Setari Cookie-uri

Probleme in livada

In livada mea, sau mai bine spus in ce a mai ramas din ea dupa ce a fost pradata, au aparut florile, frunzele si la unii pomi chiar si fructe. Prima problema a fost crotarul verde (operophterea brumata L) in forma de viermisor; fluturi n-am vazut. Am dat cu ceva (Super Vivere Fyt) nu mai am viermisori. Acum am o alta problema: furnicile care se pare ca i-au napadit. Nu stiu daca le fac rau dar sunt plini. In visin, pe spatele frunzei este o colonie de ceva negru, nu m-am prins inca daca sunt oua sau altceva, dar furnicile sunt extrem de interesate.
Cu ce sa dau eu pentru furnici? Ar trebui sa fie si bio.

Multumesc
Adinuca
Adinuca
Postat pe 10 Mai 2009 21:42
de la inceput zic k nu ma prea pricep, dar ai varuit pomii ?
andrei_mariancatalin
Postat pe 1 August 2009 03:00
Din fericire pentru livada dumneavoastra, aveti furnici.
Chiar daca furnicile, atunci cand intra in casa, sunt o prezenta neplacuta, in livada ele au un rol benefic. Nu va grabiti sa le combateti. Ele sunt un soi de sanitar natural al padurilor si livezilor (daca sunt furnicile despre are cred eu ca sunt: acelea cu corp rosu).
In padurile de foioase, una din preocuparile paduarilor este aceea de a asigura prezenta furnicilor. Exista chiar si niste norme in acest sens: o padure sanatoasa are nevoie de trei musuroaie la hectar, pentru a ramane atfel.
Sper ca furnicutele sa nu va creeze neplceri prea mari.
menea
Postat pe 1 August 2009 07:28
"colonia de ceva negru" este colonie de afide, paduchi de frunze, mai precis. Acesti paduchi de frunze lasa un excrement numit "roua de miere". De aceasta roua de miere, care e foarte dulce, sunt interesate furnicile. Mergeti la prima fitofarmacie (magazin cu substante chimice pentru gradinarit) si cereti Confidor (produs de Bayer CropScience) sau alta formulare a substantei active IMIDACLOPRID. Va face minuni daca stropiti cu un aparat care face perdea fina de stropi pe spatele frunzelor. Nu folositi pompite improvizate din sticlele cu solutii de spalat geamuri. Fac stropii prea mari si solutia se va scurge de pe frunze. Cumparati pompita speciala, tot de la magazinul fitosanitar. Spor la treaba!
mokus1
Postat pe 1 August 2009 16:41
Iertati-madar confidorul nu este un ulei mineral cumva? L-am dat pe pomi in februarie. Acum am trecut la pomicultura bio si confidor-ul nu prea merge.
Multumesc pentru raspunsuri. Intre timp ne-am descurcat ca din mai pana acum n-am stat degeaba.
Dar pentru la anul si pentru cei care nu fac gradina si livada bio, raspunsul va fi util cu mentiunea ca substanta amintita se foloseste in livada la stropiri in perioada de repaos al pomilor
Cu drag,
Adinuca
Postat pe 3 August 2009 00:02
Dute la fitoplant si cere un insecticid pentru furnici , stropeste pomii, iar dupa varuestei si dupa vre-o doua saptamani stropestei iar cu zeama bordoleza preparata din : 10 litri apa,200 grame sulfat de cupru, 100 grame var si o lingura de aracet.
Si ai sa vezi reactia pomilor dupa 2-3 zile
daria_laura
Postat pe 3 August 2009 08:56
Inca un lucru era f bun ptr pomii din livada dumneavoastra; trebuia pus la baza pomului de jur imprejur piatra de rau varuita
daria_laura
Postat pe 3 August 2009 08:58
Ce ai vazut pe spatele frunzelor sunt oua de paiajen .furnicile le mananca.
ghemon
Postat pe 3 August 2009 11:06
Ghemon,
imi poti spune, te rog, de unde stii ca "pe spatele frunzelor sunt oua de paiajen .furnicile le mananca." ? Chiar ma intereseaza subiectul asta.

Adinuca,
nu, Confidor nu este ulei mineral. Este un produs de sinteza care imita formularea naturala a fitoncidelor. Este unul dintre cele mai protective produse de uz fitosanitar. Ma bucur ca nu ati stat degeaba din mai pana acum. Eu abia acum am fost instiintata ca s-a postat ceva despre problemele din livada. Forumul nu are niste optiuni clare, sa alegem despre ce vrem sa citim, inainte de a posta pe acel topic, ca sa cerem alerte.
mokus1
Postat pe 3 August 2009 20:18
Dar Confidor nu este admis in pomicultura bio. In plus nu se foloseste cand pomii au frunze sau flori.
Din pacate nu-l putem folosi. Multumesc pentru sugestie.

Cat despre optiunile site-ului mai bine nu discutam. Primesc milioane de mail-uri cu lucruri inutile si parti de forum care nu ma intereseaza tocmai pentru ca nu putem selecta subiectele de interes.
Pacat insa ca mail-urile mele cu sugestii catre administratorii site-ului sau cei care il gandesc, au ramas fara raspuns.
Ramanem in legatura pe aceleasi teme, poate le gasim... ;)
Adinuca
Postat pe 4 August 2009 15:08
daca nu te deranjeaza ca indraznesc sa iti dau sfaturi as gandio in felul urmator: oricum acum nu poti sa mai faci prea multe decat sa aperi pomii de insecte pana in toamna cand recoltezi si ultimul fruct , iar la primavara cand sunt afara trei zile consecutiv afara cam intre 0 si 5 grade sa stopesti livada cu ulei horticol, cand se mai incalzeste sa ii varuiesti si sa aplici o stropire cu zeama bordoleza care se repeta dupa o luna si apoi nu iti ramane decat sa observi ce insecte daunatoare se instaleaza si sa actionezi rapind cand le-ai observat si daca ai in livada si piersici sa fii atenta ca ecesti pomi fac foarte des basicarea frunzei.........................daca te mai pot ajuta cu ceva cu cea mai mare placere, eu iti spun toate astea ptr ca si eu am infiintat o micuta livada de aproximativ 100 de pomi si am avut timp sa vad tot ceea ce spui
daria_laura
Postat pe 5 August 2009 10:25
salut!in primavara 2009,am plantat,100 pruni,10 piersici,10 caisi, iar in toamna 2009 am mai plantat 40 de visini(bineinteles toti altoiti).Am reusit sa si imprejmuiesc aceasta livada. Astept sfaturi. multumesc!
eugen67
Postat pe 14 Februarie 2010 10:05
Eugen,
intr-una din zilele insorite ale lui Februarie, poti sa te apuci sa faci taierile la acesti pomi. Din cate inteleg este plantatie foarte tanara, asa ca trebuie sa ai grija ca acum formezi coroana pomisorilor. Spor la treaba!
mokus1
Postat pe 14 Februarie 2010 17:46
Mai Eugen, tu ori o sa faci multa tuica peste cativa ani, ori multa visinata, ori multe dulceturi. Sa-ti traiasca livada, sa te ingrijesti cum poti tu mai bine si sa-ti aduca satisfactiile pe care le astepti.
Sfatul meu este sa chemi pe cineva de specialitate macar pentru taierile de formare a coroanei. Taierile se fac pana cand pomisorii intra in vegetatie, ca despre februarie... vremea vad ca ne joaca asa cum vrea ea. Trebuie sa fie peste 5 grade Celsius pentru taieri.
Toate bune si spor in toate!
Adinuca
Postat pe 15 Februarie 2010 15:12
stropirea de iarna,am facut-o cu APLAUDUS SUPER(dupa sfatul celor de la magazinul fito). Urmatoarea stropire am inteles sa o fac cand avem temperatura de 4-5 grade,dar inainte sau dupa taiere.Multumesc pt. sfatul cu taiatul pomilor dar pt. inceput o sa apelez la un specialist.(la prima taiere) p.s. imi pare rau...dar sunt incepator atat la livada cat si la calculator.....dar in curand sper sa fiu printre primii......si in loc de tuica si visinata as prefera compot si dulceata....si ceva tuica de pruna.!!
Multumesc pt incurajare Adinuca!!
eugen67
Postat pe 15 Februarie 2010 20:17
Urmatoarea stropire trebuie sa aiba loc inainte de taiere, si se fac de fapt doua stropiri: una cu ulei mineral (ca e Confidor sau altceva) si apoi a doua zi macar cu zeama bordeleza (sau doar cu CuSO4). Se fac ambele stropiri la temperaturi peste 5 grade. Cred ca la numarul asta de pomi vei avea nevoie in curand daca nu chiar de anul asta de un atomizor. Poate ca anul asta cu rabdare merge la vermorel, dar peste max doi ani nu mai faci fata.
Daca te mai pot ajuta cu ceva, eu sau altcineva de pe aici, nu ezita. In afar de pomisori mai ai si altceva prin gradina. Mai exact vei mai avea? Ca acum zapada si apa. Cel putin asa e la mine. Prin ce zona esti?
Cu drag
Adinuca
Adinuca
Postat pe 16 Februarie 2010 17:21
com. Urzica,sat Stavaru,jud. Olt....situat la 50 km de raul Olt si la 13 km de fluviul Dunare.(o zona frumoaa,un pamant roditor.etc...
eugen67
Postat pe 16 Februarie 2010 20:18
apropo......stie cineva daca se poate obtine finantare,pt extinderea proiectului?
eugen67
Postat pe 17 Februarie 2010 07:13
Prietene Necunoscut ,
Problema furnicilor este si buna si rea - acest fapt evidentiaza existena unor daunatori la pomii fructiferi -
Daca realizezi stropirile dupa ce scriu unii si altii - nu ma pricep dar , iti scriu ; piatra de riu varuita la baza pomilor si alte asemenea minunatii , ESTE MINUNAT CA OAMENII VOR SA AJUTE DAR NU ESTE SUFICIENT , cu tot respectul - vei pierde si ultimi pomi din livada. Trebuie sa trecem la un alt stadiu - sa facem ceea ce stim si acel lucru cit mai bine posibil - in care sa acceptam ca exista cineva acolo contra unei plati sa-ti rezolve problema.
Deci , daca consideri ca este momentul pt un seviciu platit si rezolvarea corect a problemelor din livada - inclusiv taierile DE PRIMAVARA ce incep de acum incolo - si consultanta de rigoare : CREATIVE GARDEN SERVICES.
nik50
Postat pe 18 Februarie 2010 10:07
buna ziua am o lilada de pruni de toate felurile si nu am facut nici o stropire pana acum as vrea sa stiu ce stropiri mai pot face de acum inainte multumesc
ilie_condo
Postat pe 5 Martie 2010 13:32
cu ulei horticol in zile cu peste 5 grade , dupa 10 zile cu pitra vanata inainte de inmugurire . Sfatul acesta l-am primit eu de la un specialist , sa-mi spuna cineva daca e bun pt ca sunt incepator . Am plantat in toamna 40 meri,30 pruni,15 visini,15 piersic,10 cais,15 ciresi,45 pruni,20 peri,40 butasi vie,15 arbusti fructiferi si mai am 30 meri vechi
nicaiuga
Postat pe 10 Martie 2010 19:22
multumesc de sfat an mai primit unul asemanatorsi asa am facut
ilie_condo
Postat pe 24 Martie 2010 22:06
ce faceti oameni buni cu cenusa de la soba ca eu am o gramada si nu stiu ce sa fac cu ea
ilie_condo
Postat pe 24 Martie 2010 22:08
si eu am avut niste virmi care mi-au mancat zilele
mirela_ghindescu
Postat pe 25 Martie 2010 22:22
cenusa puneo in gradina e un ff bun ingrasanant pt legume
nicaiuga
Postat pe 27 Martie 2010 19:59
oooofff.cate probleme
tudor_tan_condo
Postat pe 31 Martie 2010 21:44
PENTRU ILIE

