Setari Cookie-uri

Traditia Martisorului

Am gasit catve lucruri interesante legate de traditia Martisorului (inspirata fiind de articolul extrem de sumar al celor de la 9am).

Asa cum afirma poetul George Cosbuc intr-un studiu dedicat martisorului, acesta este simbolul soarelui primaverii, al carui chip seamana, in credinta populara, cu un ban de argint. Sigur ca nu banul ca atare, ci rotundul de argint pur, alb, este asociat soarelui.

Martisorul e un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui. Poporul nostru il cunoaste si il tine in mare cinste, si il poarta copiii, fetele si mai rar nevestele si flacaii, fiindca el e crezut ca aducator de frumusete si de iubire”. In folclorul nostru, anotimpurile sunt simbolizate cromatic: primavara prin rosu, vara prin verde sau galben, toamna prin negru sau albastru iar iarna prin alb. De aceea, se poate spune ca snurul de care se agata martisorul si care e impletit in culorile alb-rosu, e si el un simbol al trecerii de la iarna cea alba, la primavara clocotind de viata ca focul si singele. Semnificatia culorilor mai este talmacita si altfel, in credinta populara: se poate spune ca rosul, dat de foc, singe si soare, este atribuit vitalitatii femeii iar albul, ca zapada rece si pura, ca apele inspumate, ca norii de pe cer, semnifica intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii, ca o permanenta miscare a materiei.

Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca. Poporul mai stie ca martisorul trebuie purtat ca lucru sfint, nu asa ca podoaba ori ca jucarie.

Martisorul se poarta de la 1 Martie pana cand apar semnele de biruinta ale primaverii: pina se aude cucul cintind, pina ce infloresc ciresii ori trandafirii, pina ce vin berzele sau rindunelele. Atunci, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc.


Sursa: http://epochtimes-romania.com/articles/2011/03/article_103249.html (daca vreti sa cititi mai mult)
kudika_pudika
Postat pe 1 Martie 2011 12:41
nu stiam asta cu nevestele nu prea poarta
am biroul plin ,eh tot o sa-l port
o zi minunata de primavara iti doresc
Ame_ly
Postat pe 1 Martie 2011 12:49
Originile sãrbãtorii mãrþiºorului nu sunt cunoscute exact, dar se considerã cã ea a apãrut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sãrbãtorit în prima zi a primãverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul rãzboiului, ci ºi al fertilitãþii ºi vegetaþiei. Aceastã dualitate este remarcatã în culorile mãrþiºorului, albul însemnând pace, iar roºu — rãzboi. Anul Nou a fost sãrbãtorit pe 1 martie pânã la începutul secolului al XVIII-lea.

Cercetãri arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la ivealã amulete asemãnãtoare cu mãrþiºorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb ºi roºu erau purtate la gât. Documentar, mãrþiºorul a fost atestat pentru prima oarã într-o lucrare de-a lui Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian presupune cã în Moldova ºi Bucovina mãrþiºorul era compus dintr-o monedã de aur sau de argint, prinsã cu aþã albã-roºie, ºi era purtat de copii în jurul gâtului.Fetele adolescente purtau ºi ele mãrþiºor la gât în primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi sã îl prindã în pãr ºi sã-l pãstreze pânã la sosirea primilor cocori ºi înflorirea arborilor. La acel moment, fetele îºi scoteau mãrþiºorul ºi-l atârnau de creanga unui copac sau altul, iar moneda o dãdeau pe caº.[6] Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.

visan_georgiana
Postat pe 1 Martie 2011 12:56
Auzisem si eu ceva cu razboi si pace.
Ai si o sursa Tigra? Chiar ma intereseaza
kudika_pudika
Postat pe 1 Martie 2011 13:18
De la: kudika_pudika, la data 2011-03-01 13:18:09Auzisem si eu ceva cu razboi si pace.
Ai si o sursa Tigra? Chiar ma intereseaza


da search pe google ca sunt mai multe variante ale traditiei martisorului, dar eu asa stiam ca e de la romani
visan_georgiana
Postat pe 1 Martie 2011 13:35
sau aici

http://ro.wikipedia.org/wiki/Martisor
rashela
Postat pe 1 Martie 2011 14:18
adevarata origine a martisorului: lipsa acuta de ocupatie.
rockk
Postat pe 1 Martie 2011 14:21

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
studenta feat barbat cu bani 52 De la: kiya 8 Octombrie 2008 06:46
vreau sa scriu si eu!!! 6 De la: Barbie30_ 12 Mai 2011 02:17
E SUPERRR!!! 2 De la: danaianache 24 Mai 2007 11:33
increderea in tine 14 De la: michelle21220 23 Iunie 2012 16:41
dragoste si viata 1 De la: nikolas 24 Mai 2007 13:40