De la: Ionyssa, la data 2011-11-20 19:10:56Azi am facut ciulama de pui cu ciuperci, servita cu mamaligutza. Un deliciu! Au venit niste pretini pe la mine si dupa ce au mancat mi-au dat nota...2000!! :))) Cred ca le era si foame, in puii mei :)
Hai sa va zic si reteta:
In primul rand, trebuie sa pui multa dragoste in mancare. Daca n-ai chef sa gatesti nu trebuie s-o faci. Lehamitea din sufletul tau se va transmite si mancarii, care nu va avea gust, indiferent de ce o sa pui in ea. In concluzie, mai bine comanzi o pizza:)
Dar sa revenim la reteta:
Am folosit un piept de pui (500g), aproape un kg de ciuperci proaspete (champignon), 2 cepe mari, 2 linguri de ulei, 300 gr de smantana (12% grasime), 2 linguri de faina, o capatina de usturoi, o legatura de marar si putintel delikat cu gust de gaina.
Am luat pieptul de pui cu delicatete, i-a indepartat pielea cu miscari lascive, l-am dezosat abuziv/brutal si l-am spalat bine in apa rece. L-am taiat in fasii iar fasiile in cuburi de marime acceptabila, in concordanta cu dimensiunea gurii mesenilor. Am luat ceaunul de aluminiu de la mami, am pus bucatile de pui impreuna cu uleiul si cu delikatul de gaina si l-am lasat la innabusit, la foc mocnit. Am curatat si taiat ceapa marunt si dupa ce puiul a capatat o culoare aurie, l-am scos din ceaun si am pus ceapa. Am curatat si spalat ciupercile, le-am tocat in bucati potrivite si le-am rasturnat peste ceapa, care devenise sticloasa. Nu am lasat ceapa sa se aureasca, deoarece provoaca arsuri stomacale si unul dintre prietenii mei are probleme in acest sens. Ciupercile si-au lasat zeama suficienta asa ca am mai adaugat doar putina apa, sa zicem o jumatate de cana. Cand ciupercile s-au inmuiat suficient, am adaugat pieptul de pui si am mai lasat ciulamaua sa dea in cateva clocote. Am amestecat faina cu smantana si cu usturoiul pisat bine si am batjocorit fiertura de pui si ciuperci. Dupa 10 minute, ciulamaua mea prinsese o consistenta de-a dreptul irezistibila. Am tocat mararul marunt si am blagoslovit intreaga minune culinara. Intre timp, aruncasem pe aragaz si o oala cu apa si sare, pentru mamaligutza, care era aproape gata. Cand m-am prezentat la masa cu mancarea aburinda, toata asistentza a incremenit. S-au ospatat mai ceva ca la un dineu pretentios, spre satisfactia mea de gazda. Aproape ca m-am saturat privindu-i :))) Le-am dat si la pachet, asa mult le placu :)
... numai preteni inviti la masa ? ... nu as putea sa vin si eu cu familia ? ... ca prea te lauzi ... ... o sa spui dupa aia ca mai bine ne imbracai decit sa ne dai de mincare ...
|
marco918 Postat pe 20 Noiembrie 2011 19:24
|
De la: marco918, la data 2011-11-20 19:24:25De la: Ionyssa, la data 2011-11-20 19:10:56Azi am facut ciulama de pui cu ciuperci, servita cu mamaligutza. Un deliciu! Au venit niste pretini pe la mine si dupa ce au mancat mi-au dat nota...2000!! :))) Cred ca le era si foame, in puii mei :)
Hai sa va zic si reteta:
In primul rand, trebuie sa pui multa dragoste in mancare. Daca n-ai chef sa gatesti nu trebuie s-o faci. Lehamitea din sufletul tau se va transmite si mancarii, care nu va avea gust, indiferent de ce o sa pui in ea. In concluzie, mai bine comanzi o pizza:)
Am folosit un piept de pui (500g), aproape un kg de ciuperci proaspete (champignon), 2 cepe mari, 2 linguri de ulei, 300 gr de smantana (12% grasime), 2 linguri de faina, o capatina de usturoi, o legatura de marar si putintel delikat cu gust de gaina.
Am luat pieptul de pui cu delicatete, i-a indepartat pielea cu miscari lascive, l-am dezosat abuziv/brutal si l-am spalat bine in apa rece. L-am taiat in fasii iar fasiile in cuburi de marime acceptabila, in concordanta cu dimensiunea gurii mesenilor. Am luat ceaunul de aluminiu de la mami, am pus bucatile de pui impreuna cu uleiul si cu delikatul de gaina si l-am lasat la innabusit, la foc mocnit. Am curatat si taiat ceapa marunt si dupa ce puiul a capatat o culoare aurie, l-am scos din ceaun si am pus ceapa. Am curatat si spalat ciupercile, le-am tocat in bucati potrivite si le-am rasturnat peste ceapa, care devenise sticloasa. Nu am lasat ceapa sa se aureasca, deoarece provoaca arsuri stomacale si unul dintre prietenii mei are probleme in acest sens. Ciupercile si-au lasat zeama suficienta asa ca am mai adaugat doar putina apa, sa zicem o jumatate de cana. Cand ciupercile s-au inmuiat suficient, am adaugat pieptul de pui si am mai lasat ciulamaua sa dea in cateva clocote. Am amestecat faina cu smantana si cu usturoiul pisat bine si am batjocorit fiertura de pui si ciuperci. Dupa 10 minute, ciulamaua mea prinsese o consistenta de-a dreptul irezistibila. Am tocat mararul marunt si am blagoslovit intreaga minune culinara. Intre timp, aruncasem pe aragaz si o oala cu apa si sare, pentru mamaligutza, care era aproape gata. Cand m-am prezentat la masa cu mancarea aburinda, toata asistentza a incremenit. S-au ospatat mai ceva ca la un dineu pretentios, spre satisfactia mea de gazda. Aproape ca m-am saturat privindu-i :))) Le-am dat si la pachet, asa mult le placu :)
... numai preteni inviti la masa ? ... nu as putea sa vin si eu cu familia ? ... ca prea te lauzi ... ... o sa spui dupa aia ca mai bine ne imbracai decit sa ne dai de mincare ...
Poti sa vi si tu cu familia, numa' sa ma anunti care este numarul total de persoane, ca sa ma pregatesc cum se cuvine, inclusiv pentru cazul cand se mai doreste o a doua portie din felul respectiv. Mie imi place sa gatesc, nu sa ma laud:) Si imi mai place sa omenesc omul cum se cuvine, nu sa-mi plece din casa cu burta lipita de spate.
|
Ionyssa Postat pe 20 Noiembrie 2011 19:31
|
De la: Ionyssa, la data 2011-11-20 19:31:17De la: marco918, la data 2011-11-20 19:24:25De la: Ionyssa, la data 2011-11-20 19:10:56Azi am facut ciulama de pui cu ciuperci, servita cu mamaligutza. Un deliciu! Au venit niste pretini pe la mine si dupa ce au mancat mi-au dat nota...2000!! :))) Cred ca le era si foame, in puii mei :)
Hai sa va zic si reteta:
Poti sa vi si tu cu familia, numa' sa ma anunti care este numarul total de persoane, ca sa ma pregatesc cum se cuvine, inclusiv pentru cazul cand se mai doreste o a doua portie din felul respectiv. Mie imi place sa gatesc, nu sa ma laud:) Si imi mai place sa omenesc omul cum se cuvine, nu sa-mi plece din casa cu burta lipita de spate.
... nu stii ce promiti ... o sa iti fuga si frigiderul din casa dupa ... vizita ... ...
|
|
|
marco918 Postat pe 20 Noiembrie 2011 19:35
|
|
Nu fuge, ca e in doua usi :)))
|
Ionyssa Postat pe 20 Noiembrie 2011 19:43
|
|
Am fost acum 2 saptamani la munte si am gatit pentru 40 de persoane, ca la pomana:))) Deci, ne descurcam, ce naiba :)
|
Ionyssa Postat pe 20 Noiembrie 2011 19:44
|
Esti buna.
|
Armain Postat pe 20 Noiembrie 2011 21:08
|
De la: thadoogback, la data 2011-11-20 15:08:33De la: Nonaflowermay, la data 2011-11-20 15:06:08De la: Yharr, la data 2011-11-20 14:31:32De la: ally_ally00, la data 2011-11-20 14:25:43De la: Yharr, la data 2011-11-20 14:20:31De la: cristinxxx, la data 2011-11-20 14:19:20De la: Yharr, la data 2011-11-20 14:17:20Ce m faceti sa salivez Asa's lingaii ,pofticiosi !!!!
Trebuia sa apari tu si sa strici si topicul asta , asa-i?
eu ma pricep la deserturi...ce zici as putea sa mai indulcesc putin atmosfera? va recomand o specialitate bulgareasca: o placinta aromata, insiropata si dulce....."dai cu caciula-n caini"
Suna bine
uite si o reteta de post ca tot suntem in post o am de la o maicuta pot sa va spun ca nu ramane nici o farama pe adoua zi:)
Foi de placinta -un pachet, doua kg mere, zahar 100 de g, ulei 50 ml, un pumn de nuci, 3 plicuri zahar vanilat.
Merele curatate si date prin razatoare se amesteca cu zaharul ,nuca taiata, 20 ml ulei, un praf de zahar vanilat.
Se intind 2 foi de aluat se ung cu ulei se pun un strat de mere ( da ,da nescazute... si eu m-am mirat cand am luat reteta) apoi iar 2 foi ,repetati cu merele...foile de deasupra se ung bine cu ulei si se presara cu cele doua plicuri de zahar vanilat. Se coace cam o ora depinde de cuptorul fiecaruia.Cand e gata se scoate din cuptor si se acopera cu un prosop cam 30 min....dupa daca mai prindeti vreo bucatica....sunteti norocoase:)
alta reteta de data asta de "dulce"
4 pachete bicuiti simpli,un pachet de unt, 2 kg mere+ zahar, 6 oua ,6 linguri faina,6 linguri de zahar
Se rup biscuitii bucatele mici se pun in tava uniform ,deasupra se toarna untul topit, merele scazute cu zahar ,scortisoara, vanilie si apoi un pandispan facut din cele 6 oua. se coace la foc mediu cam 40- 50 min. se scoate ,se lasa sa se raceasca si se taie patrate potrivite.
Deasupra fiecarui patrat se pune un mot de frisca din aia buuuna facuta acasa si se rade ciocolata neagra si cativa fulgi de migdale ( eu mai pun si nuci (cand nu sunt migdale)taiate fin cu cutitul).
si daca tot sunt pere zic sa o testati si pe asta:P
400 g faina, 400 g zahar, 400 g smatana, 4 oua, un praf de copt, arome
Se face un aluat din smantana+ zahar+ faina+ praf de copt + 4 galbenusuri, la urma se amesteca usor cele 4 albusuri bature spuma.
Se toarna in tava unsa si tapetata cu hartie deasupra se pun felii de pere solzisori ,se pudreaza cu puntin zahar vanilat,eventual cativa stropi de rom ,se coace la foc potrivit cam 40 min,se taie dupa preferinte cand s-a racit.
Sunt retete simple gustoase, sanatoase si foarte ,foarte usor de facut.
Cu alea complexe vin inaintea sarbatorilor:P
Pofta buna fetelor si baietilor ...astep cu nerabdare retele voastre. nu e buna nu mi place reteta ta,,eu vreau fasole cu mucenici
Facem....daca ma ajuti:P
|
Nonaflowermay Postat pe 20 Noiembrie 2011 21:35
|
De la: Yharr, la data 2011-11-20 15:09:02Draga Nonaflowermay daca vrei sa mori in chinuri groaznice pune-ma pe mine sa gatesc altceva in afara de cartofi,fripturi sau oua Asa ca nu stiu ce retete sa-ti dau eu
Am avut niste tentative de a gati in facultate dar
Nona e suficient:P
Cand iubesti iti ies toate:)
Si nu ma refer la iubirea aia nebuna sau dorinta de a face orice pentru cei dragi ci daruirea cu care faci ceva cand iti doresti cu adevarat.....
asa ca draga Tharr sigur nu ti-ai doarit cu adevarat...stii tu...daca vrei...poti
PS.Oricat ne-am "lauda" noi femeiele cica cei mai buni bucatari sunt barbatii no offence ladyes siii...nu v-o luati in cap barbatilor
|
Nonaflowermay Postat pe 20 Noiembrie 2011 21:40
|
De la: ANLICA, la data 2011-11-20 18:42:42Draga PISCOLINO !
Am citit cu mare drag postarile tale si ma bucur ca am dat peste o persoana care vb in grai ardelenesc .
Asta m-a determinat sa ma abonez si eu la acest toping sunt si eu indragostita de bucatarie si mancaruri noi .Sper sa-mi imbunatatesc retetarul ,ca sincera sa fiu , sunt zile in care nu mai stiu ce sa gatesc. Poate ma ajutati ! MERCI MULT !
pE CURAND PAAA
topingul sa fie de ciucalata sau de capsuni?!
|
kiss_my_ass Postat pe 21 Noiembrie 2011 10:49
|
De la: Ame_li, la data 2011-11-18 10:57:44De la: contessyna, la data 2011-11-18 10:49:48aþi mâncat linte bãtutã ? cum e ?
eu am mancat o data si nu mi-a placut,are si o culoare
Intradevar are o culoare tare ciudata... insa mie imi place tare mult. Depinde si cum e gatita. In plus, este si foarte sanatoasa. Eu am mancat prima data in spania, acolo se mananca foarte des. Se recomanda mai ales pentru copii cel putin o data pe saptamana linte.
|
floare_de_colt Postat pe 21 Noiembrie 2011 16:45
|
|
Am citit ca e sanatos sa mananci linte. Nu-mi place si intr-adevar nici nu arata deloc apetisant
|
joi Postat pe 21 Noiembrie 2011 16:59
|
Supa cu orez salata verde si carne porc
o reteta simpla si delicioasa, usor de facut si fara multe costuri
http://retetediete.blogspot.com/2011/11/supa-cu-orez-salata-verde-si-carne-porc.html
reteta es descrisa pas cu pas si am pus si poze cum se face
|
hannahmiriam_kudika082170 Postat pe 22 Noiembrie 2011 09:49
|
De la: joi, la data 2011-11-21 16:59:50Am citit ca e sanatos sa mananci linte. Nu-mi place si intr-adevar nici nu arata deloc apetisant
DacA stii sa o prepari e o delicatesa...Esop numai de asta manca...Nu stii ce pierzi...
|
PRALEA_ Postat pe 22 Noiembrie 2011 10:02
|
Asa cum am promis ,reteta pentru 339
Guguluf
3 oua
juma cana ulei
juma cana apa
juma cana gem
2 linguri ca ca o
1 ling bic sodiu stins
50 gr alune sau nuci (maruntite)
50 gr stafide
2 cani faina
Dupa ce torni compozitia in tava ,se pun deasupra(apasa-le putin sa intre in compozitie)felii portocala
La cuptor 35-40 min
Deasupra o glazura de cioco amaruie
|
Ame_li Postat pe 22 Noiembrie 2011 10:55
|
De la: Nonaflowermay, la data 2011-11-20 13:57:17De la: piscolino, la data 2011-11-14 12:49:57fetelor veniti cu idei de mancarici bune
339 si mie mi-e dor de ciorba de burta .Tu cum o faci?Folosesti pe langa burta fideluta si carne de vita?
Daca vrei o ciorba de burta beton : oase de vita nuca(adica acele oase ce sunt mai pline ,cu articulatie) puse la fiert in apa rece ,impreuna cu burta spalata ,intreaga.Se lasa sa fiarba la foc potrivit chiar spre mic pana este fiarta burta.Se scoate burta ,se pun la fiert in oala in functie de cantitatea de ciorba morcov, patrunjel, ceapa taiate doar in 4 (bucati cat mai mari) . Intre timp tai burta racita fideluta dupa cum iti place, pisezi usturoi bine bine.
Tragi oala de pe foc ,scoti oasele (eu o strecor-fac alergie la micile aschiute de os :D ) adaugi burta taiata,sare, usturoiul o lasi sa mai traga cateva clocote.Smantana o bati bine cu 2 galbenusuri de ou.
La final pui otet dupa gust si smantana ( ai grija sa nu clocoteasca ciorba ci sa fie doar fierbinte )
Iese super dupa reteta asta....exact ca la restaurant:)
Succes si pofta buna.
Ps: - nu-i strica aspectul cu gogosari ,morcov taiat sau alte bazdaganii ....ciorba de burta trebuie sa fie curata.
- legumele ramase ,daca le pui intregi, le poti folosi la o portie de salata boeuf
nona multumesc pentru reteta ta de ciobita
am notat-o
|
piscolino Postat pe 22 Noiembrie 2011 11:01
|
De la: Yharr, la data 2011-11-20 15:12:57De la: thadoogback, la data 2011-11-20 15:11:07De la: Yharr, la data 2011-11-20 15:09:52De la: thadoogback, la data 2011-11-20 15:08:33nu e buna nu mi place reteta ta,,eu vreau fasole cu mucenici
Dogule se potrivesc mai fasolea si mucenicii? nu stiu ma,,dar e un inceput in ale gastronomiei
Atunci completam si cu sunculita taraneasca si ciocolata
ce va radeti hai ca va spun eu cum mananca fiul meu ciocolata cu ceapa verde intr-o mana tine ciocolata si-n cealalta cozile de ceapa si musca din ele alternativ
|
piscolino Postat pe 22 Noiembrie 2011 11:06
|
De la: kiss_my_ass, la data 2011-11-21 10:49:14De la: ANLICA, la data 2011-11-20 18:42:42Draga PISCOLINO !
Am citit cu mare drag postarile tale si ma bucur ca am dat peste o persoana care vb in grai ardelenesc .
Asta m-a determinat sa ma abonez si eu la acest toping sunt si eu indragostita de bucatarie si mancaruri noi .Sper sa-mi imbunatatesc retetarul ,ca sincera sa fiu , sunt zile in care nu mai stiu ce sa gatesc. Poate ma ajutati ! MERCI MULT !
pE CURAND PAAA
topingul sa fie de ciucalata sau de capsuni?!
alinca bine ai venit pe acest topic
pune mana pe tastatura si adauga din retetele tale
mai nou s-a imbogatit acest topic cu retete ,am ajuns sa fac copy/paste continuu e super ,retete din toate colturile tarii
fetelor sunteti superbe
|
piscolino Postat pe 22 Noiembrie 2011 11:11
|
De la: Ame_li, la data 2011-11-22 10:55:54Asa cum am promis ,reteta pentru 339
Guguluf
3 oua
juma cana ulei
juma cana apa
juma cana gem
2 linguri ca ca o
1 ling bic sodiu stins
50 gr alune sau nuci (maruntite)
50 gr stafide
2 cani faina
Dupa ce torni compozitia in tava ,se pun deasupra(apasa-le putin sa intre in compozitie)felii portocala
La cuptor 35-40 min
Deasupra o glazura de cioco amaruie
Buna ziua,Amely-co! Multumesc pentru reteta,am si copiat-o in arhiva mea de retete!de abia astept sa fac guguluf-ul tau si pe cel al lui Pisco! Maaaaamaaaaaaaaaaaaaaaa,sa vezi ce gugulufuri "trantesc"! Deja mi s-a umplut gura de saliva poftelor!
|
RAINBOWLADY Postat pe 22 Noiembrie 2011 11:18
|
339,avand in vedere ca vineri nu am avut timp de povesti prea mult am zis ca -ti spun acum ce-am facut in weekend
cum piticul meu a fost bolnavior si timpul petrecut in bucatarie s-a redus considerabil ,deci am facut o ciorbita de legume ,pulpe de pui in punga magica si la garnitura niste orez cu mango si ananas.
Gogosi pufoase am facut duminica dimineata .
Pentru weekendul ce urmeaza astept sugestii ca am ramas iar in pana de idei .
|
piscolino Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:06
|
ps nu stiu cum se pun pozele pe pagina dar am pus poze la profil.Deocamdata doar cu gogosele,mai urmeaza
|
piscolino Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:08
|
|
ciulama de buze de cocoº ....
|
contessyna Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:11
|
De la: piscolino, la data 2011-11-28 14:06:14339,avand in vedere ca vineri nu am avut timp de povesti prea mult am zis ca -ti spun acum ce-am facut in weekend
cum piticul meu a fost bolnavior si timpul petrecut in bucatarie s-a redus considerabil ,deci am facut o ciorbita de legume ,pulpe de pui in punga magica si la garnitura niste orez cu mango si ananas.
Ti-am "like-it" poza cu gogosele! Cred ca au iesit bune si aromate! Aratau frumos,cred ca s-au si mancat cu placere!Sa-mi scrii si mie reteta de aluat,te rog!Eu am reteta cu aluat facut din paine si iaurt!
Eu am gatit ciorba de vacuta,la care am pus smantana,fasole batuta si guguluf-ul recomandat de tine!Ieri,am bagat cateva pulpe de pui la cuptor si am facut piure de cartofi!Mi s-a acrit varza si drept urmare,am tocat varza si am frecat-o cu ulei si i-am pus piper din belsug!
|
RAINBOWLADY Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:15
|
De la: contessyna, la data 2011-11-28 14:11:46ciulama de buze de cocoº ....
esti rea!
|
guru_ion Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:19
|
De la: kudika421339, la data 2011-11-28 14:15:34De la: piscolino, la data 2011-11-28 14:06:14339,avand in vedere ca vineri nu am avut timp de povesti prea mult am zis ca -ti spun acum ce-am facut in weekend
Ti-am "like-it" poza cu gogosele! Cred ca au iesit bune si aromate! Aratau frumos,cred ca s-au si mancat cu placere!Sa-mi scrii si mie reteta de aluat,te rog!Eu am reteta cu aluat facut din paine si iaurt!
Eu am gatit ciorba de vacuta,la care am pus smantana,fasole batuta si guguluf-ul recomandat de tine!Ieri,am bagat cateva pulpe de pui la cuptor si am facut piure de cartofi!Mi s-a acrit varza si drept urmare,am tocat varza si am frecat-o cu ulei si i-am pus piper din belsug!
corectez;paine-faina
|
RAINBOWLADY Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:20
|
339 nu am reteta la gogosi dar iti zic cum le fac.
Duminica am facut din 3 kg de faina ...noi suntem multi cand ne adunam toata familia .
deci pui faina (e de preferat de calitate buna ori grania ori de la moara,eu am din aia de la moara),drojdie,pui 50ml ulei pentru fiecare kilogram de faina,zahar dupa gust ,sare si framanti cu lapte.Dupa ce dospeste faci aluatul in foaie si decupezi dupa ce forma doresti....eu dupa ce le dau forma le las sa se mai odihneasca inca 15-20 minute si abia dupa le prajesc.
|
piscolino Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:23
|
De la: guru_ion, la data 2011-11-28 14:19:35De la: contessyna, la data 2011-11-28 14:11:46ciulama de buze de cocoº ....
esti rea!
Nu este deloc rea,stie ea ce spune!
|
RAINBOWLADY Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:28
|
interesant parca tie nu-ti placeau mistourile si in nu`s ce topic faceai pe avocata
|
piscolino Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:28
|
De la: kudika421339, la data 2011-11-28 14:28:04De la: guru_ion, la data 2011-11-28 14:19:35De la: contessyna, la data 2011-11-28 14:11:46ciulama de buze de cocoº ....
esti rea!
Nu este deloc rea,stie ea ce spune!
se mananca asa ceva?
|
piscolino Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:30
|
De la: piscolino, la data 2011-11-28 14:28:43De la: contessyna, la data 2011-11-28 14:11:46ciulama de buze de cocoº ....
interesant parca tie nu-ti placeau mistourile si in nu`s ce topic faceai pe avocata
no imi cer scuze io credeam ca ai chef sa-mi intorci stomacul
orcum face parte din categoria delicateselor pe care nu vreau sa le gust
|
piscolino Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:32
|
buzele de rata sunt mai bune!
|
PICCKARD Postat pe 28 Noiembrie 2011 14:34
|