Setari Cookie-uri

5 întrebări despre fondul de ten la care mi-am răspuns în timp

Din adolescență, de când am început să mă joc cu produsele de machiaj, mi-am pus o mulțime de întrebări despre fondul de ten. De fapt, cred că fiecare dintre noi am făcut asta la un moment dat. Cred că fondul de ten a fost produsul pe care am amânat să îl folosesc mult timp, de când am început să cochetez cu make up-ul. Era ceva mai mult decât să mă „pictez” la ochi, era vorba de ceva ca o mască. Și, în fapt, fondul de ten creează o peliculă de mascare, prin aplicare.

În timp însă, am început să includ fond de ten și în rutina mea de machiaj. Nu foarte des. Și tot astfel, am început să îmi răspund la multe întrebări legate de fondul de ten. Am citit multe reviste, apoi pe internet, am testat multe tipuri de astfel de produse, m-am jucat, am căpătat experiență și în final am avut ocazia să întreb chiar o prietenă despre toate nelămuririle mele legate de fond de ten, pentru că a făcut niște cursuri de make up și chiar se ocupă cu asta periodic.

Am ales, de aceea, să prezint mai departe răspunsurile la care am ajuns, la întrebările personale legate de fond de ten. Mă gândesc că poate ajută, că poate și altele dintre voi și-au pus aceleași întrebări ori sunt la început de drum într-ale make up-ului și încă nu știu prea multe, încă nu au testat multe tipuri de fond de ten și au teama aceea inițială. Pentru că: mai multe răspunsuri corecte, mai puține probleme cu tenul tău! Te sfătuiesc mai întâi să încerci să îți răspunzi singură la unele întrebări și abia apoi să confrunți răspunsurile cu ale mele. 😉

Citește și:

Fondul de ten usucă pielea?

Întrebarea aceasta a răsărit pentru mine în momentele în care mi-aș fi dorit să încep și eu să îmi acopăr tenul cu o astfel de peliculă colorantă ce părea că maschează orice imperfecțiune a feței, doar că mama îmi spunea că fondul de ten este doar pentru femei, nu și pentru fete, și că îmi vor apărea riduri dacă mă voi da cu fond de ten.

În timp, mi-am luat inima în dinți și am aflat că răspunsul la această întrebare este NU, mai ales dacă alegi un fond de ten potrivit tipului tău de ten, cu o textură suficient de cremoasă. Astfel:

  • Dacă ai tenul gras, optează pentru un fond de ten compact, deoarece acest tip de produs are o putere mai mare de acoperire a impurităților și nu îngrașă pielea, ba chiar absoarbe excesul de sebum și matifiază.
  • Însă folosirea unui fond de ten compact pentru tenul uscat, sensibil sau chiar normal, poate produce deshidratarea acestuia sau, în unele cazuri, iritarea lui. Astfel, pentru un ten uscat sau sensibil e recomandat un fond de ten mai cremos cu proprietăți hidratante, care să conțină suficiente uleiuri și implicit vitamine benefice pielii.
  • Pentru pielea normală, se recomandă folosirea unui fond de ten fluid, translucid, aplicat într-un strat foarte subțire.

Ce nuanță de fond de ten să aleg?

Asta a fost a doua întrebare la care m-am blocat în legătură cu fondul de ten. Și prima după ce m-am decis în final să folosesc fond de ten. Am învățat însă rapid că aici culoarea produsului trebuie să fie cât mai apropiată de cea a tenului meu. Așadar, atunci când cumperi un fond de ten nou, testează-l totuși pe obrazul nemachiat și nu pe încheietura mâinii, care poate fi pigmentată uneori într-o altă nuanță decât cea a obrazului.

Citește și:

Încă ceva aici: chiar dacă știi deja ce nuanță ai mai folosit la un anumit brand de fond de ten utilizat, testează totuși nuanța fondului de ten pe care vrei să îl cumperi. Nuanțele diferă de la un brand de cosmetice la altul, chiar și când vine vorba de fond de ten sau pudră.

Nu alege o nuanță mai închisă decât cea a pielii, deoarece obrazul și tenul în general va face nuanță discordantă cu nuanța gâtului și a urechilor, ori cu a decolteului, efectul fiind foarte inestetic.

Cum aplic fondul de ten pentru ca machiajul să fie cât mai natural și să reziste cât mai mult timp?

De regulă, până de curând, apelam la degete când venea vorba de aplicarea fondului de ten sau a altor farduri. Însă am învățat că folosirea unui burețel cosmetic special pentru aplicarea fondului de ten (burețel din spumă tip beauty blender cu porii foarte fini sau din burete din silicon pentru machiaj, mai nou), umezit în prealabil și apoi presat cu finețe pe față, prin tamponări ușoare, face minuni.

Citește și:

burete pentru aplicare fond de ten Vezi mai mulți bureți pentru machiaj

Pentru un look proaspăt și natural, chiar și când port fond de ten, aplic fond de ten cu un burete și pornesc dinspre frunte înspre partea de jos a feței (în direcția creșterii firului de păr).

Iar pentru ca restul fardurilor și machiajului (ruj, lipstick, fard de ochi, mascara) să se mențină pe piele vreme îndelungată, poți apela la un mic truc. Aplică fond de ten pe toată suprafața feței, inclusiv pe sprâncene și gene, apoi pudrează-le. Astfel, fardurile, rujul și rimelul se vor fixa mult mai ușor, iar machiajul va fi impecabil timp îndelungat.

Este bine să aplic fond de ten și pe gât?

În general, pentru ca un machiaj să fie impecabil, fondul de ten se aplică și pe tâmple, urechi, gât și decolteu, dacă este cazul. Însă, dacă porți o cămașă cu guler sau cu revere înalte, riști ca fondul de ten să o păteze.

Citește și:

De aceea, soluția de compromis este ca de fiecare dată să estompez cu atenție liniile de demarcație, pentru ca machiajul să nu pară o mască aplicată pe față.

Mai mult fond de ten sau mai puțin?

Mai bine insuficient decât foarte mult! Fondul de ten se aplică în cantități foarte mici, astfel încât să formeze o peliculă subțire, aproape invizibilă. Ca să arate natural și proaspăt tot, după cum spuneam mai sus. Dacă fondul de ten nu s-a întins uniform, îl poți dilua cu puțină loțiune tonică (printr-un tampon de vată sau disc demachiant) sau cu un pic de cremă de față, apoi îl întinzi din nou cu burețelul cosmetic.

Dacă întinzi prea mult fond de ten pe față, el se va aduna în linii inestetice pe chipul tău sau se va „topi” urât pe fața ta și va luci foarte mult. Ceea ce arată destul de grețos, crede-mă, și nu vrei asta.

Citește și:

Cu timpul, m-am obișnuit să port fond de ten, dar și BB cream, cu care mai alternez când nu vreau să încarc foarte mult tenul, ori vara, când vreau să port machiaj cât mai lejer și natural. Nu mai este deloc un baubau, ba din contră, am descoperit că acest tip de produs de make up chiar protejează și îngrijește suficient de mult pielea. Pentru că, de pildă, orice fond de ten are de regulă un SPF suficient de mare, dar și unele proprietăți hidratante sau ingrediente care chiar ajută în anumite probleme ale tenului (de exemplu, poate avea acid salicilic, care e de mare succes în lupta cu acneea).

Vizionare placuta


Om cu atâtea visuri (și vise!), că nu le poate contabiliza. Dar care știe că mai târziu, cândva, se vor împlini toate. Așa cum multe i-au devenit istorii de povestit...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.