CENUSA PUSA LA FIERT IN ACEEASI CANTITATE DE APA REZULTA O LESIE GROZAVA PT SPALAT HAINE DE GRADINA SAU VASE UNSUROASE DE BUCATARIE. DACA ADAUGI PUTINA GRASIME REZULTA SAPUN . ASA S-A DESCOPERIT FABRICAREA SAPUNULUI SI A LESIEI. DE FAPT ESTE SODA DIZOLVATA IN APA ! CITESTE DESPRE FABRICAREA SAPUNULI ARTICOLE PE NET SAU LESIA DE CENUSA. ESTE BUNA LA GRADINA INSA DACA PUI CANTITATE MARE ATUNCI SOLUL DEVINE PREA BAZICA IAR PLANTELE VOR MURI ! DECI ATENTIE MARE !
DACA I FACUT LESIE , ATUNCI CENUSA SI-A PIERDUT DIN PUTEREA BAZICA SI POTI PUNA IN GRADINA MAI MULT FARA PROBLEME . CENUSA RAMASA DIN FIERBEREVPOATE FI FOLOSITA SI LA FRECAREA VASELOR DE BUCATARIE , SAU IARNA SA NU ALUNECI PE GHIATA ! ESTE FOARTE BUNA , DECI NU TREBUIE ARUNCATA. LESIE POTI OBTINE SI CU CENUSA TINUTA MAI MULTA VREME IN APA RECE ! SE NUMESTE LESIE PASIVA DAR CALITATILE SUNT APROPIATE CELEI FIERTE.
signupsignup
Postat pe 17 Mai 2010 14:23
nicaiuga
Postat pe 19 Mai 2010 03:58
cenusa poate face rau ? la ce legume ?
nicaiuga
Postat pe 19 Mai 2010 03:59
Ceea ce aveti pe frunze sunt paduchi de frunze care pot fi negri sau verzi. Se combat cu insecticidele CAlypso, Decis, karate zeon, si in general orice fel de insecticid
edy120376
Postat pe 29 Mai 2011 17:50

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
polistiren DALMATINA 1 De la: Madalyn007 19 Mai 2010 20:24
casatorie peste granitze 1 De la: metal_dacy 13 Iulie 2009 10:42
Constructie casa 50 mp + mansarda 50 mp 1 De la: kudika171884 3 Iulie 2013 14:20
salutare ! 4 De la: nickoo_20 11 Aprilie 2011 13:43
SFAT DE LA CUNOSCATORI 1 De la: condo002335 29 Decembrie 2009 19:53