Setari Cookie-uri

paracetamol

ACTIUNE FARMACOTERAPEUTICA

Paracetamolul este o substanta cu actiune analgezica asemanatoare cu a fenacetinei si cu un efect antipiretic apropiat de al salicilatilor si intrucatva superior efectului antitermic al fenacetinei. Paracetamolul actioneaza asupra centrilor termoreglarii din sistemul nervos central, determinand o pierdere mai accentuata de caldura prin vasodilatatie cutanata. Intensitatea efectului antipiretic este aproximativ egala cu a acidului acetilsalicilic, durata celui dintai fiind ceva mai mica (3-4 ore). Efectul analgezic are, de asemenea, un mecanism central fiind influentate durerile de intensitate medie (durerile intense sau determinate de stari spastice ale musculaturii netede nu sunt influentate). Paracetamolul nu are actiune antiinflamatoare-antireumatica. In doze terapeutice nu influenteaza respiratia, nici starea functionala a inimii. Nu s-au constatat modificari ale protrombinemiei cu fenomene hemoragice. De asemanea, nu s-au semnalat fenomene iritante gastrice, eroziuni si sangerari de tipul celor consecutive administrarii salicilatilor. Paracetamolul se absoarbe complet din tubul digestiv, difuzeaza rapid si relativ uniform in toate umorile organismului. Nivelurile sanguine maxime se inregistreaza dupa 1/2-1 ora. Paracetamolul este metabolizat in ficat, derivatii sai fiind eliminati prin urina. Potentialul methemoglobinizat al paracetamolului (datorat probabil paraaminofenolului format prin dezacetilare) este de aproximativ 3-5 ori mai mic decat la fenacetina, daca se administreaza in doze terapeutice un timp nu prea indelungat.

INDICATII

Combaterea simptomatica a febrei (peste 300 C) de cauza infectioasa. Combaterea simptomatica a durerilor medii (cefalee, nevralgii dentare, sciatice, etc.), artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri dupa unele interventii chirurgicale, entorse, fracturi, luxatii. In cadrul indicatiilor de mai sus beneficiaza de preparat in special persoanele cu intoleranta digestiva la salicilati sau cu sensibilitate la derivati pirazolonici.

CONTRAINDICATII

Durerile intense, in special cele de origine viscerala, durerile reumatice.

POSOLOGIE SI MOD DE ADMINISTRARE

Adulti si copii de peste 12 ani: 3-4 comprimate/zi. Nu se va depasi doza zilnica de 2.5 g (5 comprimate).
Copii intre 7 si 12 ani: cate 0.250 g (1/2 de comprimat) la 6 ore. La copii intre 3-7 ani este preferabil sa se utilizeze supozitoarele de paracetamol (1-3/zi). Se recomanda ca durata tratamentului sa nu depaseasca 10 zile

FENOMENE SECUNDARE

Rareori se pot inregistra, mai ales dupa administrarea indelungata a unor doze mari, eruptii cutanate sau usoara anemie si foarte rar aparitia methemoglobinemiei. Tratamentele indelungite cu doze mari pot da obisnuinta, cu fenomene de abstinenta la intreruperea brusca a administrarii.



Nu il administrati copiilor decat daca au febra peste 38,5 C, nu il folositi des...
carmen79
Postat pe 26 Septembrie 2008 16:31
300 grade?! ooooooooooooooooooooaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuu
bogdan_7000
Postat pe 4 Noiembrie 2008 12:10
Paracetamolul este toxic in special pt. cei care sufera cu ficatul, fierea, mai ales pt, copii. Mai bine o aspirina. CEL MAI BINE FARA MEDICAMENTE.
lacrimioara_88
Postat pe 5 Noiembrie 2008 22:44
Totusi NU UITATI : copiii ,foarte rar , pot face o anumita boala (????!!!!) de la aspirina , de aceea EXISTA ASPIRINA PENTRU COPIII.

Incercati mai bine niste tratamente cu plante medicinale si miere daca situatia nu este asa de grava.
auroraborealis_lazy
Postat pe 28 Decembrie 2008 13:21
Iau paracetamol doar atunci cand simt ca ma incolteste raceala. Si atunci iau doar o treime sau o jumatate de pastila, deoarece are destule efecte negative pentru persoanele mai in varsta. De exemplu la mine, daca as lua o pastila intreaga, dimineata as avea senzatie de voma pt ca el actioneaza la nivel central. Intr-adevar, toate medicamentele sunt otravuri ! mai bine beau ceai de galbenele, de tei cu musetel, fac o inhalatie cu abur si rabd pana-mi trece.
ioana_cdrn
Postat pe 16 Ianuarie 2009 17:32
De la: csendesjolanmagdalena, la data 2008-12-28 13:21:48 Totusi NU UITATI : copiii ,foarte rar , pot face o anumita boala (????!!!!) de la aspirina , de aceea EXISTA ASPIRINA PENTRU COPIII.

Incercati mai bine niste tratamente cu plante medicinale si miere daca situatia nu este asa de grava.

Boala aceea se cheama melena digestiva, si e f. grava. Copilul meu era sa moara din cauza acestui tratament dat de medicul de la salvare.
PENTRU NIMIC IN LUME NU ADMINISTRATI NICI UN FEL DE ASPIRINA LA COPII.
Exista panadol sirop, nurofen, supozitoare pt. copii etc..
pn_mihaela
Postat pe 26 Februarie 2009 08:29
exista echivalent atat pentru aspirina cat si pentru paracetamol in forma naturala,fara reactii adverse!!!
ivanescu
Postat pe 19 Septembrie 2009 12:38
nu prea am inteles, dar cu ajutorul paracetamolului am reusit sa scap de durerea de oase care nu imi trecea si nu am stiut ca oasele se pot inflama de la curent si pina nu am luat paracetamol nu am scapat de durere
bogdan_7000
Postat pe 14 Noiembrie 2009 22:24
nu prea am inteles, dar cu ajutorul paracetamolului am reusit sa scap de durerea de oase care nu imi trecea si nu am stiut ca oasele se pot inflama de la curent si pina nu am luat paracetamol nu am scapat de durere
bogdan_7000
Postat pe 14 Noiembrie 2009 22:25
Sa inteleg ca aici Carmen face reclama?...Paracetamolul il folosesc cand sunt racita.Iau seara o pastila de paracetamol si fac o baie fierbinte cu sare la picioare,apoi la nani, a 2-a zi repet operatiunea si gata..am invins raceala.
cami_goanga10
Postat pe 6 Martie 2010 20:25

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Hainute bio pentru copii... 1 De la: danielatontsch 24 Noiembrie 2009 13:12
Tratarea si prevenirea complicatiilor piciorului diabetic 2 De la: romdesimed 4 Februarie 2009 13:27
buna! 4 De la: kudika_17603 5 Octombrie 2012 11:06
Efectle terapiei campului magnetic MRS2000 2 De la: bienaime 28 Septembrie 2010 17:22
dureri articulare 37 De la: alexandra-floriintimisoara-eu 26 Ianuarie 2016 16:03