Setari Cookie-uri

Cam cat ar costa un designer?

Salut! Sigur ca merita sa apelezi la un designer...acum tine de "puterea financiara", daca iti permiti unul.Eu am lucrat in domeniu,momentan "somez" in concediu de maternitate. Te-as putea ajuta...nu te costa nimic :)...pt ca pt mine sa lucrez la un proiect este un motiv de relaxare...adresa de contact:ama_s_rossa@yahoo.com
amarossa
Postat pe 6 Iunie 2009 09:31
Ai dreptate d-le Feeleco!mentalitatea la noi mai dureaza inca 20 ani si e mare pacat...
marisan_ro
Postat pe 11 Iunie 2009 16:08
De la: feeleco, la data 2009-02-07 15:04:30Nici arhitectul nu locuieste la tine in casa...si totusi apelezi la serviciile lui...nici medicul nu locuieste in trupul tau, si totusi el stie mai bine cum sa te insanatoseasca...nici croitorul nu imbraca hainele tale, dar totusi el ti le coase...

rocsanyk3
Postat pe 13 Iunie 2009 13:34
nu cred ca un designer face de capul lui si tu vii cand a terminat el treaba si trebuie sa te multumesti cu ce ai ....
il platesti si el iti fce proiectul...iti da idei..vorbeste cu tine..te intreaba ce iti place ce nu-ti place, vede cam ce gusturi ai si inainte sa se apuce de treaba iti arata proiectul si ce are de facut .... nu se apuca sa-ti sparga pereti si sa-ti cumpere mobile si accesorii de capul lui.... parerea mea....
eu stiu de cand mi-am facut bucataria ... i-am explicat ce dulapuri vreau ... ce sa pun in ele, ce sertare ... unde pun farfuriile, unde pun pahare ...etc .... si el mi-a facut o schita si mi-a explicat de aici pana aici vine dulapul .... aici aragazul......aici cuptorul si c. cu microunde .... iti place?????? .... si daca am vrut sa schimb ceva mi-a zis daca vine bine sau nu ....
E adevarat ca maicamea nu ar chema un designer ..... ea isi cumpara azi o canapea......peste un an un pat s.a.m.d. ...dar noi daca suntem mai tineri avem alte idei ... vrem ceva modern, frumos....placut si trebuie sa apelam la ajutorul unui specialist nu mai vrem mobila pe tot peretele, vitrine si puii mei cum era o data
rocsanyk3
Postat pe 13 Iunie 2009 14:26
Daca gasesti un meserias bun nu mai ai nevoie de niciun designer, dar mare atentie...sunt milioane de asa-zisi meseriasi, care fac cam 50 meserii si niciuna bine:-)))
the_shadow_of_darkness
Postat pe 23 Decembrie 2009 22:20
imi poate cineva recomnada un designer ,in bucuresti, care practica cat de cat un pret accesibil si care este daca nu f bun, macar bunicel?
kudika117008
Postat pe 8 Ianuarie 2010 12:44
De la: CUSCA, la data 2010-01-08 12:44:19imi poate cineva recomnada un designer ,in bucuresti, care practica cat de cat un pret accesibil si care este daca nu f bun, macar bunicel?
ce inseamna pret accesibil ?
http://www.proiectedecasa.ro/. daca iti place stam de vorba.
andrei_mariancatalin
Postat pe 8 Ianuarie 2010 15:10
In primul rand trebuie sa iti placa ceea ce face designerul .Pe aimedesign.ro gasesti cateva proiecte si cateva idei despre cum ar putea sa se deruleze o colaborare.Daca iti place ce vezi contacteaza-ma si discutam si de preturi.
opris_calin1
Postat pe 8 Ianuarie 2010 17:29
Ce doresti sa faci in principal?
design
Postat pe 8 Ianuarie 2010 19:01
Un designer este teoretic un arhitect de interior, care face o facultate de 5 ani, dupa acesti 5 ani intensivi trebuie sa faca o stagiatura de 2 ani si are o diploma de arhitect de interior. Este o diferenta intre un arhitect de interior (designer) si unul care se ocupa cu amenajare/ decorare (decorator). Arhitectii de interior lucreaza cu continutul, cu detaliile, luminile, culorile,volumele etc ale unui interior. Arhitectul proiecteaza coaja, iar de "inima" sau de miez se ocupa arhitectul de interior. Preturile se iau la metru patrat in functie de suprafete si pornesc de la 8 euro/ mp si pot urca chiar si pana la 30-40 euro/ mp...asta bineinteles in functie si de posibilitatile beneficiarului, daca cineva iti spune ca nu are un buget destul de mare nu poti sa-i ceri f mult...oricum, arhitectura de interior este un domeniu in care poti activa doar daca faci asta cu muuulta placere, nu poti face asta doar pt bani. O zi buna!
Square2Design
Postat pe 17 Martie 2010 09:06
Eu nu calculez o amenajare pentru interior incluzind si creatia de mobilier la metrul patrat.In primul rind iau in calcul complexitatea lucrarii deoarece poate fi un spatiu mic care iti creeaza multe probleme in a amplasa tot ce-si doreste clientul sau spatii mari unde totul se compune foarte usor .In al doilea rind nu practic preturile care se vehiculeaza aici , in primul rind deoarece sunt aproape aberante si dupa cum vedeti multi isi pun problema daca sa mai ia un designer sau nu si in al doilea rind placindu-mi cea ce fac compun usor si avind si multi ani de experienta totul a devenit ca a doua natura , simt ceea ce trebuie facut.Anii de formare nu trebuie sa-i suporte clientul , asta este un avantaj al specialistului , cu cit este mai bun si clientii sunt multumiti de serviciile lui cu atit va fi mai cautat .Sa nu ridicam designerii , va spun asta desi fac parte si eu din aceasta categorie pe un piedestal inaccesibil tuturor.Suntem spacialisti in domeniul nostru asa cum altul este specializat in alt domeniu .Eu , daca mi s-a defectat masina nu ma duc vecinul care are ceva habar de mecanica ci ma duc la un mecanic bun care vad , un specialist in meseria lui.Designul de interior poate fi practicata doar de cineva care s-a nascut cu simtul culorilor si al volumelor , nu de oricine si cei care fac Artele intr-adevar nu-si mai apartin , devin robii meseriei de mici , nu au copilarie sau adolescenta , muncesc de mici pentru a se forma .Cei buni , care s-au daruit cu adevarat se diferentiaza de ceilalti si sunt remarcati , dar asta nu trebuie inclusa in pretul catre client.Daca vrei sa ai succes trebuie sa fii si accesibil , dar asta n-o inteleg multi din bransa si este pacat .
valeanucarmen31_condo
Postat pe 17 Martie 2010 22:05
Un designer bun stie ca spatiul de locuit al clientului trebuie sa se potriveasca temperamentului sau , al clientului vreau sa spun si in primul rind , inainte de a incepe partea de conceptie a proiectului este bine sa viziteze actualul spatiu unde locuieste acel client , daca este posibil deoarece casa , daca stii ce sa vezi iti spunne aproape tot despre acel om.Fiecare om se simte bine intr-o anumita cromatica si daca i-o schimbi brutal spre o alta gama de culori poate ii va placea la inceput dar cu timpul va aparea un disconfort pe care nici el nu si-l poate explica deoarece va fi inconjurat de culori care nu se potrivesc caracterului sau si care nu-l relaxeaza .In al doilea rind clientul trebuie intrebat ce preferinte are de compozitie deoarece si in activitatile casnice intervin automatismele si unei gospodine , de exemplu ii va fi foarte greu sa se deplaseze la stinga de exemplu sa-si ia din sertar tacimurile cind multi ani la rind a fost obisnuit sa se intoarca la dreapta spre corpul cu sertare .Tin cont si intreb si daca acel client la care lucrez este stingaci sau dreptaci deoarece un stingaci va intinde intotdeauna mina stinga spre minerul usilor si toate balamalele trebuie pozitionate invers , daca nu se face asa ii va fi incomod sa deschida usa spre el si sa extraga ceea ce are nevoie din dulap.Sunt multe aspecte la care trebuie sa fie atent designerul , nu trebuie sa compuna cum il taie capul si cum crede , altfel va realiza prea tirziu ca ceea ce-i place lui nu place tuturor si se va intreba de ce .
valeanucarmen31_condo
Postat pe 17 Martie 2010 22:49
Problema trebuie privita si prin prisma personaliatatii celui care va locui in aceea casa sau in aceea incapere.Referitor la preturi nu cred ca se discuta in nici un caz pe mp ci,parerea mea,pe tipul de proiect.
Cu regret trebuie sa constat ca tocamai cel care manipuleaza in directia pretului pe mp. este de faptul un decorator,asa cum el insusi blama.
design
Postat pe 18 Martie 2010 21:12
De la: john, la data 2010-03-18 21:12:03Problema trebuie privita si prin prisma personaliatatii celui care va locui in aceea casa sau in aceea incapere.Referitor la preturi nu cred ca se discuta in nici un caz pe mp ci,parerea mea,pe tipul de proiect.

dar cate tipuri de proiect exista mai john? intotdeauna cand am proiectat, am facut un singur proiect, care initial a avut mai multe variante.
andrei_mariancatalin
Postat pe 20 Martie 2010 03:29
John, daca te-ai uita pe site-ul OAR sau ai citi legislatia, ai afla ca arhitectii de interior (nu ma refer la decoratori, carora nu le trebuie nici macar o facultate) trebuie sa-si calculeze onorariul in fct de suprafata spatiului in care lucreaza. Exista un pret minim/ mp pt arhitectura de interior, exact ca arhitectii. Asa cum si ei isi calculeaza pretul in fct de mp... Cum ar fi ca un arhitect sa-ti ceara dublu, doar pt ca ai o volumetrie complicata a cladirii?
Square2Design
Postat pe 20 Martie 2010 08:59
Dragii mei

Sa plecam pentru inceput de la definitia design-ului.
proiectant care se preocupa de estetica produselor(industriale sau de moda)-varianta 1.
forma de creatie care urmareste adaptarea obiectelor la functia care o indeplinesc,conferindu-le un aspect cat mai agreabil,in consonanta cu necesitatile celor care le folosesc.- varianta a 2-a.
se poate observa cu usurinta ca varianta a 2-a este mai aproape de ceea ce discutam noi.
mai departe,plecand de la o mica comparatie cu lumea modei,nu cred ca marii creatori de moda ai lumii au atestat de designer de moda,ceea ce numesti tu decorator poate fi si un absolvent de institut superior posesor a unei hartii care ii acorda o calificare in nici un caz cea de designer.
In COR - clasificarea ocupatilor din Romania nu exista decat designer industrial si designer vestimentar,deci despre ce vorbim(MA REPET)
Design-ul de interior este o opera de arta in esenta ei,care trebuie sa gandita si realizata pentru cei care vor beneficia de aceasta forma artistica.Prin intermediul design-ului se conecteaza persoane cu ambientul format din imobile,obiecte de decoratiuni,mobilier,tinandu-se cont de personalitatea fiecaruia de tipul de activitate s.a.m.d.
Un designer in acceptiunea corecta trebuie sa fie un fin psiholog,un artist care imbina cromatica ambientala cu personalitatea individuala.
In alte conditii esti un decorator de interior sau exterior,si normal faci proiectul la metru patrat sau la metru cub sau la numarul de arbusti sau fire de irba plantate etc.
Referitor la design la metru patrat(square2Design) este problema arhitectului de interior cum isi concepe activitatea,sau cum isi taxeaza clientii.
Si revenind intrebarea este de ce ai nevoie - de o ambientare mai mult sau mai putin sofisticata sau de o opera de arta dedicata si asezonata cu persoana careia ii este dedicata.

Cu respect
Sa auzim de bine.
P.S.Nu am auzi de arhitecti de interior care sa amenajeze in functie de feng shui,sau credinta religioasa. MAI VORBIM
design
Postat pe 20 Martie 2010 16:07
eu totdeauna cand incerc sa fac ceva feng-shui, imi iese mai mult sui decat feng. lasand gluma deoparte, daca ne uitam in traditia noastra de a construi o sa vedem ca bate de departe feng -shui-ul. pt ca este adaptat nevoilorlocale. in alta ordine de idei nu ne-ai zis cate tipuri de proiect exista.
andrei_mariancatalin
Postat pe 22 Martie 2010 10:13
Ma intreb , pana sa se auda de feng hui sui asta cu care va mai cunoasteti voi , cum dracu o fii trait lumea ? Cred ca greeeu de tot cred ca nu mai putem traiii fara chinezismele astea ordinare
nicu_ddt
Postat pe 22 Martie 2010 13:25
Referitor la tarifarea unui proiect de amenajare interioara la metrul patrat cred ca nu ai multi ani de practica in domeniu si nu te-ai intilnit cu multe situatii ca cea pe care ti-o voi expune .Linga Ploiesti s-au construit cartiere de blocuri tip unde casele sunt identice .Am avut ocazia sa lucrez in acelasi timp la doua case , de fapt un duplex , deci identice dar amplasate in oglinda cum se spune .Unul din locatari a vrut sa-i despart spatiul de living cu module construite zona de relaxare de zona alocata mesei si bucataria , cu piesa pentru TV incastrata sub o scara partial si bucataria unde desi avea latura de 3/3 m avea tot setul de electrocasnice , o combina de 1,1 m latime + expresor de cafea , sertare termice si o masina de spalat neincastrabila , agabaritica pe care le voia in spatiul alocat cum am spus bucatariei .Masa , am uitat sa-ti spun o voia de 18 persoane dar sa nu fie sustinuta la mijloc si nici din mai multe bucati .Al doilea locatar , in acelasi tip de spatiu a vrut un bar micut , o bucatarie simpla si sa nu iasa in evidenta , canapea de colt si o masuta .Am decorat amindoua spatiile dar proiectul primului mi-a luat timp mai mult ca sa pot sa-i configurez si esteti si functional totul si sa-i mai ramina si spatiu in acel interior.Dificil a fost si faptul ca nu se putea decide si schimba mereu ori culorile ori materialul dupa cum vedea prin reviste sau pe la cunostintele pe care le avea.Cum puteam eu sa pun pretul pe metrul patrat la ambii la fel cind cele doua spatii s-au compus diferit si cind chiar si clientii m-au solicitat diferit ?!Am terminat artele promotia 80 si de atunci fac numai creatie si iti spun ca sunt situatii si situatii , spatii mici cu multe probleme , clienti dificili care nu stiu real ce vor sau...,sau ...
valeanucarmen31_condo
Postat pe 22 Martie 2010 22:22
se percepe tariful in functie de proiectul cu si fara corecturi in care caz e ceva mai scump dar merita pentru ca ai ocazia sa ti vizualizezi proiectul asa cum iti doresti daca respectivul designer are programe performante. eu asa procedez
condo003087
Postat pe 23 Martie 2010 11:07
Ideea in sine nu este de a face neaparat cu chinezisme sau alte excentricitati,cu ghilimele de riogoare,ideea este de a stapani practic orice dorinta a beneficiarului si de a argumenta daca se potriveste,se recomanda si asa mai departe...,dar asa cum a raspuns carmen valeanu nu poti in nici un caz sa taxezi la mp.Chiar daca una lume se supara cred ca tot decorator este si va fi,daca nu isi schimba mentalitatea.
respect
design
Postat pe 23 Martie 2010 15:53
Nu mai desenez demult de mina desi sa stii ca schitele la prima discutie cu clientul , pentru o mai buna lamurire din partea ambelor parti asupra configurarii spatiului tot de mina le fac .Lucrez proiectele pe calculator cu randari 3D si nu fac o imagine la un secol dar asta nu inseamna ca nu te-ai intilnit niciodata cu interioare sau clienti care te-au solicitat mai mult .
valeanucarmen31_condo
Postat pe 23 Martie 2010 16:09
Daca la mine te-ai referit ca de fapt sunt doar un decorator de interior sa stii ca nu ma simt jignita si nici nu am de ce ,Cind iau o casa in lucru incep , daca este posibil de la zid daca nu de la proiectul arhitectului .Imi creez spatiul , cromatica lui si mobilierul iar cind prezint proiectul clientului in randare sunt toate obiectele de decor care cred ca trebuiesc puse in acele spatii.Munca de creatie se cam incheie aici si pentru a fi sigura ca acel spatiu va arata la final cum l-am gindit eu consiliez clientul sa-si achizitioneze gresia , faianta , parchetul , lavabilul pe culoarea care am decis-o , canapelele , perdeaua , sursele de lumina , inclusiv tablourile si obiectele de decor de pe mobila .Am avut neplacuta surpriza sa intru intr-un spatiu la care lucrasem si sa constat ca tot interiorul arata ca un bazar si mobila ca un raft de magazin.De atunci caut sa educ clientii si sa fiu de fata cind isi achizitioneaza lucrurile care tin de finalizarea unui interior.Sa stii ca aceasta munca de final este de decorator intr-adevar dar ar fi bine sa o faca toti designerii nu doar sa-i puna clientului in brate proiectele frumos colorate ale unui interior gindit artistic si de care clientul este putin derutat .Tendinta este de a se inconjura macar de citeva elemente care ii sunt familiare si combinatia va da efectul de ....ghiveci.Eu nu ma supar , sunt si designer si decorator si sunt multumita cind finalul este unul bun si vad ca acel client la care am lucrat m-a inteles pe deplin ce am facut in spatiul lui de locuit si de ce am facut asa .
valeanucarmen31_condo
Postat pe 23 Martie 2010 16:48
Ai inteles gresit,din contra am apreciat modalitatea ta de lucru,la care subscriu.La cine facem referire s-a dat la fund,si cere in continuare pret pe metru patrat.
Cu respect
design
Postat pe 24 Martie 2010 15:42
Ideea de a lua un pret pe mp o sustin in continuare, nu "m-am dat la fund". Daca citeai cu atentie, intelegeai ce vroiam sa spun (sau poate nu mi-am exprimat destul de bine punctul de vedere :) ), si anume ca: pretul porneste de la suprafata cu care trebuie sa lucrezi (adica de la metri patrati) si variaza in functie de ceea ce trebuie facut in spatiul respectiv. Mi se pare normal si corect fata de beneficiar, ca pretul sa fie o medie direct proportionala intre suprafata in care trebuie sa lucrezi si gradul de complexitate al lucrarii. Cum spunea si Carmen, atunci cand ai 2 apartamente identice ca suprafata, dar cu cerinte diferite nu vei lua acceasi bani...dar la firma noastra se porneste de la suprafata cu care lucrezi si apoi se face o medie intre aceasta si gradul de complexitate. Asa ni se pare noua corect...De aceaa, am si scris mai sus, ca pretul variaza. Sper ca acest lucru sa va lamureasca despre cum ne castigam noi banii, recunoscand ca nu avem multi ani de experienta, fiind tineri (practicam de 1 an de zile aceasta meserie, cu ani de studiu ca baza). Nu incerc sa intru in polemici cu nimeni, doar mi-am exprimat punctul de vedere! O zi buna!
Square2Design
Postat pe 25 Martie 2010 09:00

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
pentru cei ce doresc sa isi reconditioneze mobila veche. 1 De la: stefan_rizoiu 29 Aprilie 2010 23:06
gletuire 12 De la: szindobel 24 Iulie 2011 21:15
AMENAJAM DECORAM RESTAURAM TAPET STUCATURI STUCO-VENETIAN 1 De la: TANASE_CONSTRUCT 7 Februarie 2012 18:59
finisare apartament-cum? 4 De la: condo003110 20 Februarie 2010 11:27
HElp mee va rog...cum sa zugravesc????? 4 De la: Dekore_Studio 24 Mai 2009 00:55