Efectele nestiute ale smochinelor asupra organismului

Efectele nestiute ale smochinelor asupra organismului

Smochinele - fructe mici, delicioase, cu un gust dulce-acrisor si suculente atunci cand sunt proaspete - erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei si ocupau un loc foarte important in multe culturi din intreaga lume, numarandu-se printre primele fructe pe care le-a cunoscut omul.

Cunoscut inca din antichitate, egiptenii supranumindu-l "alimentul multifunctional", smochinul s-a aflat printre primele plante cultivate de om. Un articol in revista ''Science'' descrie descoperirea a noua smochini fosilizati, datati in jurul anilor 9400-9200 i.Hr., in asezarea neolitica Gilgal I, in Valea Iordanului. Datorita faptului ca smochinii sunt de tipul partenocarpio, fac parte din speciile domestice, plasati inaintea graului, a orzului si a legumelor.

Smochinul (Ficus carica) este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una dintre numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia sud-occidentala, creste sub forma salbatica si in zona Marii Mediterane. In Romania creste in zona Dobrogei, dar poate fi cultivat si in alte zone.

Unii smochini sunt reflorescenti, produc doua recolte anual, una in primavara si alta la sfarsitul verii. Smochinii fac uneori chiar trei recolte pe an si pot trai pana la varsta de 80 de ani.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto prima pagina: smochine, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri