Setari Cookie-uri

Adevaratele motive pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente

Cercetatorii dezvaluie ca dietele de Revelion sunt periculoase.

Motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente au fost dezvaluite de cercetatorii de la universitatile britanice Oxford si Cambridge, potrivit carora regimurile alimentare trebuie sa fie individualizate si sa fie alese in functie de hormoni, gene si profilul psihologic al fiecarui om, informeaza Mediafax.

Fiecare dintre acesti trei factori joaca un rol esential in relatia cu alimentele si explica motivul pentru care anumite persoane au tendinta de a manca prea mult, relateaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii britanici au identificat trei tipuri mari de persoane: "pasionatii de ospete" - care continua sa manance pentru ca nu se satura niciodata, "pofticiosii in mod constant" - care se gandesc tot timpul la mancare, si "mancatorii emotionali" - care dau iama prin bucatarie atunci cand intampina dificultati in viata.

Citește și:

Potrivit autorilor acestui studiu, coordonat de Susan Jebb, specialist guvernamental in nutritie si profesor la Universitatea Oxford, si Giles Yeo, profesor de genetica la Universitatea Cambridge, fiecare dintre cele trei grupuri de persoane reactioneaza diferit fata de diverse diete.

Teoria a fost testata pe un esantion de 75 de voluntari - cate 25 de persoane in fiecare grup - pe parcursul a trei luni, in vara anului 2014.

Rezultatele si concluziile studiului vor fi expuse pe larg in emisiunea de televiziune "Horizon", ce va fi difuzata de postul BBC2 pe 12 ianuarie.

Autorii studiului spun ca persoanele din primul grup ("feasters" in limba engleza, n.r.) nu produc in organismul lor cantitati suficiente de GLP1, un hormon care induce creierului senzatia de satietate.

Medicul Christoffer R. Van Tulleken, care este si un apreciat prezentator de televiziune si va prezenta emisiunea "Horizon", a explicat: "Daca sunteti o persoana care mananca tot ce gaseste prin camara si nu simte niciodata ca s-a saturat, atunci exista riscul sa fiti un «pasionat de ospete». In al doilea rand, stim deja ca anumiti oameni prezinta un factor de risc genetic pentru a deveni supraponderali. Nu exista o singura gena vinovata de acest fapt, ci mai multe. Unele influenteaza personalitatea, altele apetitul, iar altele vointa. Persoanele care prezinta multe astfel de «gene ale obezitatii» sunt incluse in categoria «pofticiosilor in mod constant».

Citește și:

Maestrii bucatari si pasionatii de gastronomie se inscriu cel mai adesea in aceasta categorie, a precizat acelasi medic britanic.

"In final, am observat ca anumiti oameni isi administreaza singuri un fel de «tratament medical» cu ajutorul mancarii. Ei mananca atunci cand sunt nefericiti. Le spunem «mancatori emotionali»", a adaugat profesorul Van Tulleken.

Dupa identificarea celor trei grupuri, cercetatorii au creat diete diferite pentru fiecare dintre ele.
Cei din primul grup au primit o dieta ce a fost conceputa pentru a stimula concentratia din organism a unui hormon prin intermediul unor alimente bogate in proteine, precum carne, peste si seminte de leguminoase si prin eliminarea din alimentatie a carbohidratilor, existenti in painea alba si cartofi.

Voluntarii din al doilea grup au primit "dieta 5:2", bazata pe un numar de doar 800 de calorii pe zi, timp de doua zile, in fiecare saptamana. In celelalte cinci zile, voluntarii din acest grup puteau sa manance orice doreau.

Citește și:

Persoanele din al treilea grup au fost inscrise in programe educative de tip "Weight Watchers" ("Supraveghetorii greutatii corporale"), intrucat autorii studiului au considerat ca acesti voluntari aveau de fapt nevoie de un sprijin de ordin social pentru a preveni alimentatia compulsiva.

foto prima pagina: masa festiva, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.