Gustoase si parfumate, cu o aroma inconfundabila, denumite popular si merele de aur, gutuile nu sunt doar fructe specifice sezonului rece, ele sunt considerate un adevarat izvor de sanatate pentru organism.
Recunoscute pentru efectul lor astringent, remediile cu gutui sunt recomandate in cazul enterocolitelor, enteritelor (inflamatie a mucoasei intestinale), dar si a diareei. Gutuia imbunatateste digestia si amelioreaza diareea, hemoragiile uterine si hemoroizii. Fructele proaspete sunt recomandate ca adjuvant in infectiile intestinale, inclusiv cele ale colonului inferior.
In afectiunile ficatului si ale pancreasului, leacurile din gutui se numara printre cei mai buni aliati. Usoara aciditate a fructelor, dar si substantele cu efect antioxidant stimuleaza functiile hepatice si imunitatea. Mai mult, rezultatele unor studii recente din Japonia au aratat ca gutuile contin substante antivirale, cu rol benefic in hepatita.
Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomanda aproximativ un litru pe zi, timp de o luna — o luna si jumatate. Pe langa suc, piureul de gutui este un alt bun protector hepatic.
Citeste continuarea pe Realitatea.net
foto prima pagina: Cora Mueller, Shutterstock