Traditia Martisorului

Subiect nou
Alege alt forum  
Voteaza:
 
Fosta membra Kudika.ro
Am gasit catve lucruri interesante legate de traditia Martisorului (inspirata fiind de articolul extrem de sumar al celor de la 9am).

Asa cum afirma poetul George Cosbuc intr-un studiu dedicat martisorului, acesta este simbolul soarelui primaverii, al carui chip seamana, in credinta populara, cu un ban de argint. Sigur ca nu banul ca atare, ci rotundul de argint pur, alb, este asociat soarelui.

Martisorul e un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui. Poporul nostru il cunoaste si il tine in mare cinste, si il poarta copiii, fetele si mai rar nevestele si flacaii, fiindca el e crezut ca aducator de frumusete si de iubire”. In folclorul nostru, anotimpurile sunt simbolizate cromatic: primavara prin rosu, vara prin verde sau galben, toamna prin negru sau albastru iar iarna prin alb. De aceea, se poate spune ca snurul de care se agata martisorul si care e impletit in culorile alb-rosu, e si el un simbol al trecerii de la iarna cea alba, la primavara clocotind de viata ca focul si singele. Semnificatia culorilor mai este talmacita si altfel, in credinta populara: se poate spune ca rosul, dat de foc, singe si soare, este atribuit vitalitatii femeii iar albul, ca zapada rece si pura, ca apele inspumate, ca norii de pe cer, semnifica intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii, ca o permanenta miscare a materiei.

Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca. Poporul mai stie ca martisorul trebuie purtat ca lucru sfint, nu asa ca podoaba ori ca jucarie.

Martisorul se poarta de la 1 Martie pana cand apar semnele de biruinta ale primaverii: pina se aude cucul cintind, pina ce infloresc ciresii ori trandafirii, pina ce vin berzele sau rindunelele. Atunci, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc.


Sursa: epochtimes-romania.com/articles/2011/03/article_103249.html (daca vreti sa cititi mai mult)
Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra Kudika.ro
nu stiam asta cu nevestele nu prea poarta
am biroul plin ,eh tot o sa-l port
o zi minunata de primavara iti doresc
Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra Kudika.ro
Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roșu erau purtate la gât. Documentar, mărțișorul a fost atestat pentru prima oară într-o lucrare de-a lui Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian presupune că în Moldova și Bucovina mărțișorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu ață albă-roșie, și era purtat de copii în jurul gâtului.Fetele adolescente purtau și ele mărțișor la gât în primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi să îl prindă în păr și să-l păstreze până la sosirea primilor cocori și înflorirea arborilor. La acel moment, fetele își scoteau mărțișorul și-l atârnau de creanga unui copac sau altul, iar moneda o dădeau pe caș.[6] Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra Kudika.ro
Auzisem si eu ceva cu razboi si pace.
Ai si o sursa Tigra? Chiar ma intereseaza
Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra Kudika.ro
De la: kudika_pudika, la data 2011-03-01 13:18:09Auzisem si eu ceva cu razboi si pace.
Ai si o sursa Tigra? Chiar ma intereseaza


da search pe google ca sunt mai multe variante ale traditiei martisorului, dar eu asa stiam ca e de la romani
Raporteaza abuz de limbaj
rashela Avatarul lui rashela

3663 mesaje
Membru din: 18/01/2009

sau aici

ro.wikipedia.org/wiki/Martisor
Raporteaza abuz de limbaj
I'm not telling you it is going to be easy. I'm telling you it's going to be worth it.
rockk Avatarul lui rockk

1327 mesaje
Membru din: 7/11/2010
Oras: oradea

adevarata origine a martisorului: lipsa acuta de ocupatie.
Raporteaza abuz de limbaj
www.server.lineage2media.com Join the Fun ;>