Setari Cookie-uri

Cum ierneaza Passiflora ??

Stie cineva amanunte despre aceasta planta ? O am de prin iunie,era intr-un ghiveci mai mic,l-am schimbat cu unul marisor,pamant,ingrijire si i-a mers foarte bine.A inflorit tot timpul,iar lastarii s-au lungit mult,cca3-4m ,ba chiar a facut un fel de ..fruct - poate stie cineva si despre asta ?? Va multumesc
libra66
Postat pe 24 Noiembrie 2008 18:08
la lumina si temperatura moderata poate ramane si in balcon eu o am in gradina,mi-a imbracat un gard si inca e verde, parca am citit undeva ca fructele sunt comestibile...stie cineva ???
ego_condo
Postat pe 18 Decembrie 2008 08:23
Nu stiu exact ce soi (model!:)) de passiflora ai; cauta pe Wiki si incearca sa depistezi ce soi este; daca este "Passiflora coriacea" http://en.wikipedia.org/wiki/File:Passiflora_coriaceae_Juss.jpg
pe asta o cunosc si STIU SIGUR ca este comestibila (delicioasa!!)

Se maninca doar miezul (galben cu simburei negri) Are o consistenta cam ciudata, alunecoasa/viscoasa (e ceva... similar ca la mincatul de stridii:)), se mai numeste "fructul pasiunii")
Gustul este acrisor, superb (cui ii place!:)); se maninca ca atare si se foloseste la creme, inghetate, bauturi racoritoare... deoarece este foarte estetic (galben intens cu picatele negre:) ...simburii!)
Cum ierneaza... nu am habar:( In Ro nu ar prea avea ce sa caute, e o planta careia ii place apa si CALDURA)... Nu stiu cum rezista la frig (poate trebuie ingropata?)
artzest
Postat pe 18 Decembrie 2008 18:25

MULTUMESC
NU PREA SEAMANA CU Passiflora_coriaceae (A MEA ARE PETALE MAI LUNGI SI FRUNZE MAI MICI )

POATE FI UN SOI ADAPTAT PENTRU CLIMA NOASTRA SCRIA SI PE PLICUL CU SEMINTE CA SE POATE CULTIVA SI IN GRADINA
VOI FACE POZE LA URMATOAREA INFLORIRE
ego_condo
Postat pe 22 Decembrie 2008 10:29
EGO, poate ca e Passiflora caerulea, o specie comuna, foarte des intalnita la noi in tara... nepretentioasa de altfel. Iarna insa trebuie protejata de inghez. De regula plantele sensibile la frig sunt aduse in casa, in balcoane inchise... Cele care raman iarna in gradina, trebuie protejate la baza cu strat gros de frunze uscate si invelite cu saci de carton sau bucati de ziar si apoi cu saci de rafie.
Valentina33
Postat pe 6 Ianuarie 2009 19:18
MUTUMESC PENTRU SFATURI VALI.
PENTRU CA NU M-AM OCUPAT TEMEINIC DE PROTECTIA EI S-AR PUTEA SA O PIERD IARNA ASTA,TINAND CONT CA E CEVA GER, ACUM ASTA E, SUNT CURIOASA SI EU DACA REZISTA POATE O CALESC.
VA SPUN EU LA PRIMAVARA
ego_condo
Postat pe 7 Ianuarie 2009 09:48
In ultimele zile ,de cand cu temperaturile acestea negative ,ma tot uit la plantutza mea....cred ca sufera saraca,dar mai mult nu aveam ce sa-i fac.Are folie de plastic in vreo 2 straturi .le-am prins si cu banda adeziva sa nu fie luate de .vant.M-as necaji rau sa o pierd,sper sa fie puternica si sa reziste.Voi vedea.
libra66
Postat pe 7 Ianuarie 2009 22:50
nu cred ca va pati nimic pentru ca ai avut grja sa o protejezi bine

dar daca se intampla cumva sa o pierzi, cumpara un plic de seminte (nu stiu daca au aparut inca) cresc foarte repede in cateva luni are 2-3m
ego_condo
Postat pe 8 Ianuarie 2009 08:18
Se mai poate incerca o varianta, taie lastarii la vreo 50 cm si aseaz-o intr-un loc mai protejat unde temperaturile sa fie mai ridicate putin, iar in primavara o asezi din nou la locul ei sau in alta parte. Lansez varianta cu taierea din cauza ca are cresteri foarte puternice intr-un an, dupa cum si voi spuneti.
Toate cele bune!
nickuf
Postat pe 8 Ianuarie 2009 17:32
De la: theCat, la data 2008-11-24 18:08:10 Stie cineva amanunte despre aceasta planta ? O am de prin iunie,era intr-un ghiveci mai mic,l-am schimbat cu unul marisor,pamant,ingrijire si i-a mers foarte bine.A inflorit tot timpul,iar lastarii s-au lungit mult,cca3-4m ,ba chiar a facut un fel de ..fruct - poate stie cineva si despre asta ?? Va multumesc


Pasiflora - Floarea pasiunii sau exotismul in casa noastra

Aspect si prezentare:
- Planta perena, cu port de liana, ce se catara pe suporti cu ajutorul carceilor, insumeaza peste 400 de specii si nenumarate varietati, cu flori deosebite si frunzis bogat. Sensibila la gerurile puternice, nu a putut fi aclimatizata la noi in tara, ca planta de gradina, din acest considerent fiind cultivate ca planta de apartament. Are frunze mari, de 8-10 cm lungime, de forma palmat-lobata, de culoare verde intens si flori atractive.

Conditii de ingrijire/cultivare:

- Este cu preponderenta o planta de lumina, ceea ce inseamna ca trebuie pozitionata intr-o locatie puternic luminata sau in plin soare. Chiar si in perioada caniculara a verii poate fi lasata in bataia soarelui, cu conditia sa i se asigure in permanenta necesarul de apa.

Este foarte setoasa incepand cu iunie pana in septembrie, cand are nevoie de udari zilnice, astfel incat substratul sa fie mentinut usor umed. In restul anului, se va uda o data sau de maximde 2 ori pe saptamana.

Are nevoie de caldura, frigul nu doar ca ii incetineste cresterea si ii afecteaza inflorirea dar ii poate induce si un usor repaus. Tolereaza un minim de 3-4 grade Celsius, dar cel mai bine creste si infloreste intre 16 si 24 de grade.

In stransa legatura cu lumina si caldura, este si un alt factor de ingrijire – umiditatea atmosferica, in privinta careia, Passiflora nu face concesii. Are nevoie constanta de umiditate, chiar si iarna, daca temperatura depaseste 16 grade Celsius. In timpul verii, daca este tinuta in interior, va necesita pulverizarea periodica a frunzisului, cu apa la temperatura camerei, chiar si de doua ori pe zi.

Substratul de cultura ideal pentru Passiflora este un pamant de gradina, sau un amestec de pamant de flori si compost de frunze imbogatit cu ingrasamant natural.

Este pretentioasa si in privinta fertilizarii, avand nevoie de aplicare regulata, la fiecare 3-4 zile, a unui ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Inflorirea este spectaculoasa, flori mari cu colorit contrastant, aparand din loc in loc, pe ramurile lungi ca niste liane, incepand din mai pana in septembrie.

SFATURI;

Plantele viguroase pot fi mutate primavara in gradina, prin ingroparea ghiveciului, iar toamna inainte de venirea frigului, vor fi readuse in interior si asezate intr-o veranda racoroasa.

Intrucat este predispusa la atacul acarienilor si al musculitei albe, va fi pozitionata intr-o locatie cu o ventilatie foarte buna si pulverizata foarte des.

Pentru a-i stimula inflorirea, primavara devreme tundeti scurt lastarii batrani. Florile se formeaza pe lastarii produsi in acel an.





micki23
Postat pe 8 Martie 2009 18:57
Buna dragi forumisti !!! Am desfacut "scutecele" passiflorei mele...cred ca e in regula , pare vie...i-am lasat totusi un plastic subtire ,transparent , care sa-i faca trecerea mai suportabila . Sper ca am scapat de pericol. Dar....am citit ca ar trebui sa o "tund"...cat de mult ? cat sa-i las lastarii vechi??
libra66
Postat pe 9 Martie 2009 16:24
De la: theCat, la data 2009-03-09 16:24:06 Buna dragi forumisti !!! Am desfacut "scutecele" passiflorei mele...cred ca e in regula , pare vie...i-am lasat totusi un plastic subtire ,transparent , care sa-i faca trecerea mai suportabila . Sper ca am scapat de pericol. Dar....am citit ca ar trebui sa o "tund"...cat de mult ? cat sa-i las lastarii vechi??


lastarii batrani ii tundeti pana jos ...raman cei tineri care arat superb si dau flori si alti lastari tineri
micki23
Postat pe 9 Martie 2009 18:47
Draga theCat tu in Bucuresti ai passiflora in gradina?Te intreb pentru ca as incerca sa pun si eu in gradina.Eu am semanat zilele trecute intr-un ghiveci mai mare pe care dupa ce da caldura intentionez sa-l scot afara.
angelblue_67
Postat pe 11 Martie 2009 09:10
De la: angelblue_67, la data 2009-03-11 09:10:36Draga theCat tu in Bucuresti ai passiflora in gradina?Te intreb pentru ca as incerca sa pun si eu in gradina.Eu am semanat zilele trecute intr-un ghiveci mai mare pe care dupa ce da caldura intentionez sa-l scot afara.


uite ca sa vezi ca nu sunt rea si ca nu ma cert iti raspund eu daca te intereseaza :

da se poate pune pasiflora si in gradina, insa trebuie protejata iarna cu folie, sau poti sa o pui in ghiveci , ghiveciul il ingropi in pamant , iar cand da frigul isl scoti si-l duci in casa...
micki23
Postat pe 11 Martie 2009 15:25
Eiii...uite pe amandoua...bravo !!!!Acum sunt multumita.... Da AngelBlue, am scris la inceputul topicului...am cumparat-o vara trecuta ,in ghiveci ,a crescut, s-a ...lungit , a inflorit mereu ,a avut si un fruct...ce o fi fost , care a rezistat pana tarziu in toamna...am infofolit-o...si acum am desfacut-o...nu chiar de tot,ca noaptea e racoare ,are un plastic ,si am inteles ca trebuie sa-i tai lastarii...mi-e mila ,zau asa,sunt lungi,infasurati pe un cerc din sarma ,Dar daca specialista spune ca asa se face...asa voi face. O zi buna , cu soare !
libra66
Postat pe 12 Martie 2009 15:39
De la: theCat, la data 2009-03-12 15:39:07 Eiii...uite pe amandoua...bravo !!!!Acum sunt multumita.... Da AngelBlue, am scris la inceputul topicului...am cumparat-o vara trecuta ,in ghiveci ,a crescut, s-a ...lungit , a inflorit mereu ,a avut si un fruct...ce o fi fost , care a rezistat pana tarziu in toamna...am infofolit-o...si acum am desfacut-o...nu chiar de tot,ca noaptea e racoare ,are un plastic ,si am inteles ca trebuie sa-i tai lastarii...mi-e mila ,zau asa,sunt lungi,infasurati pe un cerc din sarma ,Dar daca specialista spune ca asa se face...asa voi face. O zi buna , cu soare !


nu-ti fie mila ca daca tai o intineresti, daca nu imbatraneste si cu timpul arata urat...

exact ca la pomi ....cu cat te bagi mai tare in ei cu atatt dau mai mult ...cu cat nu le faci taieri cu atat nu mai fructifica ....
micki23
Postat pe 12 Martie 2009 23:45
De la: EGO, la data 2009-01-07 09:48:46MUTUMESC PENTRU SFATURI VALI.
PENTRU CA NU M-AM OCUPAT TEMEINIC DE PROTECTIA EI S-AR PUTEA SA O PIERD IARNA ASTA,TINAND CONT CA E CEVA GER, ACUM ASTA E, SUNT CURIOASA SI EU DACA REZISTA POATE O CALESC.
VA SPUN EU LA PRIMAVARA
ego_condo
Postat pe 24 Martie 2009 13:40
ceao
AM PROMIS CA VA SPUN CUM A IERNAT FLOAREA PASIUNII LA MINE IN GRADINA.
deci: sumar protejata ,si cu multe zile geroase in aceasta iarna, -a supravietuit.Am taiat mult din ea au mai ramas 20cm (restul era uscat) ,sper sa creasca si sa se faca frumoasa.
ego_condo
Postat pe 24 Martie 2009 13:51
De la: EGO, la data 2009-03-24 13:51:13ceao
AM PROMIS CA VA SPUN CUM A IERNAT FLOAREA PASIUNII LA MINE IN GRADINA.
deci: sumar protejata ,si cu multe zile geroase in aceasta iarna, -a supravietuit.Am taiat mult din ea au mai ramas 20cm (restul era uscat) ,sper sa creasca si sa se faca frumoasa.


daca a ramas ceva viata in ea si ai taiat-o o sa dea si o sa creasca mare...deoarece oricum e indicat sa faci taieri primavara la ea :)
micki23
Postat pe 24 Martie 2009 15:32
Si eu am taiat floricica mea....m-a durut sufletul ,dar am scurtat-o ,am lasat doar vreo 25 de cm.pt.ca am observat ca-i daduse deja un lastarel ,de vreo 3 cm . Acum as putea sa o pun in gradina ,in pamant sau trebuie sa o las in ghiveciul ei...Ce zici Michi23 ?? e tarziu ?
libra66
Postat pe 25 Martie 2009 15:22
Am trait in Israel 6 ani si am avut o PASSIFLORA imensa in gradina.Este foatre roditoare si fructele sunt comestibile la maturitate(cnd coaja devine un mov inchis),forte sanatoase si aromate.Sincer nu cred ca rezista la noi iarna pt ca este o planta exotica.
lav210957
Postat pe 26 Martie 2009 06:26
NOI INCERCAM, O CALIM,
SI PANA LA URMA O FACEM SA RAMANA MEREU VERDE
AM GLUMIT,PROBABIL CA E UN SOI MAI REZISTENT LA FRIG,
AM VAZUT CANDVA UN REPORTAJ LA TV.REFERITOR LA GRADINI DIN ANGLIA SI ACOLO MI-A ATRAS ATENTIA FAPTUL CA AVEAU PASIFLORA IN GRADINA .PRESUPUN CA LA EI E MAI RECE IARNA
ego_condo
Postat pe 26 Martie 2009 09:49
De la: theCat, la data 2009-03-25 15:22:19 Si eu am taiat floricica mea....m-a durut sufletul ,dar am scurtat-o ,am lasat doar vreo 25 de cm.pt.ca am observat ca-i daduse deja un lastarel ,de vreo 3 cm . Acum as putea sa o pun in gradina ,in pamant sau trebuie sa o las in ghiveciul ei...Ce zici Michi23 ?? e tarziu ?



tinand cont ca e martie ai putea-o pune afara, insa momentan e foarte frig pt. luna martie...asa ca mai bine pune-o in ghiveci apoi o transplantezi cu pamant cu tot afara
micki23
Postat pe 26 Martie 2009 15:58
De la: lav210957, la data 2009-03-26 06:26:43Am trait in Israel 6 ani si am avut o PASSIFLORA imensa in gradina.Este foatre roditoare si fructele sunt comestibile la maturitate(cnd coaja devine un mov inchis),forte sanatoase si aromate.Sincer nu cred ca rezista la noi iarna pt ca este o planta exotica.


rezista dar protejata..si binenteles nu ajunge la asemenea dimensiuni ca si in Israel :)
micki23
Postat pe 26 Martie 2009 16:00
Faptul ca are un lastar ,nou , verde, inseamna ca traieste ,se dezvolta deci este clar ca A REZISTAT...e o realitate....asa ca , indoiala exprimata dupa cele relatate de mine "sincer,nu cred ca rezista la noi iarna pt. ca e o planta exotica " nu -si mai are sensul .
libra66
Postat pe 26 Martie 2009 18:00
De la: theCat, la data 2009-03-26 18:00:51 Faptul ca are un lastar ,nou , verde, inseamna ca traieste ,se dezvolta deci este clar ca A REZISTAT...e o realitate....asa ca , indoiala exprimata dupa cele relatate de mine "sincer,nu cred ca rezista la noi iarna pt. ca e o planta exotica " nu -si mai are sensul .


corect :)
micki23
Postat pe 26 Martie 2009 21:01
Pasiflora, pe langa semnificatia religioasa pe care o are acesta planta, este comestibila. Fructele cand ajung la maturitate sunt delicioase, bogate in vitamina C si se folosesc la prajituri ca glazuri. Citeste pe net(google) mai multe detalii. Si florile sunt bune ptr. ceai: antidepresive, etc
condo001438
Postat pe 19 August 2009 13:03
simplu: o duci in casa, la mai mult de 10 grade, musai, daca o lasi afara, ai pierdut-o definitiv, in casa, la caldura si lumina. mai taie din ea, lasa numa lastarii sanatosi si mai grosi.
mullervali
Postat pe 5 Noiembrie 2009 13:17
aaaaa...era sa uit. fructele sunt coemstibile, eract ca portocalele...vara o poti pune, din primavara, in gradina, dar toamna din nou in ghiveci si la caldura....in casa/seara.
mullervali
Postat pe 5 Noiembrie 2009 13:19
am avut-o pe un brad din curte, din primvara pana toamna..a inflorit superb, dar peste iarna...a inghietat afara, asa ca...
mullervali
Postat pe 5 Noiembrie 2009 13:20

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
CE FEL DE TIMPLARIE SA FOLOSESC ? 3 De la: Dekore_Studio 24 Mai 2009 01:06
Pergola! 8 De la: roz5blue6lila7 13 Februarie 2012 11:59
Hornul la casa 3 De la: Mihaela09 21 Iunie 2010 12:28
centrala termica pe gaz sau electrica 12 De la: mureome 20 Mai 2014 11:45
alternative 1 De la: montajprestaf 31 Martie 2010 21:41