Firele elastice multicolore din care copiii si adolescentii impletesc bratari - un hobby la moda - pot fi periculoase, daca acestea sunt falsuri aduse din China, autoritatile italiene confiscand deja zeci de milioane de astfel de bratari dupa ce testele au relevat ca sunt cancerigene, informeaza Mediafax.

Autoritatile din orasul italian Milano au confiscat aproximativ 20 de milioane de bratari colorate fabricate in China, pe fondul suspiciunilor ca sunt facute din materiale toxice, care pot provoca boli cancerigene in reactie cu transpiratia, relateaza site-ul postului RAI News. Autoritatile italiene au facut perchezitii in cinci depozite apartinand comunitatii chineze din Milano.

foto interior si prima pagina: accesorii mana, Shutterstock

De asemenea, trei femei de afaceri de origine chineza au fost amendate cu suma totala de 40.000 de euro. Politia milaneza a sesizat si Agentia italiana a vamilor, pentru a cerceta modul in care au fost importate bratarile, precum si Agentia fiscala.

Investigatia a fost lansata dupa sesizari facute de cetateni si dupa monitorizarea produselor vandute in Italia. Este vorba de al doilea caz din Europa care vizeaza bratarile elastice, dupa o ancheta similara in Marea Britanie.

Valoarea de piata a produselor confiscate in Italia este de aproximativ trei milioane de euro.

Bratarile confiscate nu aveau marca "CE" si nu respectau standardele de siguranta prevazute in spatiul comunitar. Potrivit specialistilor, bratarile de fabricatie chineza ar contine o substanta derivata din petrol folosita pentru elasticizarea policlorurii de vinil. Autoritatile britanice au analizat bratarile elastice, constatand ca acestea contin doze foarte mari de ftalat, in proportie de 45,5 %, limita legala fiind de 0,1%.

Produsul original este realizat de compania americana Rainbow Loom, pretul de vanzare fiind de aprozimativ 4 euro, in timp ce varianta contrafacuta costa doar 80 de eurocenti.

De altfel, pe site-ul Rainbow Loom exista un avertisment legat de produsele contrafacute, disponibile atat in magazine, cat si pe site-uri. Acestea nu sunt sigure pentru copii, nu au fost testate conform standardelor de siguranta a jucariilor, pot contine substante periculoase si sunt de calitate inferioara.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: