Setari Cookie-uri

Apel catre umanitate: Scrisoare deschisa a unei operatoare 112

Toti romanii trebuie sa citeasca asta.

Mesaj real transmis de o operatoare 112!

Apelul este preluat de pe blogul vasilacheadrian.

"Domnilor si doamnelor din mass media romaneasca,


Ma numesc Cojocaru Raluca si sunt operator 112. Am rugamintea sa transmiteti mai departe aceasta scrisoare deschisa, un apel disperat pentru intoarcerea la normalitate.


Dragi cetateni,


Stimati jurnalisti si politicieni,


Stimati membri ai Parlamentului Romaniei,


Stimati membri ai Guvernului Romaniei,


Domnule Presedinte Traian Basescu,


Domnule Prim-ministru Victor Ponta,


Lucrez de zece ani in Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgenta. Am multe colege cu aceeasi vechime, dar si colege care s-au angajat ulterior, pe masura ce serviciul s-a dezvoltat la cererea si raspunsul pozitiv al populatiei. Sunt absolventa de studii superioare si vorbesc fluent o limba straina, insa am colege care cunosc chiar mai multe. Periodic sunt supusa testarilor profesionale si psihologice, iar daca as fi picat vreodata vreuna, a doua zi nu as mai fi fost lasata sa raspund la telefon. Sunt un om simplu, cu familie, cu griji si probleme personale ca oricare alt roman de rand.

Citește și:


Sunt operatoare la unicul serviciu de urgenta din Romania. Asta inseamna, dragi cetateni, stimati jurnalisti si politicieni, ca prin natura muncii mele contribui la salvarea vietii si bunurilor voastre, daca acestea va sunt puse in pericol imediat. Si mai inseamna ca, indiferent de grijile si problemele mele personale, trebuie sa fiu in alerta maxima cat timp sunt la serviciu. Ca trebuie sa fac fata zilnic disperarii, durerii, tragediilor, printre sutele de apeluri false zilnice ale celor care au chef de gluma, au chef de cearta sau pur si simplu se plictisesc.


Dar nu ma plang si nici n-am de ce. Imi iubesc meseria. Sunt instruita sa folosesc aparatura avuta la dispozitie la capacitate maxima, sa tratez fiecare apel cu aceeasi seriozitate si sa iau decizii oportune in baza unor proceduri clare, folosite nu numai la noi in tara, si revizuite periodic in functie de diversitatea cazurilor care ni se ivesc. Da, mi-ar fi fost mai simplu sa ma mut la dispeceratul unei companii private, bunaoara, insa bucuria si mandria faptului ca vieti sunt salvate si datorita mie compenseaza din plin presiunea psihica la care sunt supusa la fiecare apel.

Citește și:


In fapt, pe parcursul celor 10 ani de functionare a Serviciului 112, eu si colegele mele am gestionat peste doua sute de milioane de apeluri. Va rog imaginati-va succesiuni de secunde in care trebuie sa asculti, sa linistesti, sa intelegi fiecare cetatean disperat, apoi sa raspunzi urmatorului apel. Si urmatorului. Si urmatorului. Si este greu de descris sentimentul pe care il traiesc cand, din cinci apeluri, in patru dintre ele sunt agresata verbal, imi este amenintata familia, sunt tinta glumelor proaste.


Cu toate acestea, nici eu si nici colegele mele nu am avut rateuri in activitatea noastra. Nimeni, niciodata, din cate cunosc, nu si-a pierdut viata pentru ca o operatoare 112 nu a facut imediat legatura, in cateva secunde, la dispeceratele colegilor nostri de la ambulanta, politie, jandarmerie, SMURD sau pompieri. Fiindca pentru asta sunt pregatita si asta fac: triez miile de apeluri zilnice si le directionez. Nimic altceva.

Citește și:


Iata de ce, in aceste trei saptamani de cand, printr-un concurs nefericit de imprejurari, un accident aviatic a dus la pierderea tragica a doua vieti, am trait cea mai dificila si mai amara perioada din activitatea mea profesionala. Cand stiu ca-mi fac meseria zilnic cu onestitate profesionala si cu seriozitate, nu pot ramane impasibila in fata campaniei murdare, plina de insulte si minciuni, care s-a revarsat, fara niciun Dumnezeu, asupra mea si a colegelor mele, prin mass media si prin vocile unor politicieni. Nu ma intereseaza politica si nu m-a interesat niciodata. Insa cunosc exact cat de importanta este munca mea pentru oamenii acestei tari, fie ei bogati sau saraci, fie ei politicieni, jurnalisti, profesori sau muncitori. Si mai stiu cat de periculoasa este, nu numai in aceste zile, dar pe termen lung incitarea la ura impotriva noastra, a operatoarelor 112, si decredibilizarea acestui serviciu care functioneaza de zece ani fara erori, pentru ca fiecare minut irosit cu un apel fals inseamna un minut furat omului aflat intr-o reala situatie de urgenta. In aceste trei saptamani de scandal, numarul apelurilor false si abuzive pot spune nu ca s-au triplat, ci s-au inzecit, iar cei care suna disperati dupa ajutor raspund cu din ce in ce mai mare reticenta intrebarilor mele de triaj. Cu tristete si revolta va spun, mi-e imposibil sa inteleg inconstienta jurnalistilor si politicienilor care clameaza pe de o parte grija pentru romani, iar pe de alta parte pun vietile lor in real pericol prin aceasta atitudine.

Citește și:


Acesta este motivul pentru care ma adresez tuturor celor care ma improasca acum cu noroi, fara sa ma cunoasca si fara sa cunoasca indeaproape munca mea: incetati aceasta campanie oribila la adresa noastra, a operatoarelor 112! Timp de zece ani ne-am facut datoria tacut, fara sa ne plangem, fara sa dam interviuri, fara sa ne laudam. Ne-am facut datoria si in cazul accidentului aviatic, pentru noi un caz cu exact aceeasi importanta ca toate celelalte milioane de situatii de urgenta cu care ne-am confruntat. In mod cert, timpul si rezultatele anchetei in curs vor dovedi acest lucru. Noi nu ierarhizam oamenii, dragi cetateni si stimati jurnalisti si politicieni. Noi nu credem ca o viata este mai importanta sau mai putin importanta decat alta. Iar daca, din diverse considerente straine mie, nu va puteti opri, macar aveti decenta de a va indrepta atacurile spre tinte reale. Lasati-ne sa ne facem treaba! Lasati-ne sa salvam acele vieti care inseamna pentru voi doar statistici si nimic mai mult!

Citește și:


Imi permit sa va reamintesc, domnilor jurnalisti acuzatori, faptul ca de nenumarate ori ati filmat dispeceratele noastre, ati dialogat cu multe colege, stiti exact cu ce ne ocupam. Pentru ce atunci dati la o parte adevarul si deontologia profesionala? Pentru ce mintiti?


Iar daca cineva poate indrazi sa ma acuze ca scriu acest apel la ordinul cuiva, doar pe considerentul ca sunt militar, il rog cu respect sa se gandeasca ce anume ar fi facut el in locul meu daca demnitatea si munca i-ar fi fost terfelite cu brutalitate, rea-vointa si din interese fara legatura cu persoana sa, daca viata lui si a copiilor lui i-ar fi amenintate. Sunt un om simplu, insa nu accept sa fiu subiect de batjocura si injurii!


Vor exista, fara indoiala, si voci care vor incerca sa decredibilizeze acest apel la decenta si adevar, sau poate chiar sa-si bata joc de el. Nu pot decat sa le doresc ca in aceasta perioada incarcata de ura si plina de batalii care nu ma privesc, sa nu fie nevoiti sa sune la 112, intrucat este posibil ca acea secunda necesara pentru a-i salva viata sa fie ocupata de cetateanul care suna si ma injura in timp ce se uita la televizor.

Citește și:


Semnez in numele si la rugamintea celor peste 600 de operatoare 112 din intreaga tara.


Cojocaru Raluca
"

foto prima pagina: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.