Prigonita de soldatii lui Irod, Maica Domnului a cerut ajutorul plantelor, iar prima care a acceptat s-o ascunda a fost salvia. Drept recunostinta, salviei i-a fost dat sa devina floarea preferata a oamenilor si a capatat puterea de a vindeca toate bolile.

Grecii o numeau "iarba sfanta", romanii erau convinsi ca nu li se poate intampla nimic rau atata timp cat au salvie in gradina, iar invatatii evului mediu o considerau "hrana zeilor". Cand i-a fost descoperita finetea gastronomica, europenii au inceput sa o cultive masiv, si au imbinat, astfel, utilul cu placutul. Cu exceptia femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza, carora le este contraindicata, salvia officinalis este considerata panaceu. De altfel, alt nume al ei este "planta cu 1000 de virtuti".

Cel mai des este recomandata pentru proprietatile sale digestive, antiinflamatoare, antihipertensive, astringente, antiseptice si bacteriostatice, dar are si insusiri antifebrile, antispastice si antisudorifice. De asemenea, o regasim in tratamentul menit sa calmeze sistemul nervos, durerile de cap, migrenele intense, pierderile de memorie, depresiile. Unii o recomanda si in maladii precum Parkinson sau Alzheimer sau in afectiuni ale sistemului respirator, precum crizele de astm, laringitele sau amigdalitele. Lista nu se opreste aici.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto prima pagina: Nurlan Kalchinov, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: