Kudika
27 Decembrie 2014

Prima bautura alcoolica din lume, asa cum a fost ea cunoscuta, are 9.000 de ani, este de origine chineza si este un fel de "tuica" realizata din orez, miere si fructe. Prima bere din orz se pare insa ca a aparut in Orientul Mijlociu.

comunicat de presa:

Desi oamenii cu siguranta ca beau bere cu mult inainte, dovezi concrete cu privire la productia de bere dateaza de acum 5.000 de ani, din vremea sumerienilor vechii Mesopotamii.

Arheologii au descoperit o serie de vase din ceramica datand din anul 3.400 i.Hr, care pastrau inca urme de reziduuri de bere. Iar un cantec stravechi, "Imn pentru Ninkasi" - in realitate o oda inchinata zeitei sumeriene a berii - dezvaluie o prima reteta a acestei bauturi atat de iubite inca de pe atunci si care era produsa exclusiv de catre femeile preotese ale templului.

Bautura spumoasa bogata in nutrienti reprezenta un element-cheie in alimentatia sumeriana si era chiar o alternativa mult mai sigura la consumul de apa din canalele si raurile din apropierea asezarilor urbane, in mare parte contaminate cu reziduuri animale.

Consumul de bere a inflorit in timpul imperiului babilonian, dar putine sunt popoarele care iubeau berea mai mult decat egiptenii. Asa s-a ajuns ca muncitorii care lucrau de-a lungul Nilului sa fie adesea rasplatiti cu bere dulce si hranitoare, iar toata lumea, de la faraoni la cel mai sarac egiptean, de la adulti la copii, beau zilnic bere.

Multe dintre sortimentele de bere straveche primeau arome dintre cele mai neobisnuite - ulei de masline, matraguna sau curmale.

Varianta moderna a berii urma sa apara abia prin Evul Mediu, cand calugarii crestini si alti artizani au inceput sa fabrice aceasta bautura folosind hamei.

Berea a fost foarte populara in toata lumea antica si foarte apreciata datorita calitatilor sale nutritionale, dar si pentru faptul ca era o bautura revigoranta.

Istoricul grec Herodot recomanda berea ca antidot, in timp ce Hipocrate, parintele medicinei, sustinea ca aceasta bautura este un bun intaritor pentru inima.


INEDIT

Berea apare consemnata in cel mai vechi document cunoscut omului: o tabla straveche in care se mentioneaza cum se fabrica aceasta populara bautura.

Manastirile au fost primele care au produs bere la scara larga, in scop comercial . Aici se construiau distilerii pentru a le putea oferi pelerinilor bere. De asemenea, calugarii au folosit berea atat pe post de aliment, in vreme de foamete.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: