Cercetatorii americani au descoperit ca rata divorturilor este cu sase procente mai mare daca sotia este aceea care se imbolnaveste, in comparatie cu situatiile in care ele raman sanatoase, informeaza Mediafax.

In schimb, starea de sanatate a sotilor nu a influentat riscul de divort in cazul cuplurilor monitorizate. In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au monitorizat 2.701 casnicii pe parcursul a aproape doua decenii. La inceputul studiului, cel putin unul dintre partenerii din fiecare cuplu trebuia sa fie in varsta de peste 51 de ani.

Pana la finalul studiului, 32% dintre cuplurile monitorizate au divortat, iar pentru 24% dintre ele unul dintre parteneri a ramas vaduv sau vaduva.

Divortul a fost mai frecvent intalnit in cazul cuplurilor mai tinere, iar decesele mai frecvente in cazul cuplurilor mai varstnice.

Amelia Karraker, profesor la Iowa State University, coordonatoarea studiului, spune ca bolile isi pun adeseori o amprenta serioasa asupra cuplurilor, in principal din cauza motivelor financiare, si pot sa duca la divort.

Sotiile care sunt sanatoase sunt adeseori principalul furnizor de servicii medicale in cuplu si isi asuma responsabilitatea exclusiva de a se ocupa de sarcinile gospodaresti. In multe situatii, ele sunt de asemenea singurele care aduc bani in casa.

De asemenea, calitate serviciilor de ingrijire medicala reprezinta un factor major.

Sotiile sunt adeseori mai putin satisfacute de ingrijirile medicale pe care le primesc de la sotii lor.

Barbatii, in special cei in varsta, nu au fost educati pentru a furniza servicii de ingrijiri medicale in acelasi fel in care au fost educate femeile.

Alte studii au evidentiat in trecut faptul ca femeile si barbatii casatoriti au o sanatate fizica si mintala mai buna.

Pe de alta parte, studiul condus de Amelia Karraker arata ca bolile le pun pe femei in fata riscului de a-si pierde acele beneficii medicale aduse de casnicie.

foto prima pagina: cuplu tanar cu probleme, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: