Setari Cookie-uri

Sunt dura cu baietii mei pentru ca nu vreau sa cresc niste pierde vara

Un mesaj pe care mi-as dori sa il inteleaga mai multe mame.

Da, sunt o mama rea si accept ca lumea sa imi spuna asta. De fapt sunt chiar foarte mandra ca uneori copiii mei nu trec peste cuvantul meu. Mi-au luat ani intregi de tipete, urlete si lacrimi sa ma simt confortabil in pielea mea. Cand am inceput aceasta calatorie nebuna nu stiam prea multe, insa doua lucruri imi erau clare: aveam nevoie de niste reguli si voiam sa cresc copii independenti si nu niste pierde vara.

Am inteles destul de devreme ca acesti copii nu vin cu un simt innascut al binelui si al raului. La inceput asteptarile mele au fost micute: voiam ca el sa isi stranga jucariile la sfarsitul zilei.

In unele zile, el reusea doar sa puna o jucarie in cutia special amenajata in timp ce eu curatam restul camerei. Incet, dar sigur, a invatat cum sa isi stranga jucariile, lucrurile, hainele. Insa in fiecare seara il rugam sa ma ajute si sa facem ordine impreuna... in cele din urma a invatat ce are de facut.

Citește și:

Copiii mei au inteles ca orele de somn nu sunt negociabile, ca femeia nu este o servitoare in casa, ca isi pot curata si singuri farfuriile dupa ce au mancat, si ca hainele murdare nu stau pe jos, ci in cosul de gunoi.

Acum copiii mei sunt deja adolescenti, asa ca stiu sa traiasca independent. Isi cunosc responsabilitatile, sunt siguri pe ei, stiu cum sa se descurce singuri, asa ca le va fi foarte usor la facultate si nu numai (sper eu ca si in viata).

Asa cum i-am invatat ca trebuie sa isi stranga jucariile, i-am invatat si ce inseamna sa fii un adult responsabil si sa iti asumi anumite lucruri.

Ajutand un copil sa fie independent il inveti pasii pentru un proiect sau o sarcina, ii creezi o rutina si apoi, treptat, te dai deoparte si vezi doar cum magia incepe sa se intample. Cu un an in urma, fiul meu a venit la mine si si-a exprimat dorinta de a manca mai sanatos. Atunci am inteles ca acum este momentul sa invete, asa ca l-am lasat pe el sa se ocupe de schimbarea stilului alimentar al intregii familii.

Citește și:

Am pus in frigider fructe si legume si alimente cat mai sanatoase si l-am rugat pe el sa isi pregateasca pachetul pentru scoala. Intr-o saptamana sau doua, fara ca eu sa ii cer, el ii pregatea si pachetul surioarei lui.

Prietenii mei sunt mai tot timpul surprinsi cand afla ca eu nu verific temele copiilor si nici nu tin evidenta cu programul lor scolar. Desigur, ii ajut la teme cand au probleme dificile si nu se descurca, insa am incredere in ei. Ii las sa isi gestioneze singuri timpul.

Sunt dura cu copiii mei si astept multe de la ei in fiecare zi. Mai am doar cativa ani pentru a ii transforma in oameni maturi, capabili, independenti, care cu siguranta se vor descurca in viata.

foto prima pagina: Zurijeta, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
11 August 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.