 15:43
sunt derutata 24 De la: cami_goanga10 26 Martie 2010 20:19
juraminte 55 De la: kudika_934107 22 Septembrie 2013 13:22
prima data 26 De la: ella_totdy 23 Iulie 2009 17:26
Un apel catre Dvs. 46 De la: polin 3 Decembrie 2011 10:29