Setari Cookie-uri

Ora Pamantului 2016: De la stinsul luminii la o comunitate de doua miliarde de oameni

De-a lungul celor sapte editii de pana in prezent, peste 40 de orase au participat in mod activ la Ora Pamantului si sute de mii de romani au stins luminile pentru o ora

Initiativa "Ora Pamantului (Earth Hour)" se va desfasura, pe 19 martie, de la ora 20:30, WWF-Romania incurajand persoanele, organizatiile, companiile, institutiile publice si centrele culturale din toata tara sa stinga lumina timp de o ora, informeaza Mediafax.

Pentru a opta oara consecutiv, WWF-Romania ii incurajeaza pe toti cei interesati de protejarea mediului sa stinga lumina timp de o ora, pe 19 martie, de la 20.30. Romania se va alatura astfel altor peste 7.000 de orase din mai mult de 160 de tari, pentru a arata ca doreste mai multa determinare si actiuni concrete din partea decidentilor in adresarea problemelor din ce in ce mai acute de mediu.

Potrivit WWF, romanii au demonstrat in fiecare an ca sunt interesati de mediu din ce in ce mai mult, ca sunt dispusi sa se implice in activitati durabile, ca sunt dispusi sa actioneze si la nivel individual sau in cercuri apropiate pentru a da un exemplu si altora ca schimbarea comportamentului fata de natura este posibila si la indemana oricui.

Citește și:

De-a lungul celor sapte editii de pana in prezent, peste 40 de orase au participat in mod activ la "Ora Pamantului" si sute de mii de romani au stins luminile pentru o ora, in ultima sambata din luna martie.

Cladiri simbolice, castele, monumente si institutii intrerup iluminatul in mod simbolic si gazduiesc evenimente tematice. Printre reusitele importante ale miscarii "Earth Hour" in Romania se numara faptul ca Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire civila din lume, care intr-o ora consuma cat un oras de 20.000 de locuitori, stinge luminile in fiecare an de "Earth Hour" si, mai mult decat atat, opreste iluminatul exterior pe parcursul noptii, in fiecare seara.

"Anul acesta mesajul si indemnul nostru pentru comunitatea «Earth Hour» din Romania este, in continuare, «Daruieste naturii din energia ta». Ii invitam pe romani sa stinga luminile in case si sa iasa la o tura cu bicicleta, o alergare scurta sau o simpla plimbare simbolica prin oras, impreuna cu prietenii, vecinii, familia, colegii. In loc sa consumam energie acasa, putem alege sa daruim propria energie, in aer liber. La nivel de orase, provocam autoritatile si asociatiile locale sa organizeze, pe parcursul lunii martie, actiuni de mediu care sa culmineze pe 19 martie cu o tura de biciclete, pe un traseu prestabilit, unde sa se adune toti cetatenii preocupati de poluare si de aglomerarea din orase", spune WWF-Romania.

Citește și:

Potrivit WWF-Romania, bicicleta este cel mai eficient mod de deplasare in cazul congestiilor urbane. "Vorbim de eficienta energetica, viteza medie de deplasare la orele de varf in orase si de spatiul ocupat, mult mai avantajoase in cazul bicicletei fata de automobil. Activitatile nu au o natura competitiva, ci au rolul de a aduce oameni cu valori si interese similare impreuna si sa promoveze cauza de mediu odata cu orase din intreaga lume. Ne vom consuma energia plimbandu-ne cu bicicleta sau alergand, pentru a semnala ca mediul este un subiect de interes major pentru noi si mai actual decat oricand si ca suntem pregatiti sa investim propria energie pentru a-l proteja. Dorim sa promovam, in acelasi timp, mijloacele de deplasare prietenoase cu natura si benefice pentru organism", spune WWF-Romania.

Infiintata in anul 1961, World Wide Fund for Nature este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.

Citește și:

"Earth Hour" a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: "Cum ii putem determina pe oameni sa constientizeze una din cele mai mari amenintari actuale, schimbarile climatice?" Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora.

In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze "Earth Hour". In 2010, 4.500 de orase din 128 de tari au participat la "Earth Hour" pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile. In prezent, comunitatea de sustinatori ai "Earth Hour" a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de orase, din peste 152 de tari.

Citește și:

foto prima pagina: CHOATphotographer, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
24 Februarie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.